Nii inteleg prin libertate acele valori care promit democratie, ca de exemplu dreptul la libera exprimare a opiniei, alegerea libera a domiciliului si meseriei.Pentru altii, libertatea inseamna posibilitatea de a calatori cu masina sau avionul si a ajunge in alta tara in cateva ore. Unii inteleg prin libertate renuntarea la toate legile si dreptul la anarhie. Altii sunt de parere ca libertatea adevarata consta in a nu avea nici o responsabilitate. Apoi exista si cei care, sub pretextul libertatii, vor sa inlature toate barierele morale. Depinde ce inseamna pentru tine
Libertatea de exprimare, libertatea de a face ce doresti, bineinteles in limita bunei cuviinte.
Libertatea este pentru mine un lucru indispensabil care e echivalent cu iesiri, distractii dar si libertatea de a exprima liber ce gandesc.
Libertatea pentru mine, mh, pentru mine libertatea inseamna sa nu depind material de alte persoane, sa nu depind moral sau prin oricare alt mijloc de cineva sau ceva; pentru ca daca le ai pe acestea, pe restul ti le faci tu...hihih
Libertatea pentru mine se manifesta concomitent prin 1.capacitatea de a cunoaste lumea in care traiesc, de a intelege legile naturii si ale societatii pentru a sti ce pot face si ce nu pot face(se zice ca libertatea e "necesitatea inteleasa") 2. capacitatea de a alege scopurile cele mai potrivite pentru realizarea aspiratiilor mele si 3. capacitatea de a actiona si de gasi mijloacele pentru a atinge scopurile(sau capacitatea de a folosi unele mijloace pentru a-mi atingr scopurile). Sa sti ca exista atat libertate interioara cat si libertate exerioara. De-a lungul istoriei unii filozofi au pus accentul pe una din cele doua, dar mie una imi place Hegel care spune ca omul se naste cu POSIBILITATEA de a fi liber(nu bazaconiile ce se spun azi ca toti oamenii se nasc liberi), iar implinirea acestei posibilitati depinde de ratiune si vointa, dar mai ales de contopirea celor doua intr-o singura actiune. Tot el mai spune ca acesta contopire nu se poate realiza decat printr-o educatie corecta si serioasa. Si acum pe bune dreptate ca asta e adevarul. Sunt si melodii care indeamna la parasirea scolii ca nu e necesara, ca e nasoala, ca nu te ajuta cu nimic in viata. FALS! Daca nu cunosti mult sti putin. Cu cat sti mai multe cu atat ai mai multe sanse sa-ti atingi scopul. Chiar si daca scopul tau e sa faci bani, ca traim in lumea in care traim(desi nu trebuie sa uitam niciodata ca banii sunt doar un MIJLOC de a ne atinge scopurile) tot ai nevoie sa stii multe. Omul inteligent va castiga intotdeauna, dar in momentul de fata e un vaaal de prostire in masa pentru ca cei care cunosc lucrurile astea sunt constienti ca ei trebuie sa promoveze prostia pentru ca viitori prosti sa le fie sclavi. Numai cunoscand cat mai multe poti sa-ti atingi scopul, iar sfatul meu e sa ai mereu un tzel pentru ca daca nu plutesti mereu in deriva, poti fi manipulat mai usor, iar ce e mai rau: poti sa-ti stabileasca altii scopul, sa te foloseasca cum vor etc. Inca o chestie: fiecare om se foloseste de altul/altii pentru a-si atinge un scop. Trebuie sa fi constienta ca esti folosita, dar si ca folosesti la randul tau. Nu trebuie sa te deranjeze asta, trebuie sa te deranjeze cand se produce un dezichilibru in privinta asta(cand un om foloseste, dar nu se lasa folosit). Ultima chestie: e foarte interesanta filozofia pentru ca te face sa intelegi multe lucruri si-ti deschide putin ochii. Sunt de acord ca exista si filozofi jalnici , dar nu exista padure fara uscaciuni. Tot ce ti-am zis aici e avizat, adevarat etc N-am batut eu campii in necunostinta de cauza Mult succes pe viitor! poate primesc fundita pentru ceea ce am scris tks
Pai libertate, in engleza(freedom) pentru mine inseamna sa fii liber, sa gandesti liber, sa te simti liber si asa mai departe. Poate unii dintre noi nu au libertate, sau poate ca au, dar ei sunt mereu ocupati, numai dau atentie la nimic, in afara de calculator si etc.
Si ultimele 3 cuvinte:
Libertate inseamna Viata.
Sa fiu liber inseamna pentru mine sa pot sa fac ceea ce imi doresc fara sa ma opreasca cineva, sa pot sa decid singur ceea ce vreau sa fac, sa nu depind de nime si sa nu mi se impuna nimic
Pentru mine libertatea e ca un porumbel. Daca nu isi deschide aripile si zboara simt ca nu sunt acelasi om.
anaadiaconu întreabă: