Ca sa intelegi mai bine, poti citi aici ->http://www.slideshare.net/AlexandruDumbraveanu/izomerie
De la pagina 16, funda te rog, nu am!
Izomerie este atunci când două sau mai multe substante compuse (în majoritatea covarsitoare a cazurilor este vorba de substante organice) au aceeasi formula brută (nr. egal de atomi de acelasi tip) dar formula structurala diferita. Cele mai cunoscute forme de izomerie sunt: de catena, tautomeria, de pozitie (cis si trans) si optica. La substantele provenite din reactie de substitutie a hidrocarburilor aromatice (cu nucleu benzenic), exista izomerie de pozitie de alt tip (orto, meta si para). La cele cu nucleu naftenic avem un alt tip de izomerie de pozitie (alfa, beta, gamma etc). Inca nu te-a apucat durerea de stomac? Atunci sa trecem la izomeria optica.
Acele substante organice care rotesc planul luminii polizate spre stanga (levogire) sau spre dreapta (dextrogire) prezinta izomerie optica. Deci, aceeasi formula bruta, aceeasi structura, pot chiar sa
aiba aceeaşi izomerie de pozitie, dar să difere doar prin izomeria optică. Lumina este energia care se propaga prin radiatie electromagnetica, avand un domeniu strict al lungimii de unda şi al frecventei. Ca in orice unda electromagnetica, avem de-a face cu actiunea a doi vectori: intensitate a campului electric si inductie a campului magnetic. Variatia intensitatii campului electric determina aparitia campului magnetic care variaza invers: cand cel electric e maxim, cel magnetic e minim si viceversa. E normal sa fie asa, doar are loc un transfer de energie. Vectorii rezultanti ai intensitatii campului electric si ai inductiei campului magnetic sunt tot timpul perpendiculari între ei. Pe noi ne interesează doar oscilaţia vectorului intensitate a câmpului electric, că el dă senzaţia de lumină.
,,de pozitie (cis si trans )" ) dude...