Cititul si memoratul lucrurilor nu-ti mareste "IQ"-ul.
IQ - intelligence quotient ( coeficient de inteligenta ) este un concept care se refera la capacitatea unui individ de a rezolva o problema complet noua. Ceva ce n-a mai intalnit pana acum.
Mai pe romaneste si daca vrei un comparativ banal si brutal o persoana cu IQ mare este o persoana care se descurca bine la toate.
Nu stiu daca influenteaza direct IQ-ul, dar matematica iti dezvolta creierul. Muzica la fel ( mai degraba practicarea unui instrument muzical ) iti dezvolta creierul si gandirea, pictura iarasi, desenul, etc, invatarea a mai multor limbi si in general tot ce asimilezi si inveti. Putem spune ca iti "maresc" IQ-ul. Desi daca ai facut vreodata un test IQ, ai vazut ca pe internet majoritatea si chiar si cel de la MENSA este de tip grila unde iti sunt prezentate niste scheme si tu trebuie sa identifici un pattern si apoi urmatoarea schema, etc. Deci nimic din ce inveti din nici un domeniu nu te ajuta direct in rezolvarea acelor teste IQ.
Daca il intrebi pe cineva cine a fost Stefan Cel Mare si nu stie sa-ti raspunda asta nu inseamna ca are un IQ mic. Este total gresit. Asta inseamna ca nu stie cine e Stefan Cel Mare si atat.
Memoratul lucrurilor nu iti dezvolta direct IQ-ul, dar la fel cum am zis si mai sus ca matematica si muzica si alte chestii iti dezvolta creierul, creaza noi legaturi intre neuroni, legaturi ce se numesc sinapse. Degeaba avem noi zeci de miliarde de neuroni, daca nu comunica intre ei.
Apropo, nu suntem specia de pe planeta cu cel mai mare numar de neuroni. Ne intrece o vietuitoare subacvatica.
Nu degeaba Leonardo da Vinci avea un presupus IQ de peste 200. Uita-te doar de curiozitate cate abilitati avea omul ala printre care se numara pictura, sculptura, inginerie, astronomie, matematica, etc etc.
Mersi mult ca mi-ai dat un raspuns asa complex. Daca tot ai pomenit de teste mensa vreau sa imi iau 4 carti de la ei.Ce ma intereseaza cel mai mult este sa imi dezvolt capacitatile cognitive mai ales memoria, logica si asimilarea rapida de informatii.Eu cred ca cresterea nr de sinapse si imbunatatirea capacitatilor cognitive duce la cresterea iq. Daca inveti tot felul de lucruri te pot ajuta sa iti dai seama de altele. https://www.inc.com/......-less.html
https://iqtestprep.com/......e-your-iq/
https://bebrainfit.com/increase-iq/
https://brainstats.com/blog/does-your-iq-change-with-your-age.html
Sa stii, ca pe langa testul de pe internet de pe site-ul lor, am auzit cum ca este si un test mai "oficial" si complex la Bucuresti la sediul lor.
Probabil acolo dupa ce dai testul ala vei primii un fel de diploma cu care sa te lauzi in fata prietenilor si cel mai probabil vei primii si niste sfaturi despre ce trebuie sa faci sa iti imbunatatesti gandirea si performantele.
Ai dreptate, invatand lucruri din orice domeniu te ajuta enorm. Profesorii mei universitari stiu lucruri din toate domeniile ( literatura, istorie, geografie, etc etc ) desi, DESI ei lucreaza in domeniul IT si ingineria calculatoarelor. Desigur ca literatura istoria si geografia nu prea au nici o treaba cu calculatoarele si inginaria dar cum ziceam informatii din orice domeniu sunt bine venite si iti dezolva capacitatile. Invatand constant lucruri noi, creierul tau devine mai maleabil si mai rapid. Poti invata mai repede, mai eficient, asimilezi informatii mai repede, etc.
Intr-adevar "Mens sana in corpore sano" - o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Performantele intelectuale sunt influentate intr-un procent destul de mare si de performantele fizice. Oricat de bine pregatit ai fi pentru un test sau oricat de mult ai invatat pentru orice, daca esti obosit, adormit, sau nu esti intr-o forma buna, nu vei avea aceleasi rezultate ca atunci cand esti in forma maxima.
Probabil testul acela costa destul de mult si nu sunt sigur ca il dau, poate in vacanta asta de vara.Ma refeream ca imi iau 4 carti de la ei si exercitii.Si eu vreau sa lucrez in IT.Ma intereseaza f mult sa imi dezvolt logica si memoria ca sa invat mai bine algoritmi si metodele de lucru sa nu mai gandesc asa mult la lucruri de dificultate medie.O mare problema e ca sunt obosit, adormit, fara energie, stresat, cu stari de tristete si nu am mai invatat si am pierdut mult.
De aceea vreau sa ma dezvolt acuma.Am probleme cu memoria, energia si vointa.Mai vorbim maine ca imediat ma pun sa ma culc.Mi-a facut placere.
Si eu sunt in aceeasi situatie. Ar trebui sa iti schimbi stilul de viata ( da, ti-o spune cineva care adoarme la 3-4 dimineata si se trezeste la 13-14 ziua ), dar totusi, din aceasta cauza te simti adormit mereu si fara energie si chiar stresat. Un alt factor este statul prea mult in fata calculatorului. Asta iti si induce starea de nesomn noaptea datorita luminii si faptului ca pacalesti creierul. Probabil ai auzit de "Melatonina" si de faptul ca este un hormon produs de glanda pineala si are rol in reglarea ritmului circadian. Mai pe romaneste asta iti influenteaza ceasul biologic si datorita ei iti vine somn seara si te trezesti dimineata. Lumina incetineste procesul de productie al acestui hormon si intunericul il stimuleaza. De aia e bine cu 1 ora, 2 inainte de somn sa nu stai la PC sau la TV sau pe telefon, deoarece nu doar lumina naturala ci si cea artificiala ingreuneaza productia de melatonina si practic nu-ti mai vine somn.
Probabil ai auzit si de "TATT" - Tired All the Time Syndrome.
https://blog.soliant.com/......-syndrome/
Poti sa mai citesti despre el pe internet. E ceva des intalnit in special printre programatori si persoanele care stau in contact foarte mult cu computerul. Un profesor de al meu ( programator fiind ) bea o tona de cafea si ziua si noaptea, deoarece nu se poate concentra altfel fiind foarte obosit, dar de... ce sa faci, riscurile meseriei.
Eu daca vreau sa invat ceva ( pentru scoala de exemplu ) si depun un efort intelectual in memorarea anumitor chestii in 1 ora, 2 imi vine extrem de somn, desi abia m-am trezit.
Chiar iti recomand sa iti schimbi putin stilul de viata si cum am zis si mai sus o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Nu degeaba am zis!
Am auzit de melatonina si stiu si ca ii din cauza statului prea mult la pc dar sunt dependent sa ascult muzica si sa citesc despre diverse lucruri.Si eu obosesc extrem de repede de la 2 ore la mate ma simt ca mort.Mai vorbim maine.Ma bucur ca am dat de tine avem despre ce vorbi acum si sti destul de multe.Ma tot gandesc sa imi schimb stilul de viata acum serios.Mult succes si tie! a da si fac si sport ocazional( ridic greutati sau cateva exercitii ca flotari si genuflexini)
IQ-ul e o tampenie.
Creierul e o unealta fara limite.
Totul depinde de vointa.
Nu chiar e o tampenie.Cu vointa si capacitatea creierului nelimitata sunt de acord.
Serios? Fa tu testul MENSA standard cap-coada in jumatate din timpul alocat in mod normal pentru el si zi-ne dupa aia de vointa...
Probabil se referea ca vointa te poate ajuta sa iti depasesti cu mult limitele.
Sa nu exageram. Vointa te poate ajuta sa descoperi ca de fapt poti mai mult decat crezi. Asta nu inseamna ca nu avem fiecare niste limite clare.
Ce lucruri sa memorez? Poezii, cuvinte intr-o limba straina, formule matematice?
Învață o limbă străină, învață să cânți la un instrument, dacă ești la școală învață ce ți se predă.
Buna, si eu as vrea sa merg in IT si cam aceeasi problema cu memoria am avut o si eu, dar crede-ma ca cel mai bine sa ti memorezi algoritmii aia si codurile e sa faci cursuri de IT. Se gasesc la 40 de lei pe internet, cauti ce limbaj sau domeniu vrei tu, gen web development sau Java sau stiu eu si te apuci. E 40 de lei un curs, eu am mai facut cateva, foarte putine, si deja mi-a intrat in mana coding-ul. Cu memoria, daca vreau sa invat, pot. Asa si tu. Gen la psihologie ne-a pus sa invatam 3 pagini de lectii, practic memorat ca e psiho. si am stat acolo 1 ora jum. sa invat mot-a-mot ca nu avea nimic sens=))). In rest daca e ceva de memorat logic ar trebui sa fie foarte usor, pentru ca totusi..gandim logic :)) trebuie sa faci in asa fel incat totu sa aiba sens pentru tine, cu cuvintele tale
https://www.udemy.com/
Aici poti gasi cursuri ieftine.
Stiu de udemy dar nu mai am timp acum, vreau sa imi iau niste carti pentru dezvoltarea memoriei si iq.Am incercat si m-am enervat ca nu mi-a iesit si le uitam si nu am mai facut. Vreau sa imi dezvolt abilitatile cognitive, sa iau bacul si dupa o sa mai fac pe udemy si alte site-uri.
IQul este ceva genetic, nu poate fi marit prin exercitii (decat poate cateva puncte pe care le pierzi cu timpul oricum).
Poate fi marit si cu 20% in cativa ani sau micsorat.Depinde doar 50% de genetic restul e antrenament, cum stai cu sanatatea si mediul in care stai.Citeste despre neurogeneza.
Poti sa-mi arati niste studii care zic de 20%? Eu stiam ca doar cateva procente maximum.
Https://www.psychologytoday.com/......n-training
https://www.inc.com/......e-hab.html
https://sparkonit.com/......even-days/
Bine nu neaparat 20% intre 10 si 25 de puncte.
In jur de 10% e probabil posibil, dar se pare ca in general, la adulti (peste ~18 ani) IQul e destul de mult corelat cu IQul parintilor (plus niste variatii aleatorii plus un pic in functie de alti factori)
https://en.wikipedia.org/wiki/Heritability_of_IQ
Recent studies suggest that family and parenting characteristics are not significant contributors to variation in IQ scores; however, poor prenatal environment, malnutrition and disease can have deleterious effects.
Chiar si 10% e destul
Legat de memorie, ajuta mult mnemotehnica. Poti memora mult mai mult daca iti folosesti mai multe metode de memorare in acelasi timp. Depinde in care excelezi. O sa iti dau cateva exemple.
Daca ai de memorat o serie lunga de cuvinte (cautand cuvinte generate aleatoriu in dex): ''feroce, judecatoresc, moviluta, manz, depasit''
Le creez o poveste. Imi imaginez ca sunt in fata unui castel. E negru, afara e rece, miros putred. FEROCE. De ce sunt aici? Am primit un ordin... JUDECATORESC de a sta in izolare in acest loc. Incerc sa ajung la usa dar ma impiedic in mod tampit de o movila. Rad de mine fiindca era destul de mica, deci o MOVILUTA. Intru pe usa si dau cap in cap cu un MANZ care m-a DEPASIT iesind afara in fuga.
Daca ai o imaginatie bogata poti memora nu doar atat, ci zeci de cuvinte.
In privinta formulelor matematice, iti dau exemplu cu o formula de la derivate care o tin minte desi au trecut ani tocmai fiindca am memorat o in felul asta ciudat.
sin(x)'=cos(x)
Pacatul se descoase. Mi-am zis ca ''sin'' in engleza inseamna pacat, apoi m-am gandit DEsCOaSe. (DE fiind DErivare si restul iti dai seama). Poate eu una ma complic foarte mult dar imi e mult mai usor sa retin asa, fiindca imi imaginez metafore, idei, povesti, imagini.
Legat de limbi straine, le asociez cu ceva din limba mea daca se poate. ''Ete'' in rusa inseamna ''uite aici''. Si mama mea mereu incepea enunturile cu ''ETE CE AI FACUT''. Avea sens. Am putut asocia. Ori incep sa vorbesc singura si ma imaginez intr-o situatie in care trebuie sa-i explic unui om ce inseamna un cuvant intr-o alta limba. Si explicand, chiar daca nu ma aude nimeni, imi explic mie si imi ramane implementat. Imi fac o amintire cu acel cuvant. Daca ma gandesc la el, imi amintesc cum explicam si imi vine in minte. Legat de limbi straine, nu prea avem oportunitatea sa le vorbim, sa ne creem amintiri cu ele, tocmai de asta le uitam usor.
"sin(x)'=cos(x)" Pacatul se descoase.
Foarte tare asta, chiar m-a facut sa zambesc.
Din pacate nu am imaginatie bogata si nu stiu cum sa aplic mnemotehnicile.Cred ca cel mai bine ar functiona memory palace.O sa incerc.
Mersi de raspuns.
anonim_4396 întreabă:
Isvziwbdj întreabă: