Autori canonici: Mihai Eminescu, Ion Creanga, I. L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Calinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.
Examenul de bacalaureat implica studierea a cel putin unui text din opera acestora.
Pentru proba scrisa, elevii trebuie sa studieze numarul minim de texte prevazute in programa scolara, despre care sa poata redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, in care sa aplice conceptele de istorie si teorie literara, astfel:
• proza scurta: basm cult, nuvela; texte reprezentative pentru aspecte esentiale ale speciei narative pe care o ilustreaza;
• roman: texte reprezentative pentru aspectele esentiale ale genului si ale evolutiei acestuia;
• poezie: texte poetice care sa ilustreze aspecte esentiale ale genului si ale evolutiei acestuia;
• dramaturgie: comedia; texte dramatice care sa ilustreze aspecte specifice si diferite ale genului si ale evolutiei acestuia.
Cu alte cuvinte, veti decide la clasa, in functie de ceea ce veti dori, cate o opera care sa ilustreze specia: nuvela istorica ("Al.Lapusneanul"), nuvela psihologica, roman interbelic, roman postbelic, drama, comedie...Pentru fiecare specie veti hotari, e un soi de optional obligatoriu!
Am uitat sa mentionez ca exista si sectiunea de Limba si comunicare ce vizeaza notiunile acumulate in cei 12 ani de scoala.
Aici ai programa, valabila inca:
http://www.calificativ.ro/......23561.html
afrodita3333 întreabă: