Vezi ca in trecut s-a mai interesat lumea de acest subiect. Daca nu esti multumita cu ce am gasit eu pe TPU ca raspuns la intrebarea ta, poti sa cauti tu la
Cauta intrebari sau raspunsuri - cu cuvintele culori semnificatie
si vezi ca sunt foarte multe raspunsuri care ar putea sa te ajute.
http://www.tpu.ro/......anticipat/
Pe de alta parte mai sunt si privite din punct de vedere al cromoterapiei
http://www.terapiinaturiste.ro/terapii-cromoterapia-semnificatie-culori.php
sau pur si simplu
http://www.prieteni.ro/......0-136.html
http://victorsosea.gds.ro/semnificatia-culorilor/
Te gandesti tu... si iti alegi
Albastrul reprezinta binecuvantarea, calmul, impacarea, meditatia, contemplatia si cunoasterea. Este culoarea cerului si este asociata cu elementul apa. Exprima speranta, armonie, calm, stimuleaza creativitatea, comunicarea si intelegerea spirituala. In terapie este folosita ca o culoare tonica cu calitati antiseptice. Albastrul este folosit in institutiile pentru boli mentale pentru a calma pacientii violenti, dar in exces, albastrul poate fi deprimant. Tonurile de albastru se folosesc mai ales in baie, deoarece este o culoare asociata cu elementul apa.
Rosul este una dintre cele mai puternice culori si este o culoare de bun augur, fiind considerata culoarea vietii. Simbolizeaza virtutea, adevarul, prosperitatea, fericirea, norocul, faima si reputatia. Rosul stimuleaza puterea, bucuria, motivarea de sine si iubirea. Este o culoare a curajului in decorare, deoarece este o culoare intensa. Pentru ca este o culoare asociata cu focul, rosul poate crea dezastru daca este folosit in exces. In terapii, se considera ca rosul este o culoare tonifianta, care imbunatateste circulatia sangelui, previne depresiile, frica si sedentarismul. Rosul trebuie folosit cu atentie deoarece el poate genera frica, insomnie, pasiune necontrolata, furie si poate avea efecte neplacute in cazurile de probleme mentale.
Purpuriul are caracteristici asemanatoare cu rosul. In combinatie cu auriul simbolizeaza bogatia, prosperitatea si belsugul. Purpuriul este asociat cu intuitia si psihicul, deoarece calmeaza si poate crea o atmosfera propice pentru meditatie. Purpuriul este considerata o culoare regala, care denota inteligenta si demnitate, insa in unele culturi, aceasta culoare simbolizeaza boala.
Verdele este culoarea naturii. Exprima speranta, longevitate, vitalitate, pace, renastere, primavara. Este o culoare perfecta pentru sanatate care stimuleaza echilibrul sufletesc, abundenta si energia. Verdele este asociat cu elementul lemn. In exces el poate fi un simbol al egoismului, geloziei si lenei si poate deveni depresiv.
Rozul este de fapt o combinatie de rosu cu alb. Este culoarea romantismului si a fericirii. Rozul exprima respectul de sine si constientizarea de sine. Exprima sanatate si aduce energii in organism. Folosit in exces, rozul poate deveni morbid si depresiv.
Griul si celelalte culori neutre sunt culori de conexiune intre culorile puternice, cu intentia de a le diminua. Ele exprima altruismul si calmul. Culorile neutre pot fi folosite peste tot, mai ales la intrare si in holuri.
Albul este culoarea spiritualitatii, puritatii si a inocentei. Este o culoare benefica pentru copii, deoarece stimuleaza foarte mult creativitatea. Albul exprima armonia, cunoasterea divina si lumina. In exces, albul poate fi neprietenos, steril si rece. El trebuie folosit alaturi de culori calde, mai ales alaturi de tonuri din natura. Albul este asociat cu elementul metal.
Negrul este de obicei o culoare asociata cu moartea, sobrietatea, intunericul si supararea, insa si cu misterul si necunoscutul. Negru inseamna de fapt lipsa culorii, de aceea el trebuie folosit cu atentie, in balanta cu alte culori pentru a absorbi energiile negative. Nu este considerat in mod normal o culoare norocoasa, dar folosit cum trebuie poate fi benefic pentru cariera si bani. Negrul este totodata si un simbol al puterii, insa in exces poate fi depresiv si predispus la a absorbi energia si vitalitatea. Negrul se asociaza cu elementul apa.
Galbenul este culoarea soarelui si exprima autoritate, fertilitate, toleranta, acceptare, onestitate, incredere, veselie. Echilibreaza orice casa si poate transforma si cel mai intunecat colt din casa intr-un loc spatios si cu viata. Galbenul este asociat cu elementul pamant si poate stimula bucuria, norocul, intelepciunea, introspectia si creativitatea. Este culoarea care incurajeaza flexibilitatea si adaptabilitatea. Terapistii specialisti in culori considera ca galbenul are un efect pozitiv asupra sistemului nervos si asupra problemelor gastrice. In exces, galbenul poate provica iritatii, anxietate, dureri de cap si poate fi asociat cu lasitatea si prejudecatile. Citricele galbene accentueaza lumina naturala. Galbenul este folosit mai ales in camerele de studiu si in camerele de recreere.
Portocaliul este o culoare sociabila, care exprima expansiune, fericire, incredere, entuziasm, creativitate, ambitie, organizare si energie. De obicei, portocaliul este asociat cu elementul pamant si se foloseste mai ales in camerele unde oamenii se intalnesc. In terapii, culoarea portocaliu este folosita pentru a trata probleme ca astmul si raceala. Pentru unii oameni culoarea portocaliu poate produce nervozitate si neliniste.
Auriul este o culoare pozitiva. Are mai multa distinctie decat galbenul si exprima bogatia, prosperitatea, faima si onorul. Auriul echilibreaza casa, iar in combinatie cu rosu reprezinta noroc si bunastare. Auriul este o culoare asociata cu elementul metal.
Violetul este de fapt o combinatie de rosu cu albastru si foloseste trasaturi de la ambele culori intr-o combinatie de ratiune cu intuitie. Violetul exprima aspiratiile spirituale, prosperitatea si o buna motivare. Este o culoare care incurajeaza creativitatea, idealismul si misticismul. Nu este o culoare potrivita pentru incaperile de recreere, ci dimpotriva, in camerele unde este nevoie de concentrare. Terapistii considera ca aceasta culoare calmeaza, reduce mania si controleaza irascibilitatea. Cu asocieri nepotrivite poate produce infumurare, snobism si prejudecati. Violetul inchis, apropiat de indigo, este asociat cu stagnarea, oboseala mentala si lipsa de succese. Insa daca este folosit in cantitati mici alaturi de culori luminoase si calde poate fi benefic pentru sanatate si schimbare.
Eu stiu ca galben inseamna ca te simti bine in ce porti si esti independent/a.
Tot ce ne înconjoară are o culoare, un parfum sau un sunet. Am fost tentaţi deseori să ne întrebăm care este culoarea care ni s-ar potrivi... şi nu am găsit întotdeauna răspunsul sau dacă l-am găsit nu am fost întotdeauna mulţumiţi de el. Se ştie că fiecărei persoane i se potrivesc doar anumite culori... şi asta deoarece fiecare culoare potenţează câte un tip de personalitate. Iată câteva din semnificaţiile culorilor:
Roşu -scoate în evidenţă sensibilităţile observatorului, fiind deci o culoare foarte puternică. De aceea roşul captează foarte repede atenţia. În acest caz se recomandă ca persoanele care optează pentru o îmbrăcăminte de această culoare să fie stăpâne pe sine şi nu prea timide. Totodată, roşul este şi culoarea pasiunii, însă el nu trebuie folosit în exces.
Roşu are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual. El este o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operativ.
Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.
Este indicat ca atunci când aveţi de dus la capăt un proiect amânat să purtaţi haine de culoare roşie.
Trebuie precizat şi faptul că cuvintele si obiectele care au culoarea roşie sunt imediat observate. Ele sunt deseori utilizate in decorarea interioarelor. Se stie ca în ceea ce priveşte maşinile exista o corelaţie intre culoarea roşie si rata furturilor. Roşu este o culoare foarte intensa care naste sentimente extreme. Hainele rosii pot da senzaţia de putere, dar şi pe cea de conflict, agresiune.
Culoarea roşie ar trebui folosită doar pentru a sublinia ceva şi nu ca o culoare principală. Incaperile în care predomină culoarea roşie creează nervozitate. În încaperile în care se foloseşte doar sporadic roşu oamenii pierd şirul timpului, motiv pentru care se întalneşte des in cazul casinourilor si barurilor. Şi restaurantele utilizează adesea roşu pentru a-şi atrage clienţii şi pentru a le stimula apetitul.
Rozul -este o culoare care îl face pe cel care îl poartă să iubească lumea, fiind deci culoarea dragostei şi totodată cea mai romantica si afectiva culoare. Totodată, rozul este şi culoarea sexualităţii. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri în tăcere. El are rolul de a calma şi de a îmbuna sentimentele.
Studiile efectuate în mai multe închisori au arătata că atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz, atitudinea agresiva se diminueaza vizibil, dar efectul nu este insă durabil. O expunere mai îndelungată la această culoare poate duce în final la o explozie de violenţă. De asemenea se spune că rozul decolorat este culoarea care marchează cel mai bine începutul marii dezvoltări intelectuale, fiind totodată şi cea mai potrivită culoare în domeniul investiţiilor.
Verdele -este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea câştigului financiar. Verdele are totodată şi un Se spune că persoana care-l poartă e înclinată să ia iniţiative efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. El faciliteaza deconectarea nervoasa. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut. Exprima concentrare, siguranta, introspectie.
Rosu
Pozitiv: silitor, apreciativ, decis
Negativ: aspru, brutal, libidinos, neobrazat si incapatânat
Portocaliu
Pozitiv: tandru, viteaz, spirit liber, darnic si altruist
Negativ: arogant, dominant, inselator si vanitos
Galben
Pozitiv: incisiv, drept, direct, onest, fara prejudecati
Negativ: cinic, superficial, critic, preocupat si precipitat
Verde
Pozitiv: sensibil, binevoitor, talentat, tolerant si discret
Negativ: lacom, suspicios, o persoana pe care nu te poti baza
Albastru
Pozitiv: pacifist, impaciuitor, credincios, virtuos, reflexiv si dedicat
Negativ: malitios, egoist, neiertator, lipsit de onestitate si slab
Indigo
Pozitiv: organizat, optimist, pur, cu discernamânt, maleabil
Negativ: obsedat, fals, umil si fara masura
Purple
Pozitiv: o fire artistica, mistica; suflet mare, nobil si altruist
Negativ: se considera important, fara mila si snob
Negru
Pozitiv: creativ, idealist, talente ascunse; o fire puternica
Negativ: enervant, superior, disperat
Alb
Pozitiv: onest, binevoitor, nu e prost-crescut
Negativ: lipsit de sentimente, aspru, rigid, lipsit de succes
Gri
Pozitiv: spirit sanatos, autentic si spartan, are o reputatie de neatins
Negativ: nevoias, abatut, bolnav, se simte foarte prost dispus
Argintiu
Pozitiv: revelator, impartial, viclean si contemplativ
Negativ: siret, incorect si incoerent
Auriu
Pozitiv: spirit luminat, abundent, matur; isi atinge scopul cu succes
Negativ: obstructiv, ursuz, cinic si inadaptat
(sursa: http://www.terapiinaturiste.ro )
Alb-puritate nou neatins calm
rosu-dragoste pasiune, siguranta pe sine
roz-romantism, veselie
verde-relaxare, liniste, concentrare, siguranta
albastru-liniste, pasiv
violet-tristete melancolie(flacara violleeet
negru- confuzie durere singuratate
mov- indiferenta
gri- putere
maro- tensiune putere maturitate sinceritate
auriu- sfintenie
portocaliu- protectie fericire apropiere optimism veselie
Albul puritate, albastru linistit, negru ingandurat suparat, rosu vrei sa fi in centru atentiei si cam atat stiu :p
Rosu- iubire
galben- gelozie
albastru- sinceritate
maro- casatorie
negru- despartire
alb- prietenie
verde- speranta
gri- adio
Alb inseamna puritate, candoare, inocenta.
