| Sociopatul a întrebat:

Ce parere aveti de faptul ca inteligenta este mostenita? Credeti ca este corect? Sau nu?

Răspuns Câştigător
| T0T a răspuns:

De unde știi tu ce IQ au? Sunt părinți care nu se ocupă de educația lor iar copiii respectivi nu contează că sunt super-inteligenți, nu mai învață. Dacă nu înveți măcar puțin și nu frecventezi orele poți fi cât de inteligent căci nu vei ajunge cine știe ce! Rezultatele de la școală nu definesc neapărat inteligența. Copilul respectiv cel mai probabil era în stare însă în răspunsul meu am spus că contează și modul în care te dezvolți. Te naști cu niște gene ereditare, cu niște predispoziții iar în funcție de modul în care le dezvolți și mediul pe care îl ai ajungi cineva sau altcineva.
Cât despre faza cu oamenii simplii, mai zic odată, nu statutul definește neapărat inteligența. Oamenii ăia simplii poate nu au avut anumite condiții care să îi influențeze pozitiv. Copiii lor erau capabili iar părinții acestora ocupându-se de educația lor au ajuns bine. Exemplele astea nu contrazic ceea ce am spus eu ci pun în evidență importanța factorilor externi pe care eu nu am negat-o!
De exemplu toate cazurile pe care le cunosc eu de părinți cu un statut și copiii dau dovadă de același lucru. Profu meu de electronică ne povestea cum atunci când era tânăr a fost olimpic național iar acum fiul său, la fel, numai cu 10 pe linie. Nu poți zice că toți se nasc cu capacitățile oamenilor ăstora. Unii se nasc mai proști decât alții. Geniile ajung genii că sunt favorizați de factorii ereditari, nu de educație neapărat. Fără ca acei factori să te influențeze pozitiv nu poți deveni geniu doar prin învățare! De asemenea sunt unii care chiar nu pot mai mult iar dacă te faci și tu la rândul tău profesor o să observi asta căci un bun profesor e și un bun psiholog. Nu o mai dau pe ce afirmă psihologii și biologii care într-un fel, majoritatea, susțin ce am spus eu aici.
Să îți mai dau un exemplu totuși(exemplul de care am adus înainte aminte e mult mai evident și ar demonstra clar ceea ce zic însă cum am zis nu vreau să îl fac public), eu sunt un tip nu prea îndrăzneț însă am avut o educație bună, condiții bune, pe când alții sunt prin cale afară de îndrăzneți. Asta pentru că factorii ereditari ne influențează în moduri diferite. O să vezi că fiecare are anumite trăsături de caracter pe care nu le poate schimba, decât influența într-o anumită măsură, asta pentru că suntem limitați de genele noastre. Diferența dintre influența factorilor ereditari și cea a factorilor externi e destul de fină, însă sesizabilă zic eu pentru a face deosebirea.

26 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Prostia se mosteneste.
Inteligența se invata de la parintii si apropiatii (cei 7 ani de acasa).

Bula
| Bula a răspuns:

Intai trebuie definit: ce intelegem prin "inteligenta".
Fiindca fiecare o percepe dupa propria experienta acumulata de-a lungul vietii.

Fiecare nebun spune ca el este destept, iar ceilalti sunt prosti.
E ca si frumusetea: ce-mi place mie, nu-i sigur ca place altora, si invers.

Bula
| Bula a răspuns:

Tocmai din acest motiv am declarat public ca, "ma consider cel mai prost om din lume".
De atunci o gramada de destepti super-inteligenti insista sa ma contrazica, demonstrand ca ei sunt inaintea mea. big grin
Eu asi dori sa intalnesc macar 1 om NORMAL in timpul vietii mele. Dar - cel putin pana acum - n-am avut ocazia, nici sa intalnesc macar un om care cunoaste un om normal... happy

| T0T a răspuns:

Normal că e corect. Inteligența ca și caracterul și înfățișarea se moștenesc. Faptul că în viață tu le poți dezvolta într-un anumit mod și ritm e altă treabă însă nu toți pornim de la același start, adică nu suntem egali ca oameni, decât în drepturi.

| Sociopatul explică (pentru T0T):

Mare dreptate ai!

| Bula a răspuns (pentru T0T):

Inteligența ca și caracterul nu se mostenesc, ci se invata de la parinti si apropiatii (cei 7 ani de acasa).
Infatisarea si fizicul, precum si anomaliile se pot mosteni genetic, dar nu obligatoriu.

| T0T a răspuns (pentru Bula):

Mai treci pe la ora de biologie. Se moștenesc dragă Bulă și am și un exemplu în familie pe care prefer să nu îl expun, însă mi s-a demonstrat și practic. Asta o scuză pentru pămpălăii care vor să creadă că au au șanse egale cu toți ceilalți, ceea ce e fals. Trăsăturile se dezvoltă pe baza a ceea ce înveți însă le ai "în sânge" deja.

| Bula a răspuns (pentru T0T):

Te contrazic.
Cunosc personal familie de profesori universitari eminenti, a caror copii (maturi! ) au IQ sub dosul broastei. Si nu sunt caz unicat.
La fel, cunosc si oameni simplii care s-au ocupat intens de educarea copiilor cand au fost mici, iar copii au devenit elevi si studenti eminenti, cu rezultate si la olimpiade internationale.

Deci, ca la orice cursa, STARTUL conteaza!

| Sociopatul explică (pentru Bula):

E vorba de potentialul genetic, caci daca nu il ai, poti sa te straduiesti cat vrei... ca nu o sa faci nimic. Educatia nu are o treaba cu inteligenta, pentru ca poti sa fi si fara educatie si sa te duca capul.

| Bula a răspuns (pentru Sociopatul):

Fara educatie de baza devii aproape 0, adica doar cu propria experienta (daca supravietuiesti).
Orice copil simte ca-l doare daca se frige. Dar copii la care se explica ce frige si ce nu vor evita sa se arda, nu trebuie sa experimenteze toate pe propria piele.

| Sociopatul explică (pentru Bula):

De ce ai experimenta un rau pe propria piele daca nu este necesar sa o faci? Sunt oameni care realizeaza ce se intampla si fara sa experimenteze. De ce? Ca pot gandii suficient cat sa-si imagineze tot procesul. Cauza -efect. etc.

| T0T a răspuns (pentru Sociopatul):

Mereu vor exista oamenii care vor fi încăpățânați și chiar dacă le vei oferi tu cea mai bună educație nu se vor învăța minte până "nu se dau cu capul de sus"(unii trebuie să se dea chiar de mai multe ori) și alții care vor judeca procesul mai bine, vor discerne și vor ține cont de ce au fost învățați. În cazul copiilor nu există atâta discernământ însă există o diferență totuși. Sunt copii care înțeleg și copii care nu înțeleg ce li se spune. Eu de exemplu am înțeles când a fost cazul deși și eu sunt încăpățânat. Fiind încăpățânat făceam lucrurile ca mine și cum consideram că îmi e mai bine(judecând dacă sfaturile și învățămintele prind mai bine pentru mine). De aceea nu pot zice că regret ceva din trecut. Desigur că am fost și forțat în ceea ce privește anumite lucruri neavând destul discernământ(ai nevoie și de maturitate pentru a îți lua unele decizii și nu o ai de copil) de exemplu cu învățatul și făcutul temelor. Eu mereu am fost un tip leneș însă am fost împins oarecum de la spate. Dacă nu eram probabil aveam note mult mai mici dar asta nu înseamnă că eram mai prost ci că nu am avut parte de educația potrivită. Deci și el are dreptate însă nu ai cum să negi factorii ereditari.

| Bula a răspuns (pentru Sociopatul):

NICI UN COPIL nu stie ce inseamna "FRIGE!" pana ce nu simte macar odata pe propria piele.
Poti sa-i spui de cate ori vrei.

La fel este cu orice altceva. Din nastere, nu stie sa lege notiunile cu abstractul, doar daca le experienteaza impreuna si creierul face conexiunile.

| CodyObrain a răspuns (pentru Bula):

Ai dreptate ce zici, insa conteaza si factorii ereditari cateodata, dupa cum stii un copil care se naste fara un handicap are mai mari sanse sa invete mai repede fata de un copil cate se naste surd de exemplu.Din pacate exista unele diferentieri intre noi cand ne nastem ce tin de factorii ereditari.Insa cum s-a mai zis pe aici conteaza destul de mult locul unde cresti si cum cresti.Inteligenta este diferita de la un om la altul, prea putin conteaza asta, noi ca oameni suntem obisnuiti sa facem doar operatii de baza, cu putine inbunatatiri, acel putin ce ne diferentiaza de sobolani de exemplu.Si sobolanii stiu sa isi gaseasca hrana sau sa isi faca un adapost sau sa se distreze si sa faca sex.Insa noi ca oameni avem posibilitatea sa alegem mai multe tipuri de hrana, mai multe tipuri de distractie si cam atat.

| Bula a răspuns (pentru Sociopatul):

Nu cred ca, un copil care abia incepe sa mearga si inca nici nu vorbeste, este in stare sa deosebeasca prin imaginatie ce este bine si ce este rau. Umbla cu orice gaseste, baga in gura tot ce incape, iar dupa parerea ta poate fi atat de inteligent sa-si dea seama ce-i periculos.

Poate, tu ai fost exceptie si vorbesti din proprie experienta rolling on the floor

| Bula a răspuns (pentru CodyObrain):

Hmmm... "noi ca oameni avem posibilitatea sa alegem mai multe tipuri de hrana".
Aici te contrazic. Majoritatea nu stim sa deosebim care mancare este sanatoasa si care nu.
Cumparam alimente ieftine, dupa care platim mult mai mult pentru medicamente si tratamente scumpe.
Cumparam telefoane "destepte" la promotie, iar dupa 2-3 ani le aruncam fiindca sunt "depasite", chiar daca abia am termonat sa platim ratele, totalizand de 2-3 ori mai mult ca pretul nou, achitat integral.
Cumparam masinile vechi, semi-distruse de mana a doua la pret mic, cand ele polueaza mult mai mult la suta de km decat un fumator inrait intr-un an intreg. Si culmea: blestemam fumatorii, cand bem o cafea la o terasa de langa sosea.
Ne taiem padurile si ne plangem de inundatii dupa fiecare ploaie de vara. Insa nu ne curatam nici santurile.
Am distrus canalele de irigatie sa ne facem trotuare din dalele de beton, dar nu prea facem agricultura din cauza secetelor.
Nu ne vindem tara, dar aproape 40% din terenul agricol al tarii are deja proprietar strain.
...
Nu mai zic nimic despre in-teligenta, ca ma doare capul.
Ma duc sa ma culc.

| CodyObrain a răspuns (pentru Bula):

Am vazut ca majoritatatea pe aici supraevalueaza "capacitatile" unui om, tocmai de aceea am scris si comentariul acela. Oamenii sunt cei care au distrus cel maimai mult aceasta planeta si diferenta dintre noi si urmatoarea specie in aceasta lista a distrugerii este colosala.Deasemenea suntem singura specie care face experimente pe membrii ei, tot oamenii sunt cei care neaga orice forma de inteligenta in afara de "inteligenta" umana haha, de parca am fi altceva in afara de niste distrugatori, pradatori pentru tot lantul tropic inclusiv propria specie, mincinosi, pacatosi, degradati morol si spiritual.Lumea neaga aceste aspecte si incearca sa aduca la lumina aspectele "bune".Am vazut ca pentru unii acele aspecte sunt niste note obtinute la scoala pentru calitati basice de scris sau de calcul...ce pot sa zis despre acesti oameni? Asta reprezinta presupun viata lor, o insiruire statistica de note, iar la final cand se face tabelul lor constata ca au ramas doar un numar in minus pe aceasta mica planeta.Ei se numesc intre ei "genii".

| T0T a răspuns (pentru Bula):

De unde știi tu ce IQ au? Sunt părinți care nu se ocupă de educația lor iar copiii respectivi nu contează că sunt super-inteligenți, nu mai învață. Dacă nu înveți măcar puțin și nu frecventezi orele poți fi cât de inteligent căci nu vei ajunge cine știe ce! Rezultatele de la școală nu definesc neapărat inteligența. Copilul respectiv cel mai probabil era în stare însă în răspunsul meu am spus că contează și modul în care te dezvolți. Te naști cu niște gene ereditare, cu niște predispoziții iar în funcție de modul în care le dezvolți și mediul pe care îl ai ajungi cineva sau altcineva.
Cât despre faza cu oamenii simplii, mai zic odată, nu statutul definește neapărat inteligența. Oamenii ăia simplii poate nu au avut anumite condiții care să îi influențeze pozitiv. Copiii lor erau capabili iar părinții acestora ocupându-se de educația lor au ajuns bine. Exemplele astea nu contrazic ceea ce am spus eu ci pun în evidență importanța factorilor externi pe care eu nu am negat-o!
De exemplu toate cazurile pe care le cunosc eu de părinți cu un statut și copiii dau dovadă de același lucru. Profu meu de electronică ne povestea cum atunci când era tânăr a fost olimpic național iar acum fiul său, la fel, numai cu 10 pe linie. Nu poți zice că toți se nasc cu capacitățile oamenilor ăstora. Unii se nasc mai proști decât alții. Geniile ajung genii că sunt favorizați de factorii ereditari, nu de educație neapărat. Fără ca acei factori să te influențeze pozitiv nu poți deveni geniu doar prin învățare! De asemenea sunt unii care chiar nu pot mai mult iar dacă te faci și tu la rândul tău profesor o să observi asta căci un bun profesor e și un bun psiholog. Nu o mai dau pe ce afirmă psihologii și biologii care într-un fel, majoritatea, susțin ce am spus eu aici.
Să îți mai dau un exemplu totuși(exemplul de care am adus înainte aminte e mult mai evident și ar demonstra clar ceea ce zic însă cum am zis nu vreau să îl fac public), eu sunt un tip nu prea îndrăzneț însă am avut o educație bună, condiții bune, pe când alții sunt prin cale afară de îndrăzneți. Asta pentru că factorii ereditari ne influențează în moduri diferite. O să vezi că fiecare are anumite trăsături de caracter pe care nu le poate schimba, decât influența într-o anumită măsură, asta pentru că suntem limitați de genele noastre. Diferența dintre influența factorilor ereditari și cea a factorilor externi e destul de fină, însă sesizabilă zic eu pentru a face deosebirea.

| Fatamuntilor a răspuns:

Inteligenta se CULTIVA!
S-au vazut cazuri de copiii inteligenti din familii nevoiase care au au fost descoperiti si ajutati sa se,, descopere'' Dar nu toti au fost acest noroc.Sunt destui copii care stau nedescoperiti, au potential urias.
Inteligenta se EDUCA. Oricat de inteligent ai fi, trebuie aratata, valorificata si imbunatatita
Raspunand la strict la intrebarea ta si DA si NU! Sau NU NEAPARAT!

| untu a răspuns:

Da,se poate mosteni inteligenta de la parintii sau bunicii tai!

| Darkmagic a răspuns:

Nu am o parere, am o observatie.
Daca: "inteligenta" este nativa, sa argumenteze cineva, de ce nu avem generatii de genii.
Evidentele sunt acelea ca odraslele geniilor sunt ori proaste ca noaptea, sau in cel mai bun caz, NU se ridica nici pe jumatate la capacitatile parintilor.
Acesta este un fapt!
Avem deci: "inteligenta transmisa prin gene" = "generatii de genii" = Fals.

Istetimea este nativa, inteligenta e cultivata si exersata.
Aceasta este o...axioma. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca da, inteligenta se mosteneste, dar nu si modul in care o folosim.

| Sociopatul explică (pentru anonim_4396):

Modul in care o folosim tine de alti factori, cei din exterior mai mult

| Ironwin a răspuns:

Materialul genetic pe care il avem fiecare este decisiv si da sigur priveste si inteligenta.

| alexandru0995 a răspuns:

Da c-am asa se spune, ca inteligenta se mosteneste si mai multe lucruri dar nu la toti, acum depinde si dupa fiecare persoana, bafta

| Sociopatul explică (pentru alexandru0995):

Nu imi aduc aminte de nimeni in familie inteligent. Si totusi le sunt superior cu mult la acest capitol.

| alexandru0995 a răspuns (pentru Sociopatul):

Da corect exact ce am zis si eu ...nu la toti, depinde de fiecare persoana///daca din nemul tau au fost mai jos de cat tine si tu esti peste ei, este exact ce am zis mai sus ca nu la toti se mosteneste, deci depinde si dupa fiecare persoana, bafta zettek