| Dontspeek a întrebat:

Ce este principiul identitatii, si 3 exemple.

1 răspuns:
mlm
| mlm a răspuns:

Statueaza ca în cadrul unui discurs dat, conceptele si afirmatiile trebuie sa ramâna aceleasi, nu le putem schimba întelesul, ele trebuie sa fie identice cu sine. Bineînteles identitatea de sine se refera la conditii date (specifice), în caz contrar conceptele sau afirmatiile noastre nu s-ar schimba niciodata. Acest lucru ar avea drept consecinta faptul ca de exemplu am fi incapabili sa învatam.

Legea poate fi exprimata prin simboluri:


A = id. A,


unde A e un concept sau afirmatie.

În viata cotidiana nerespectarea acestei legi duce la discutii sterile, neîntelegeri, comunicarea fiind aproape imposibila. Nici stiinta nu e scutita de asemenea defecte, de exemplu: în cazul în care într-o lucrare sau articol autorul foloseste acelasi concept, dându-i mai multe întelesuri, sau îsi schimba afirmatiile. În acest caz devine de neînteles si spunem ca este ilogic. În aceste cazuri sursa umorului e folosirea cuvintelor cu mai multe întelesuri.

Exemplu: Dialogul urmator este echivoc:



"Întrebare: Cum a reactionat când i-ai spus acuzatia? Raspuns: Corespunzator." Pe baza raspunsului nu stim cum a reactionat persoana respectiva la auzul acuzatiei.

Exemplu: Rationamentul urmatoare este nevalid pentru ca foloseste acelasi concept în sensuri diferite:



Psihologia este stiintifica.

Stiintific este un atribut.

Psihologia este un atribut.


Falsitatea rationamenti este data de diferenta folosirii aceluiasi concept cu doua întelesuri diferite.