Religia este credinţa în supranatural, sacru sau divin, şi codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile şi instituţiile asociate cu această credinţă. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane.
Cuvântul religie vine din limba latină, fie din re-legio (re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, după Cicero) fie din (re-ligio - a lega, a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu). Religia poate fi definită ca un sistem bazat pe încercările oamenilor de a explica universul şi fenomenele lui naturale, adesea implicând una sau mai multe zeităţi sau alte forţe supranaturale, sau ca un sistem de căutare a scopului sau înţelesului vieţii. În mod obişnuit, religiile evoluează din/către mitologie şi au drept caracteristici necesitatea credinţei şi un mod specific de a gândi şi a acţiona pe care credincioşii sunt îndemnaţi să le respecte. Religile creştine scocotesc cuvântul "religie" ca "legătura liberă şi conştientă a omului cu Dumnezeu".
Cunoaşterea religioasă, conform practicanţilor religiei, poate fi obţinută de la lideri religioşi, texte sacre (scripturi), şi/ori prin revelaţie personală. Unele religii consideră această cunoaştere ca nelimitată şi capabilă să răspundă tuturor intrebărilor; alţii văd cunoaşterea religioasă ca jucând un rol mai limitat, adeseori ca un complement la cunoaşterea obţinută prin observare fizică. Unii oameni religioşi consideră că cunoaşterea religioasă obţinută în acest mod este absolută şi infailibilă.
Metoda ştiinţifică presupune dobândirea cunoaşterii testând ipotezele pentru a dezvolta teorii care permit explicarea faptelor s-au evaluarea experimentelor şi răspunde doar intrebărilor despre universul fizic. Ea dezvoltă teorii ale lumii care se potrivesc evidentelor observate fizic. Toată cunoaşterea ştiinţifică este subiectul ajustărilor ulterioare în faţa evidenţelor adiţionale. Teoriile ştiinţifice care dispun de o preponderenţă a evidenţelor favorabile sunt adesea considerate ca fapte (de exemplu teoria gravitaţiei ori evoluţiei).
De-a lungul secolelor ştiinţa a fost criticată cu înverşunare (şi încă este) de către religie.
În cadrul ştiinţelor naturii, cel mai elocvent şi actual exemplu este dezbaterea privind creaţionismul, privind compatibilitatea între istoria biblică a facerii lumii şi teoriile ştiinţifice ale cosmologiei şi biologiei evoluţioniste. Un exemplu mai vechi este reacţia Vaticanului faţă de "falsificarea" de către Galileo Galilei a cosmologiei geocentrice. Ştiinţele sociale şi ele au fost ţinta unor atacuri din partea religiei din motive ce ţin de diverse rezultate şi concluzii ale acestora. Întrucât pentru credincios, dogma este prin definiţie adevărată, unii credincioşi (de exemplu fundametaliştii islamici sau creştini) păstrează o interpretare literală a textelor biblice.
De obicei apar conflicte între afirmaţiile cu caracter ştiinţific şi cele cu caracter religios prin faptul că fiecare vizează niveluri diferite. Astfel, teoria creaţiei din Biblie tematizează raportul dintre Dumnezeu, lume şi om, însă nu şi ştiinţa despre natura observabilă (empirică) a lucrurilor (vezi şi exegeza şi hermeneutica biblică). Fapt rămâne totuşi că prea des atunci când Biblia pretinde a spune adevăruri despre " raporturile dintre Dumnezeu, lume şi om ", ea practică un discurs, care prin definiţia (ba chiar mai ales prin istoria) filozofiei, este un subiect legitim de analiză a acesteia din urmă, tot aşa cum atunci când vorbeşte despre obiecte, fiinţe sau categorii reale (om, lume, animale, fenomene naturale, etc.), ea îşi expune în mod inevitabil afirmaţiile criticii legitime a ştiinţei. Chestiunea este deci departe de a fi simplă, iar sferele celor trei activităţi umane sunt departe de a fi atât de simplu de separat.
Citeste aici http://uhavetoknow.blogspot.com/2008/11/despre-religie-ce-este-religia.html
Credinta intr-o forta superioara, o inteligenta de neegalat, o ''minte inteligenta'', intr-un Creator.
Credinta in divin in supranatural in absolut in ceva ce nu ai sa vezi niciodata in viata pe Pamant si probabil nici dupa ...Religia probabil este inventia unor persoane pentru a supune masele care sunt foarte usor de influentat si credule.Ganditi-va ca bisericile nu platesc nici o taxa etc ma rog daca vreti sa aflati mai multe documentati-va sau este "acel" Dumnezeu bun care ajuta pe cei buni si ii pedepseste pe cei rai ramane de vazut deocamdata nu stim ce este si nici nu vom afla prea curand eu sunt in dilema
Religia este o "materie" veche, inventata de cei care se cred superiori la toti oamenii, ca sa-i vrajeasca pe cei inferiori si sa-i tina cumva in frau. Nu are legatura cu credinta intr-un creator, nu are legatura cu binele sau raul care de fapt nu exista. E doar o poveste de adormit copiii, iar noi dormim fara probleme
@edelstein- esti asa de naiv, ca sa te crezi in aberatiile altora, pastreaza-le pentru tine fratica!
