"Cantec de gheata si foc" de George RR Martin
"De veghe in lanul de secara" de J.D.Salinger
"La Rasarit de Eden" de John Steinbeck
"Stapanul Inelelor" de JRR Tolkien
"Insula comorii" de Robert Louis Stevenson
"Dracula" de Bram Stoker
"Razboiul sfarsitului lumii" de Mario Vargas Llosa
"Viaţa lui David Copperfield" de Charles Dickens
"Aventurile lui Tom Sawyer" de Mark Twain
"Odiseea căpitanului Blood" de Rafael Sabatini
"Robinson Crusoe" de Daniel Defoe
"Gargantua si Pantagruel" de Francois Rabelaid
"Bătranul şi marea" de Ernest Hemingway
"Steaua sudului" de Jules Verne
"Pescăruşul Jonathan Livingston" de Richard Bach
"Hotul de carti" de Markus Zusak
,, Harry Potter si Piatra Filozofala" de J.K.Rowling(si celelalte volume)
,, Un Iankeu la curtea Regelui Arthur" de Mark Twain
Bună! Intră pe http://lecturirecenzate.ro/ În partea de jos a paginii găsești o listă cu cărți pentru vârsta ta.
Eu la varsta ta citeam Harry Potter si nu-mi pare rau pentru că această carte m-a fascinat complet... Poate o sa-ti placă si ţie. Am citit 2 cărti.
Eu nu cred în cărţile pentru fiecare vârstă, citeşti ce te interesează sau fascinează, indiferent de vârsta la care se adresează cartea respectivă. Du-te la o bibliotecă şi ia prima carte care îţi place şi care consideri tu că ar fi o lectură bună.
Orbis Pictus (1658) de Jan Ámos Komenský: Cea mai timpurie carte cu ilustrații
Călătoria pelerinului de John Bunyan (1678); numeroase povestiri pentru copii au fost modelate conform alegoriei creștine
A Little Pretty Pocket-Book|O drăguță cărticică de buzunăraș (1744) de John Newbery: Cea mai timpurie carte pentru plăcerea de a citi
Struwwelpete (1845) de Heinrich Hoffman (publicată în engleză ca Slovenly Peter): Unul din cele mai timpurii exemple ale umorului grotesc și de asemenea a design-ului modern al carților cu ilustrații
Alice's Adventures in Wonderland|Alice în Țara Minunilor (1864) de Lewis Carroll: Suprarealism timpuriu și roman plăcut non-didactic pentru copii.
Micuțele femei (1868) de Louisa May Alcott.
Max și Moritz (1865) de Wilhelm Busch.
Pinocchio (1880) de Carlo Collodi.
Vrăjitorul din Oz (1900) de L. Frank Baum, ulterior extins într-o serie de cărți care erau extraordinar de populare în America, în prima jumătate a secolului XX. Una din cele mai timpurii fantezii pentru copii.
Peter și Wendy (1911) de J. M. Barrie (cunoscut drept Peter Pan)
Ursulețul Winnie (1928) de A. A. Milne.
Pünktchen unde Anton (1931) de Erich Kästner.
Hobbitul sau Acolo și Iar Înapoi (1937) de J. R. R. Tolkien
Micul Prinț (1943, în engleză The Little Prince) de Antoine de Saint-Exupéry
Pippi Longstocking (1944) de Astrid Lindgren.
The Lion, the Witch and the Wardrobe|Leul, Vrăjitoarea și Șifonierul (1950) de C. S. Lewis
Pisica din Pălărie (1957) de Dr. Seuss: Prima carte de o înaltă calitate cu un vocabular limitat, scrisă pentru cititorii timpurii
Să ucizi o pasăre cântătoare (1962) de Harper Lee: Premiul Pulitzer pentru carte destinată copiilor; de asemenea o lucrare inițiatică despre rase
Unde Lucrurile Sălbatice Sunt (1964) de Maurice Sendak
Charlie și Fabrica de Ciocolată (1964) de Roald Dahl
Vrăjitorul mărilor (1968) de Ursula K. Le Guin, și continuările.
Annie în Mintea Mea (1982) de Nancy Garden: Prima carte pentru copii despre personaje homosexuale cu o concluzie non-tragică.
Harry Potter și Piatra Filozofală (1997) de J. K. Rowling, și continuările; un fenomen global, una din cele mai bine-vândute cărți din toate timpurile și una din cele mai traduse cărți literare pretutindeni. Popularitatea globala a cauzat renașterea interesului în privința literaturii pentru copii.
O Serie de Evenimente Nefericite (1999) o lucrare de o sclipire uimitoare, semi-ficțională clasică, scrisă în 13 volume de Daniel Handler, sub numele de Lemony Snicket.
Gianni Rodari, Gelsomino în țara mincinoșilor
Wilhelm Hauff, Povestea lui Muck cel Mic
Frații Grimm, Croitorașul cel viteaz
Anamaria Șmigelschi, Luna Betiluna și Dora Minodora, Dora Minodora și Pește Mămăligă Prăpădește
Doctorul Au Mă Doare
Nicolai Nosov, In țara lui Habar n-am, [4]
Charles Perrault, basmul cu uriașul Periferigerilerimini
Mircea Cărtărescu- Enciclopedia zmeilor
Iordan Chimet - Închide ochii și vei vedea orașul
Constantin Chiriță - ciclul Cireșarii
Vladimir Colin - Basme, Basmele omului, Legendele Țării lui Vam
Ion Creangă- Amintiri din copilarie
Mihai Eminescu- Basme: Făt Frumos din lacrimă
Petre Ispirescu (Basme: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Ileana Simziana, Aleodor Împărat, Broasca țestoasă cea fermecată, Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos, Prâslea cel voinic și merele de aur)
Alexandru Mitru - Legendele Olimpului, În țara legendelor
Fănuș Neagu - Caii albi din orașul Bucuresti
Tudor Opriș - cărți de popularizare în domeniul botanicii sau zoologiei
Cezar Petrescu - Fram, ursul polar
Sînziana Popescu- Andilandi
Răzvan Rădulescu- Teodosie cel Mic
Mihail Sadoveanu- Dumbrava minunată
Mircea Sântimbreanu- Mama mamuților mahmuri
Barbu Ștefănescu Delavrancea- Neghiniță și alte povestiri, Domnul Vucea
Radu Tudoran - Toate pânzele sus!, Ultima poveste
Grigore Vieru
Elena Zafira Zanfir- Basme: Codrin și Codrina, Frumoasa de pe planeta fără nume, Viteazul Sarmi și domnița Zegetusa
Ion Anton - "Zodia Zimbrului", povestire istorică
Cam acestea ar fi care le citeam si eu... funda?
Bietul copil daca citeste atat nu va mai avea copilarie...
-Coure~Inima de copil~ de Edmondo de Amicis
-Cartea junglei~ de Rudyard Kipling
-Amintiri din copilarie~ de Ion Creanga
-Dracula~ de Bran Stocker
-Aventurile lui Tom Sawyer~ de Mark Twain (o sa inveti in clasa a6-a despre aceasta carte si e bine sa o citesti )
Oricum...sunt foarte multe carti pe care sa le citeste, dar sper ca te-am ajutat.