| LoveToHate a întrebat:

Ce parere aveti de Mircea Eliade?
Eu sunt chiar indragostita de el.Este un geniu in adevaratul sens al cuvantului.
Cartea mea preferata este "Domnisoara Christina".Imi place Eliade pentu ca detaliaza lucrurile,te tine cu sufletul la gura,scrie de parca lucrurile sau intamplat,te duce cu gandul intr-o alta lume,intr-o lume a strigolilor,a fanomelor, a iluziilor.

Nu numai nuvele lui fantastice ma impresioneaza profund.Pot sa spun ca "Maitreyi" este o poveste de dragoste trista si sincera.Modelul meu in viata este Eliade.

Răspuns Câştigător
| MuscaNeagra a răspuns:

Si eu am in mare parte aceeasi parere ca tine. Ma bucur ca ai pus o intrebare unde poti gasi useri cu lucruri in comun cu tine, si nu una in care sa ceri ajutorul. Am citit si eu Domnisoara Christina, dar am fost usor dezamagita de final, sper sa nu te supere asta. Posibil ca asta sa fi fost farmecul, dar m-a lasat in ceata. Maitreyi mi-a placut extraordinar de mult, si am citit si Dragostea nu moare care este din perspectiva ei. Ai gusturi bune, Eliade este un mare scriitor, cu un talent mare. Are niste aptitudini scriitoricesti de invidiat.

13 răspunsuri:
| thealchemist a răspuns:

Mircea Eliade si-a ratat viata. atit studiile in India pe care nu le-a terminat din cauzele pe care le stii cit si cariera politica, apropierea de legionari i-a fost fatala. deci ramine un profesor de istoria religiilor important dar nu e cazul sa-l iei drept model in viata.

| anonim_4396 a răspuns (pentru thealchemist):

Ii omiti activitatea literara, despre care se tot discuta aici. sunt convinsa ca initiatoarea acestui subiect lua ca model autorul implicit, referindu-se mereu la texte literare, si mai putin la omul eliade.

| LoveToHate explică (pentru thealchemist):

De ce sa nu-l iau drept model in viata? Ce te face sa spui asta?

| thealchemist a răspuns (pentru anonim_4396):

Omul nu se poate desparti de personajele carora cartile lui le dau viata.

| thealchemist a răspuns (pentru LoveToHate):

A esuat in prea multe pentru a fi perfect pentru tine, ceea ce este de obicei definitia pentru un model. pe de alta parte daca ii intelegi problemele cu care s-a confruntat si compromisurile pe care a trebuit sa le faca e bun de luat drept model, numai ca nu perfect, doar ca un om ca oricare altul, cu puncte tari si puncte slabe, un om afectat de Mara- iluzia/ putem discuta despre asta dar cu siguranta nu a fost perfect.

| anonim_4396 a răspuns (pentru thealchemist):

Omul nu este in carti. e o proiectie a lui, ascunsa pe undeva pe acolo.

| analoveskorea a răspuns:

Mie mi se parea foarte ciudata opera lui dupa ce am citit Romanul adolescentului miop si La tiganci, Domnisioara Christina nu m-am incumetat sa citesc insa Maitreyi si Nunta in cer chiar mi-au placut

| gheorgheasdasa a răspuns:

Geniu in adevaratul sens al cuvantului nu e. avea un iq de 125, dar intr-adevar avea o inteligenta iesita din comun ..Nu o sa stau sa scriu mult pentru ca nu am chef. ceea ce trebuie sa intelegi e ca ..trebuie sa privesti povestea DIN INTERIOR..sa o intelegi in profunzime si in special sa intelegi ideea principala, morala ..asta incerca el sa faca.

| anonim_4396 a răspuns (pentru gheorgheasdasa):

De acord cu privirea din interior, ai formulat foarte bine; dar daca vorbesti de morala, distrugi textul. ar fi o miza prea meschina pentru un eliade. trebuie sa te bucuri, sa traiesti in atmosfera creata [entru ca fantasticul tine de atmosfera. lectura placuta!big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mircea eliade e un romancier remarcabil, unul din creatorii fantasticului in literatura romana. va recomand un roman fabulos care va ramane probabil multa vreme printre preferatele mele, noaptea de sanziene. cate trairi iti ofera lectura acestui roman! citit pe eliade si savurati lumile lui fictionale!

| a55yummy a răspuns (pentru anonim_4396):

M-ai convins sa o citesc laughing

| elenuyzy a răspuns:

Si mie imi place mult eliade. am citit les trois graces, nunta in cer si maitreyi. mi-au placut mult. o sa incerc si eu domnisoara christina. insa cui ii place marin preda? mie l-a nebunie! ce v-a placut cel mai mult? mie cel mai iubit dintre pamanteni si morometii. ma bucur ca inca mai sunt tineri care citesc si apreciaza scriitorii remarcabili!

| a55yummy a răspuns:

Deci Eliade e cel mai bun romancier roman parerea mea.am citit si eu Domnisoara Christina si a fost grozava chiar m-a impresionat. Eliade are un fel aparte de a descrie dragostea asa cum o vede el plina de mister, romantism si melancolie. ma bucur ca si tie iti place Eliade la fel de mult cum imiplace si mie...winking