Hai sa le luam in parte
Spaniola: Pot sa iti spun ca eu am invatat ceva cu ajutorul aplicatiei Duolingo. Este destul de usoara.
Italiana: Multa lume spune ca este cea mai asemanatoare cu romana, deci si asta este usoara.
Coreeana: Alfabet destul de usor de invatat, doar ca gramatica lor este pentru noi, romanii, cum e si rusa pentru germani. Nu cred ca are rost sa o inveti, deoarece sunt multi vorbitori de engleza in Coreea de Sud (ma indoiesc ca ar trebui sa iau in calcul si Coreea de Nord).
Japoneza: Mi se pare ca este cea mai grea dintre toate pe care le-ai enumerat. Are 3 tipuri de alfabet: hiragana, katakana si kanji. Nu mi se pare ca merita sa o inveti atata timp cat japonezii totodata studiaza si ei limba engleza.
Germana: O limba cu origini anglo-saxone, deci seamana intr-o oarecare masura cu engleza. Este destul de grea. Dar exista foarte multe oportunitati in viata asta si unde te va ajuta aceasta limba.
Spaniola merita sa fie invatata mai mult decat italiana, deoarece exista multe tari, cele mai multe aflandu-se pe continentul sud-american, care au ca limba oficiala spaniola. Italiana e de invatat daca vrei sa mergi in Italia sau Elvetia(pentru Elvetia poti invata si germana si franceza la fel de bine, depinde de regiune). Dar e bine totusi sa stii cum sa ceri indicatii pe strada, cum sa saluti, cum sa comanzi la restaurant si nu numai. Eu, personal, m-as duce in Italia ca sa incerc pastele fainoase, branzeturile, sa vizitez diverse locuri, sa mananc celebra pizza napoletana. Germana este buna de invatat pentru ca o sa stii sa comunici cu oamenii din urmatoarele tari: Germania, Elvetia, Grecia, Austria. Cred ca mai sunt si Danemarca si Olanda care au cuvinte asemanatoare cu cele din limba germana. Limbile asiatice nu sunt asa de importante precum crezi; cum am zis, engleza te va ajuta mai mult in tarile asiatice. Poate doar in China nu te va ajuta.
Per total, iti recomand germana.
Păreri pentru tine, ce să faci? Ce vrei să faci cu ea, cu germana, sau cu oricare altă limbă?
Dacă acolo, la universitatea ta, limba străină e o disciplină facultativă, nu ești obligat(ă) să o studiezi.
Dacă era vorba de un opțional, atunci trebuia să iei o hotărâre singur(ă), fie alegeai să studiezi engleză, fie spaniolă, fie franceza, fie nu știu ce. Altfel spus, una dintre ele erai obligat să o studiezi.
Opțional nu înseamnă facultativ.
PS. Eu cred că ți-ar fi mai ușor dacă ai alege lb. spaniolă. Sau alege o alta, care iți stârnește interesul.
Dacă vorbești română în mod nativ, spaniola și italiana ar trebui să ți se pară ușoare fiindcă seamănă mult, îndeosebi la partea de vocabular. Limba germană, totuși, e o limbă frumoasă, fascinantă care seamănă - la vocabular, la gramatică e mai complicată - cu engleza.
De coreeană și japoneză nu prea știu ce să zic, dar sunt foarte diferite de limba română.