Izotopul se refera la elementele chimice (ca acelea afisate in tabelul lui Mendeleev).
Pentru a defini izotopul, trebuie sa intelegem mai intai modelul atomului din care este compus un element. Luam un exemplu simplu:Hidrogenul, care are un atom ca baza. Atomul este compus din nucleu si electroni.Nucleul are sarcina pozitiva iar electronul negativa(prin conventie).Un atom trebuie sa aiba, pentru a fi stabil sarcina totala '0'. De aici rezulta ca numarul de electroni si cel de protoni trebuie sa fie egali.Numai ca exista cazuri, si in natura, cand in nucleu nu sunt numai protoni ci si neutroni, adica niste particule cu masa dar fara sarcina electrica.
Revenind la Hidrogen:acest element are un atom care contine doar un electron si un proton.Interesant este ca chiar in natura, apar situatii rare, inexplicabile, in care un atom de Hidrogen are 2 neutroni, chiar 3.Foarte rar dar exista chiar in apa pe care o bem.Adica exista Hidrogen cu nucleu mai greu caci afara de protonul respectiv, mai sunt 1 sau 2 neutroni.Asa incat Hidrogenul respectiv, se gaseste in apa, apa se numeste 'apa grea', (chiar daca in proportii minuscule). Acei 'Hidrogeni' cu neutroni in exces, se numesc IZOTOPI.Caci nu respecta regula. Izotopi pot fi gasiti in natura si la alte elemente chimice.Cei mai multi izotopi insa sunt creatie umana, ca sa zicem asa. La unele elemente apar situatie cand excesul sau minusul de neutroni naturali emana radiatii. Aia sunt IZOTOPI RADIOACTIVI!
Nu-ti explic mai multe caci de aici s-ar putea sa-ti treaca prin cap sa 'imbogatesti ' uraniul cu ceva neutroni si sa-ti confectionezi o bomba atomica.(desigur, glumesc). Sper ca ai intele despre ce spun, vis a vis de izotopi. Exista izotopi naturali si artificiali. Izotopii sunt o stare oarecum rar intalnita in cadrul materiei elementelor.Atomii lor au masa mai mare sau mai mica decat majoritatea atomilor ce fac parte din elementul de care apartin.Un fel de 'mutanti', cum am zice azi.
cristina1760 întreabă: