Monarhii absolute, da, monarhiile din golf. Arabia Saudita; Emiratele Unite, dar atentie, fiecare emirat in parte; Quatar; Bahrein. Si mai e Brunei, vecin cu Malaezia. Dar nu sunt absolutiste, ci absolute; absolutismul e o ideologie, nu o organizare de stat, din trecut. Iar dualiste... confunzi tu ceva. N-are treba dualismul aici.
In monarhia dualista, monarhul isi imparte puterea politica cu parlamentul.
Da, am incurcat termenii "absolutista" si "absoluta". Insa ma bucur ca ati inteles intrebarea.
Monarhul imparte puterea cu parlamentul in monarhia constitutionala, in monarhia parlamentara. Chiar si cand monarhul nu mai are putere reala, denumirea se pastreaza. Nu putem sa inventam termeni pentru stiintele politice, caci cu termenii de specialitate se lucreza mai departe; sunt un mijloc puternic de sintetizare. Monarhie dualista este un stat in care monarhul ocupa doua tronuri, a doua regate legate intre ele printr-o uniune dinastica permanenta, si ale caror legi pot diferi intre ele, de exemplu, Imperiul Austro-Ungar intre 1867 si 1918.
Nu este un termen inventat de mine. L-am intalnit in mai multe surse.
Nu pot sa nu iti dau dreptate, insa sunt nelamurit cu privire la aceasta sintagma : "monarhie dualista-parlamentara" sau forma ei scurta "monarhie dualista".
''Monarhie dualista'' nu este forma scurta de la ''monarhie parlamentara'', citeste mai atent explicatiile mele. Monarhia dualista sunt doua state, in permanenta legate prin acelasi monarh, ca Austro-Ungaria.
L-ai intalnit, cu alt inteles.
Cele absolute:
Brunei
Swaziland
Oman
Arabia Saudita
Emiratele Arabe Unite
Vatican - aici e mai mult teocratie
MadalinaAlexandra întreabă: