Acum 2 ani din 100 lei luai 20kg cartofi
azi din 100 lei iei 16.6 kg de cartofi.
asta e inflatia, banut tau valoreaza mai putin
Dacă nu vrei de pe net, ce te poate clarifica pe tine, personal de personal? Dar meriți asta?
Știi cum se formează prețul unui produs pe piața liberă capitalistă? Caută pe net.
Știi ce se întâmplă când prețul pe piață este prea mic? Nu merită să aduni grâul de pe câmp, că nu îți scoți nici măcar costul transportului sacului până la siloz.
Îi dai foc în lan, sau îl lași să putrezească acolo. Îți este clar?
Dar când prețul pâinii este prea mare, ce faci? Nu mai mânânci pâine, treci pe mămâligă. Și te roade la stomac, și faci grevă. Clarificator, sau nu prea?
Dar de ce se scumpesc toate? De nevoie. Cine produce ceva are nevoie de energie, de petrol și gaz. Se scumpesc ele, crește și prețul pâinii. Clar? Clar! Sau nu prea...
Apoi nătăfleții ( tu, nu?) cer salarii mai mari. Și le au., că au făcut grevă! Și cu bani mai mulți cumpără aceeași pâine ca și ieri. Mă ce treabă ai făcut, ai ieșit pe stradă la grevă, și apoi ai nevoie să cari o roabă de bani la brutărie și îți dă tot numai o pâine, tot ca ieri!
Dacă nu ți-e clar să te uiți pe net, că s-a mai întâmplat.
Iar banul, mangoții pițulele, paraii s-au devalorizat.
Vorba lui Lulu.
- N-ai 1 leu de 5?
Sau,
Când mia face azi cât suta,
Ori dai un spor echivalent,
Ori tragi oblonul la fereastră.
( adică închizi prăvălia).
Adică toate sunt umflate, adică in-flate.
Asta-i inflația!
Clar?
Domnule Sadrian, scriitor trebuia să fiți.
Eu am înțeles oleacă, dar nu pe deplin, parcă.
Dar deși de inflație nu știam, prea bine ce-i, am susținut mereu că greva și mărirea nu-i bai, deoarece vine apoi și un preț mai mare la produse și viață. Și chiar și eu care nu am mulți ani pe piața muncii, am simțit nebunia asta, că trăim într-un cerc vicios, luptăm pentru măriri, dar și altele se măresc mereu și mereu și mereu o luăm de la capăt.
Sunt scriitor.
https://www.edituraecou.ro/carti/dosarele-x-si-kix-detail
Buna.E fenomenul care apare cand banul se devalorizeaza.Am observat cu totii ca pentru cumparaturile de alimente, de exemplu, nu mai putem umple un carucior intreg cu aceiasi bani pe care ii cheltuiam acum 10 ani.E opusul deflatiei.
Explicatie simpla ar fi : inflatia reprezinta cit de mult au devenit mai scumpe bunurile si/sau serviciile intr-o anumita perioada, cel mai frecvent se calculeaza la un an.
Asta ar fi inflatia, mai simplu spus, este cresterea pretului la materiale si servicii, simplu ai vrut, simplu ti-am dat.
Ce vorbeste sadrian ca e pretul mic si ard aia grinele pe cimp aia se numeste deflatie, adica scaderea pretului.
Tu poate voiai de fapt sa stii de ce se intampla asta, de ce preturile cresc, asa este?
Eu cred ca inflatia este o tilharie la drumul mare is mai multi factori implicati, dar in final se ajunge tot acolo, adica foamea dupa citi mai muli bani, unia cvor din ce in ce mai mult.
Is chestii asociate, banci, guverne, deci politica, dar cum am spus totul se rezuma la bani.
Politicienii vor sa roada oase mai mult timp, asa ca trebuie ca populatia sai aleaga acolo, asa ca ei trebuie sa faca ceva in sensul asta, tiparesc mai multi bani asa banului ii scade valoarea, adica banii inseamna de fapt, sau ar trebuie sa insemne ce are o tara la un mom dat, adica cit valoreaza ca si materiale, servicii etc.
Daca aia tiparesc mai multi bani, asta inseamna ca acei mai multi bani is raportati la valoarea reala.