@0ce0este0ce0sunt0 - iti ofer un linc cu informatii, sa le citesti!
http://ro.wikipedia.org/wiki/Religie
0ce0este0ce0sunt0,
Religia, ia multe forme, prin urmare "...este greu să o defineşti într-un mod care respectă diferitele tipuri", aşa cum a spus "Norman Goodman", îţi spun şi eu Şi, încă ceva, "religia" este o forţă pozitivă în societate. Ea, îndeplineşte funcţii sociale importante şi, ca atare, există într-o oarecare formă în toate societăţile.
"karellen a răspuns:
Opiumul popoarelor, vorba lui Marx "
Drăguţe, îmi explici şi mie, ce vroia să spună Marx, prin "opiu al poporului"? Sau, mai bine spus că, teoriticienii conflictului considera Religia ca "opiu al poporului", a?!
Religia este,, instrumentul''cel mai folosit de a manipula prostimea, pentru interese politice, materiale. Este,, instrumentul'' cel mai folosit pentru a,, indeparta''prostimea de la valorile umane:stiinta, ratiune, cultura, psihologie etc. Dar dupa cum se,, vede'' ca deja incepe sa piarda teren fiindca lumea nu mai poate fi considerata,, prostime''! cum se mai poare crede in tot felul de aberatii ca :sf.ilie(care aduce ploaie)moise care despica oceanul in doua cu un toiag, D-zeu ce vorbeste sub forma de tufa, iona care a,, locuit''3 zile in burta unui peste, etc. aberatii peste aberatii care in timp au disparut deoarece omul tinde catre evolutie nu catre involutie!
Religia este autosuficienta, adica domoleste setea de Cunoastere a credinciosilor sai.
Rareori un religios va cauta sa afle mai mult, si extrem de rar vor avea Curajul si Inteligenta de a contesta Axiomele/Dogmele care stau la baza ei. Cei care o fac sunt ereticii.
Credinta este primul pas al Cunoasterii lumii in care traim, Stiinta fiind ultimul.
Orice drum incepe cu un prim pas, dar pentru a ajunge la capat trebuie sa mergi in continuare, sa nu te opresti in bariere invizibile, iluzorii, ci sa mergi pana la capat...Acolo vei gasi Stiinta.
Ocultismul, Astrologia, Ezoterismul, Info-energetica, Parapsihologia, etc., sunt pasi necesari si obligatorii in evolutia de la Cunoastere Empirica Initiatica (initiala, de incepator)-religioasa la Cunoastere Pura Fundamentala (de baza, de profesionist)-stiintifica.
Insa defectul Stiintei moderne este ca bazele ei au fost puse de un grup initiatic-religios: masonii, prin Isaac Newton (ca tot a fost ziua lui de nastere) si astfel au inclus in Stiinta Moderna Matematica-Fizica, involuntar, axiome nedefinite religios.
Pe baza acestor Erori fundamentale neobservate, in Stiinta au aparut fisuri in zonele limita, fisuri care au dus la modele stiintifice absurde, Stiinta deviind incet spre Religia Stiintei, apogeul noii Religii fiind atins cu Mecanica Cuantica.
Din pacate explicatiile Mecanicii Cuantice au atins nivele fanteziste fara precedent, ele dand apa la moara pentru numeroase secte ale Religiei Stiintei...
Religia Stiintei: cati oameni Inteleg profund mecanismele fizice de la baza functionarii masinilor si aparatelor ce ne inconjoara si cati doar Cred in ele?
Un Model Stiintific trebuie sa fie simplu de inteles, dar cand el devine dificil, initiatic, e limpede ca ceva e neclar acolo, si greseala este ascunsa sub diplome Universitare, Doctorate, Grade Initiatice si Jargoane tehnice.
Cunostintele moderne sunt arhisuficiente pentru construirea unui Model Stiintific Unic, dificultatea fiind nu lipsa de Cunostinte ci Abundenta lor, si in primul rand existenta prea multor descrieri diferite ale aceluiasi lucru, de parca ar fi mai multe.
Tot ceea ce am facut, a fost sa adun toate modelele partiale existente in prezent in un singur model Coerent, Corect, Complet si care se Autodefineste fractal.
"Supraspecializarea sparge Cunoasterea intr-o mie de domenii si o lasa sa sangereze." Isaak Asimov.
Stiinta nu poate exista pe mai multe domenii separate decat daca este Incompleta, STIINTA Adevarata nu este decat UNA si nu poate avea la BAZA decat O singura Axioma, principiile fundamentale toate fiind Definite Corect si Relativ intre ele, relatiile fiind Legile Naturale, singurele Legi. Aceste Legi nu pot fi demonstrate teoretic deoarece sunt Fundamentale, ele nu pot fi decat Definite teoretic si dovedite corect experimental, practic.
Astfel se poate dezvolta un Model CORECT cu O singura Axioma.
Religia este o vrajeala bine pusa la punct de catre un smecher pentru. a manipula prostimea
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." - Voltaire