Verde inseamna renastere, speranta, revenire la viata(primavara)
Negru-eleganta dar tristete, inchidere
Rosu-de obicei inseamna pasiune.
Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.
Rozul – este o culoare care îl face pe cel care îl poartă să iubească lumea, fiind deci culoarea dragostei şi totodată cea mai romantica si afectiva culoare. Totodată, rozul este şi culoarea sexualităţii. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri în tăcere. El are rolul de a calma şi de a îmbuna sentimentele.
Studiile efectuate în mai multe închisori au arătata că atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz, atitudinea agresiva se diminueaza vizibil, dar efectul nu este insă durabil. O expunere mai îndelungată la această culoare poate duce în final la o explozie de violenţă.
De asemenea se spune că rozul decolorat este culoarea care marchează cel mai bine începutul marii dezvoltări intelectuale, fiind totodată şi cea mai potrivită culoare în domeniul investiţiilor.
Verdele – este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea câştigului financiar. Verdele are totodată şi un Se spune că persoana care-l poartă e înclinată să ia iniţiative efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. El faciliteaza deconectarea nervoasa. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut. Exprima concentrare, siguranta, introspectie
Albastrul – este o culoare liniştitoare, fiind culoarea intelectualului. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri ascunse.
Această culoare favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii; indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate, meditatie. In exces, conduce la depresie. Se caracterizeaza prin profunzimea trairilor si sentimentelor. Caracteristica pentru tipul pasiv, senzitiv, perceptiv
Albastrul obişnuit marchează începutul contactului spiritual.
Albastrul deschis sugerează setea de cunoaştere, dar şi nevoia de odihnă şi relaxare.
Albastrul electric este culoarea care se potriveşte unei persoane care e mulţumită cu nivelul său existent de cunoaştere sau doreşte realizări intelectuale mai înalte. Această culoare este foarte bună pentru oratori căci atrage publicul. Este totodată şi o culoare potrivită pentru un om disponibil întotdeauna şi mai ales atunci când este nevoie.
Albastrul pulverizat este culoarea potrivită pentru un visător, pentru artistul creator, arareori preocupat de lucruri materiale.
Albastrul închis se potriveşte mai mult persoanelor care nu sunt satisfăcute de acţiunile altora.
Deseori albastrul se foloseşte ca o culoare neutră, pentru a produce îmbinarea mai multor culori.
Galbenul – este o culoare benefică, iar în combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează si intreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare si concentrare a atenţiei, predispune la comunicativitate; dă senzaţia de caldură şi de intimitate. Galbenul este culoarea caracteristică tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiraţie. Privită mult timp, da senzaţia de oboseală, dar în tonuri palide este suportabilă.
Violetul – este culoarea legată de paranormal, dar este şi o culoare a suferinţei. Are un efect stimulator, neliniştitor si descurajator, dând senzatia de gravitate. Semnificaţia psihologică este de tristeţe, melancolie.
Negrul –este o culoare care sugerează confuzie, nehotărâre, durere, despărţire. Această culoare are o vibraţie negativă. Ea are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversie; impresie de adâncime, greutate; are o semnificaţie psihoa-fectiva de tristeţe, sfarşit, singurătate, despărţire, doliu. Poate fi utilizată ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.
Albul – semnifică vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul este culoare purităţii. Totodată, albul sugerează şi sinceritatea. Are : efecte de expansivitate, uşurinţă, suavitate, robusteţe, puritate, raceală; exprimă pace, impacare, liniste, inocenta, curatenie, sobrietate.