Sa dau un exemplu sa zicem 100 de lei este valoarea reala a unui produs da? Tiparind sa zic 150 de lei, ce se intampla? Astia 150 de lei nau crescut produsele sau acel produs, ala a ramas tot un singur produs, doar ca tu in loc sa il cumperi cu 100 de lei, acu il cumperi cu 150
Guvernele is de vina, pentru ca vor sa conduca, vor sa roada, asa ca trebuie sa pacaleasca omu cu ceva, altfel nu il alegi.
Ai vazut vine stiu si eu care partid, vai noi o sa va dam, o sa dregem. etc dar cand ei vin ce fac mai exact? Sa faca ceva rapid nu pot, nu ai cum sa cresti economia, sa produci, sa fii productiv, asa ca tiparesc bani, ori se imprumuta si da cetatenilor bani mai multi, dar productia ramane aceiaisi
Cam asta ar fi una din cauzele inflatiei.Inflatia are mai multe cauze, nu doar asta ce am aratat mai sus.
Poate apare si cand diferenta dingtre cere si oferta trece de un anume prag.
Mai sunt si alte cauze, eu nu-s econimist sa ma pricep, am spus doar ce inteleg eu fara sa intreb, ori sa caut la careva sa imi explice toate cauzele.
Deflatia este aia ce spune sadrian, cand ai productie f mare iar cererea este f mica, atunci cel care produce, pentru a vinde, reduce pretul, dar nu poate reduce pretul f mult, trebuie macar sa isi recupereze toate cheltuielile, cam atunci cred eu ca scad preturile.
Daca sar scadea si mai mult, chestia aia ar deveni inca o cheltuiala pentru producator pentru ca vinzind el cheltuie, da salarii vinzatorilor etc.
Dar de regula pretul nu prea scade, cel putin in RO.Nu scade nici in alte tari, pentru ca intervine guvernu, ala plateste producatorii sa lase mafra, sau produsele in depozite, sau pe cimp, sa se vina doara cit este cererea si la pretul care este prezent.
Alti tilhari, sa mareasca pretul, la fel tin marfa in depozite, baga motive ca nu-s materiale, nu s-a produs, ori reduce voit productia, sa creasca pretul, pentru ca piata cere, asa apar noile preturi, pentru ca vii tu si spui, e ok da-mi mie ca iti dau mai mult
Cum am spus totul este o mare mare tilharie legala, la nivel mondial.Fiecare vrea ciolane sau ceva mai gras dupa caz.
Am vazut spui cum de oare sau ramloit si americanii preturile dintr-o tara, afecteaza si alte tari, pentru ca totul este conectat, nu prea mai sunt tari care sa spui ca nu importa nimic, deci daca o tara ridica pretul, ffi sigur ca il ridica si pentru tara caruia il vinde, asa ca tara care importa la rindul ei ce face? Doar nu iesi aia in paguba,, asa ca baga si ei un pret mai mare.
Cu alte cuvinte daca americanii ar duceo f bine, altii ar duceo bine, altii binisor, altii slab.
Ei, cand ala slab o sa o duca groaznic, fii sigura ca si americanii or so duca binisor, no so mai duca f bine
Bani circula, produsele circula, asta la nivel mondial, intre tari, in interiorul tari etc.
Inflația reală se vede la prețul alimentelor.
Cel mai usor exemplu.
O tara are datorii si pentru a le achita printeaza in prostie bani fara acoperire.
Daca acum 15 ani cu 100 lei umpleai un cos de cumparaturi acum cu 100 lei iei o sacosa pe jumatate plina
Atunci cand productia,distributia, consumul bunurilor nu mai merge, are o dificultate care trebuie rezolvată ca sa revina pe linia unde se spunea ca merge.
Atunci cand productia, distributia, consumul bunurilor si serviciilor are o dificultate(apare o problema care strica ceea ce mergea bine)o problema care trebuie rezolvată pentru ca economia sa revina la normalitate.
Sa presupunem ca economia e notata cu valoare 10.
Apare o dificultate (inflatia ) care o scade la valoarea 6.
Pana se descopera si rezvolta aceasta dificultate, economia v-a avea valoarea 6 si se numeste inflatie