Inflatia este cauzata de marimea datoriei publice, cand este mai are decat veniturile Statului. In aceste cazuri, banca nationala ia credite externe, care se acopera cu... bani tipariti suplimentar, puse in circulatie.
Evident, banii aflati in circulatie "acopera" venitul real a statului, ca urmare valoarea monezii nationale va scadea.
In consecinta, toate preturile vor creste (numeric) pentru acelasi valori efective.
Cred că totuși grosul venitului real e acoperit jumate din taxele și impozitele plătite de persoanele fizice și juridice și cealaltă jumătate din banii tipăriți, pentru că o bancă națională are niște reglementări explicite care controlează tiparnițele, nu pot da drumul la ele decât dacă situația devine destul de groasă.
Asta depinde de datoria publica, adunata de guvernul actual si cei anteriori.
Pentru inceput: de unde stim cat valoreaza efectiv banii nostri? Practic valoarea leului se calculeaza impartind totalul de lucruri pe care le poti cumpara in lei la cantitatea totala de lei care exista in circulatie. O sa-ti spuna multi ca inflatia e cauzata de faptul ca guvernul si bancile printeaza bani mai multi si ii baga in circulatie, si desi nu e tocmai gresit, e incomplet.
Daca, teoretic, cantitatea totala de bani in circulatie ramane neschimbata, dar valoarea tuturor bunurilor si servicilor din tara scade, atunci si inflatia va creste.
Valoarea produselor e data de sefii de magazin. Toata lumea are interesul sa vanda mai ieftin decat competitia, dar daca, de exemplu, creste pretul curentului sau benzinei, ambele fiind strict necesare pentru orice fel de activitate comerciala, atunci vor trebui, implicit, sa se scumpeasca toate odata cu ele ca sa nu iasa nimeni in pierdere.
Având în vedere că toată populația îl folosește mereu, înseamnă că totuși valorează ceva, nu poți pune în circulație o monedă fără valoare, e ca și când ai vrea să faci un grătar, dar cărbunii sau benzina folosită nu se pot aprinde pentru gătitul mâncării.
Inflația este mare in toată lumea, de vina este criza covid din 2020-2022, războiul din Ucraina din 2022 și războiul din Israel care a început in 2023
Preturile le stabileste patronul. In functie de pretul de achizitie, taxele catre Stat si... profitul la care se lacomeste. Acel adaos comercial care poate fi intre 0% si nelimitat. Cel mai mare pe care l-am vazut eu afisat era de 900%. Da, nu am scris gresit. Dar pot fi si mai mari daca lacomia e mare. In reteaua HoReCa de exemplu stiu ca sunt mult mai mari dar nu am cifre oficiale.
În opinia mea, autoritățile ar trebui să stabilească prețurile pentru toate categoriile de mărfuri, deși sună un pic socialist-comunist acest lucru, dar așa ar fi mult mai bine, ar exista echitate și transparență pentru toți consumatorii.
Asa era pe vremea comunistilor. Dar multora nu le-a placut si au schimbat regimul. Acum avem ce au dorit cei neinformati, creduli, care s-au grabit "sa voteze" schimbarea.