Utilizarea eficientă a culorilor in procesul de design al paginilor pentru Internet are urmatoarele influente:
· sporeste gradul de receptivitate, inţelegere si asimilare a cunoştinţelor de către cei ce vizualizează paginile;
· creează o stare de confort psihic, înviorare şi bună dispoziţie;
· sporeşte calitatea şi randamentul muncii intelectuale;
· asigură diminuarea oboselii intelectuale si deconectarea nervoasă;
· facilitează percepţia vizuală, concentrarea atenţiei si memorarea;
· influenţează pozitiv starea celor ce va lecturează paginile Web.
Movul – este culoarea indiferenţei.
Griul – este culoarea specifică bancherilor, finanţiştilor şi celor din domeniul asigurărilor, fiind culoarea care sugerează sprijin financiar şi putere. De aceea atunci când mergeţi la bancă pentru a contracta un credit(împrumut bancar) este indicat să îmbrăcaţi haine de culoare gri, maro, albastru şi albastru închis.
Maroul –este culoarea care înfrânge extravaganţa. În unele cazuri, această culoare creează o senzaţie de tensiune. Totodată maroul este culoarea pământului si pădurii. Este solid, de încredere si ajută la creerea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. Este culoarea care comunică sinceritate, putere, maturitate.
Auriul – este culoarea perfecţiunii spirituale, culoarea sfinţeniei. Pentru a înţelege mai bine semnificaţia acestei culori este de ajuns să ne gândim la icoane.
Orange (portocaliu) - este culoarea care îndemnă la un puternic simţământ matern, la nevoia de a oferi protecţie, fiind culoarea fericirii. Totodată, această culoare are un efect stimulator emotiv, dă senzatie de apropiere. Este o culoare sociabilă, mai activă decat galbenul, care lasă impresia de optimism, veselie, însă pe suprafete intinse poate fi iritant.
sau http://www.tpu.ro/......v-8-negru/
Alb – este prin excelenta culoarea puritatii, ea aduce speranta, bucurie, succes. Este culoarea copilariei si a reinnoirii
Albastru – este culoarea apei si a cerului, a intelepciunii, a pacii dar si a profunzimii, a necunoscutului si a frumusetii. Este de asemenea culoarea protectiei si a dragostei sincere.
Gri – este culoarea tristetii si a pierderii sperantei, dar si a depresiei
Galben – culoarea soarelui care straluceste si incalzeste. Simbolizeaza bogatia si succesul. Cu cat galbenul este mai pur, cu atat semnificatia lui este mai pozitiva
Negru – este culoarea care reprezinta concretul, neantul. Negrul absoarbe celelalte culori, este simbol de austeritate si rigoare. Simbolizeaza noaptea, tenebrele si moartea. Pe de alta parte, evoca adesea calmul si meditatia
Portocaliu – este rezultatul amestecului dintre rosu si galben, ceea ce ii da o dubla semnificatie. Indica in aceeasi masura pasiunea, brutalitatea, caldura, ipocrizia si actiunea. Este culoarea focului, a soarelui care se trezeste si apune, sinonim cu dimineata si seara.
Roz – este o culoare strengara, inocenta si dulce. Este semnul iertarii si al prieteniei. Ca si portocaliul, este rezultatul unui amestec de culori, rosu si alb, culori opuse dar care se completeaza foarte bine
Rosu – este o culoare vie. Evoca vitalitatea, energia, forta, dar si brutalitatea, violenta, dificultatile, orgoliul, suferinta. Nu trebuie sa uitam ca rosul este, de asemenea, culoarea dragostei. O dragoste pasionala, arzatoare si fara sfarsit
Verde – culoarea naturii si a vietii. Adesea asociata cu banii, culoarea verde anunta bunastare si reusita. Reprezinta calmul, intelepciunea, echilibrul si speranta
Violet (mov) – este culoarea independentei personale. Rezulta in urma amestecului dintre rosu si albastru, simbolizand pasiunea care se stinge. Reprezinta, de asemenea, singuratatea si individualismul.
Negru
Negrul - o non-culoare, ca si albul - simbolizeaza autoritatea si puterea. Negrul este extrem de popular in industria modei, deoarece, din punct de vedere vizual, subtiaza silueta. In plus, este o non-culoare stilata si vesnic la moda. De asemenea, negrul semnifica supunere. Preotii poarta negru pentru a-si arata supunerea in fata lui Dumnezeu. Unii experti din moda afirma ca femeile care poarta negru isi arata supunerea fata de barbati.
Costumele sau vestimentatia neagra pot conferi "purtatorului" senzatia de putere si autoritate dominatoare sau il pot face sa para distant sau chiar... malefic. Personajele negative adesea sunt infatisate imbracate in negru - cum ar fi Dracula, "baietii rai" din filme etc.
Alb
Rochia alba de mireasa simbolizeaza inocenta si puritatea. Albul reflecta lumina si este considerat ca apartinand paletei cromatice de vara. Albul este popular in special in designul interior, in domeniul decoratiunilor, precum si in cel al modei, deoarece este luminos, neutru si se asorteaza cu orice.
Totusi, pe obiectele sau hainele de culoare alba murdaria se vede cel mai usor, astfel incat este mult mai dificil sa le mentii curate, comparativ cu cele in culori vii. Albul halatelor pe care le poarta doctorii si asistentele medicale implica sterilitate si curatenie exemplara.
Rosu
Culoarea cea mai intensa din punct de vedere emotional, rosul stimuleaza un ritm cardiac si respirator mai rapid. De asemenea, este si culoarea dragostei si a indragostitilor. Vestimentatia de culoare rosie iese foarte mult in evidenta si il face pe cel imbracat in rosu sa para mai solid. Fiind o culoare extrema, hainele rosii nu ii ajuta pe cei care poarta discutii de negociere sau care se afla in mijlocul unor confruntari.
Masinile rosii sunt tinte foarte populare pentru hoti, deoarece aceasta culoare atrage foarte mult atentia. In designul interior, rosul este folosit, de regula, ca si culoare de accent. Designerii afirma ca elementele de mobilier de culoare rosie reprezinta o alegere perfecta, de vreme ce pot deveni un punct focal sau de interes maxim intr-o incapere.
Rosu inseamna noroc in China, motiv pentru care este si culoarea traditionala pentru mirese. In China si Japonia, albul este culoarea traditionala pentru doliu.
Roz
Culoarea cea mai romantica, rozul are efecte calmante si linistitoare. Au existat cazuri in care antrenorii echipelor de sport varuiau peretii vestiarelor folosite de echipele adverse in roz aprins, puternic, astfel incat oponentii lor sa isi piarda energia - aceasta deoarece rozul oboseste foarte mult privirea si, implicit, iti da senzatia de oboseala a intregului corp.
Albastru
Culoarea cerului si a oceanului, albastrul este una dintre cele mai populare culori. Efectul sau asupra psihicului uman este exact opus celui produs de culoarea rosie. Albastrul linistit si relaxant determina organismul sa produca substante chimice calmante, astfel incat este adesea utilizat in designul interior, in special pentru dormitoare.
De asemenea, albastrul poate fi si foarte rece si deprimant. Consultatii din domeniul modei recomanda purtarea hainelor de culoare albastra la interviurile de angajare, deoarece simbolizeaza loialitatea. Oamenii dau dovada de o mai mare productivitate daca muncesc in camere ai caror pereti sunt varuiti in albastru. Studiile arata ca halterofilii reusesc sa ridice mai multa greutate daca se antreneaza in sali de gimnastica albastre.
Imbracamintea albastra purtata in Roma antica de functionarii publici a rezistat pana in ziua de astazi, transmitandu-se uniformelor albastre purtate de politisti sau de angajatii din alte ramuri profesionale.
Testele indica faptul ca albastrul este cea mai putin "apetisanta" culoare in ceea ce priveste produsele alimentare, deoarece se intalneste rar in natura, iar mancarea stricata capata, adesea, nuante de mov sau albastru. Pe de alta parte, rosul sporeste apetitul. Din acest motiv, foarte multe restaurante si localuri sunt decorate in rosu.
Verde
In prezent cea mai populara culoare folosita in designul interior si pentru decoratiuni, verdele simbolizeaza natura. Este culoarea cea mai usor de perceput pentru ochiul uman, deoarece reprezinta atat o combinatie de culoara calda (galben), cat si de culoare rece (albastru). In plus, verdele poate ajuta si la imbunatatirea vederii. Este o culoare "proaspata", cu efect calmant.
Persoanele care urmeaza sa intre intr-un studio de televiziune, pentru o filmare, se relaxeaza anterior in "camera verde". In spitale, se foloseste foarte mult culoarea verde (peretii saloanelor sunt adesea varuite in verde), deoarece ii relaxeaza pe pacienti.
Miresele din Evul Mediu se imbracau in rochii de culoare verde, care simbolizau fertilitatea, prin asociere cu verdele intregii naturi prospere. Verdele inchis este masculin, conservator si implica bogatie.
Galben
Galbenul vesel si solar atrage imediat atentia. Desi este considerata o culoare optimista, cercetarile arata ca oamenii se enerveaza cel mai mult, isi pierd rabdarea, devin iritabili si nervosi in camere vopsite in galben. Acelasi efect il are aceasta culoare si asupra bebelusilor, care, in incaperi galbene, tind sa planga mai mult.
Este culoarea cea mai dificil de observat si de asimilat pentru ochi. Poate crea senzatia de putere dominatoare, daca este utilizata in exces. Galbenul intensifica si faciliteaza concentrarea si, datorita efectelor sale, metabolismul poate avea procese mai rapide.
Rosu inchis, violet sau purpuriu
Purpuriul sau violetul este culoarea traditionala a roialitatii. Cleopatrei ii placea rosul inchis la nebunie. Aceasta culoare denota lux, bogatie, prosperitate si un simt pentru lucrurile fine si sofisticate. De asemenea, este o culoare feminina si romantica. Totusi, deoarece in natura este rar intalnita, poate parea artificiala.
Maro
Culoarea pamantului, maroul indica autenticitatea, adevarul si sinceritatea. Maroul solid este o culoare de baza, naturala, a carei prezenta este abundenta in natura. Nuantele de maro deschis implica onestitate si caracter veritabil, in timp ce maroul inchis la culoare este asemanator lemnului sau pielii - durabil.
De asemenea, maroul are si efecte psihologice - iti poate induce o stare de melancolie. Barbatilor le este mult mai usor si se simt mai confortabil sa spuna ca maroul este una dintre culorile lor preferate, fiind o nuanta naturala, destul de rece si distanta, masculina.
Hrana pentru suflet...
Desi albastrul este una dintre cele mai populare culori, este si una dintre cele mai putin apetisante, in special in ceea ce priveste produsele alimentare sau mancarea. Aceasta deoarece mancarea albastra este rara in natura. Cautandu-si hrana, oamenii au invatat sa evite mancarea toxica sau cea stricata, care adesea capata nuante de albastru, negru sau violet. In cadrul unor studii efectuate, cercetatorii au descoperit ca, atunci cand mancarea vopsita in albastru este oferita spre consum diferitilor subiecti, acestia isi pierd apetitul.
Verde, maro si rosu sunt culorile cel mai des intalnite in gastronomie. Rosul este folosit adesea in paleta cromatica si in designul restaurantelor, deoarece stimuleaza apetitul.
Alb-inseamna sinceritate
rosu-inseamna pasiune
verde-inseamna naturalete, voiosie
negru-pentru unii inseamna o culoare care da o nota de eleganta pentru unii inseamna tristete
maro-este culoarea pamantului, reprezinta o persoana rigida si hotarata
albastru-inseamna seninatate, puritate, stare de bine
Pai din cate stiu.
rosu e culoare de trfe:d. sau rosu porti sa nu fii deocheat
alb. reppr puritatea.
negrul. moartea. trsitete( cei emo care ce imbr in negru )