Ca orice omenesc, nu este ideala.
Dar are un grad mare de incredere, avand in vedere ca este in mare parte verificata.
Daca te intereseaza un anumit subiect e bine sa il cauti in mai multe limbi, in engleza fiind cele mai dezvoltate articole.
Unele subiecte de nisa, in lb. Romana, sunt abordate sumar si copilaresc, pe un ton subiectiv, fara referinte.
Trebuie privite cu scepticism.
Si din domeniul tehnic sunt multe articole la nivelul de "ciot", traduse mot-a-mot, sunand penibil in romana.
Wikipedia e constienta de asta, in acest scop a introdus clasificarea articolelor ( cele de calitate sunt binedocumentate) precum si metode de imbunatatire a articolelor. De asemenea oricine poate marca un articol ca fiind slab documentat sau cu tendinte subiective.
Ce sa zic, in concluzie este buna. Pentru scopul ei declarat de enciclopedie ( enciclopediile nu au misiunea de a epuiza subiectul ci doar de a l mentiona in punctele sale cheie) este buna.
In ciuda faptului ca oricine poate scrie, totusi iata ca per ansamblu este o sursa de informare decat de dezinformare.
Mai exista enciclopedia britanica daca vrei o a doua parere.
Oricum pentru anumite subiecte nu vei gasi certitudini, in special cele care tin de oameni.
In stiinta sunt sanse mai mari sa ajungi la un accord.
In restul domeniilor, totul e supus la dezbatere si indoiala
1. Bună. 2. Este de folos. Astfel situl crește, sedezvoltă, e gratuit, subiectele noi sunt accesibile unui public larg. 3. Încrederea într-o sursă de informație anonimă trebuie abordată cu cauțiune, cu atenție.
Wikipedia este ok daca ai nevoie de o INTRODUCERE în anumite subiecte, dar nu e foarte de încredere. Dacă chiat esti interesat de ceva trebuie sa citesti cărți despre domeniul sau subiectul respectiv.
Poate vrei sa spui ca nu este completa. Dar nu poti spune ca "nu e foarte de încredere".
Nu, vreau să spun că nu este de încredere. Am văzut foarte multe articole cu inserții subiectiviste în acord cu ideologia celor care au scris articolul. Dacă crezi că lumea cercetării e atat de simpla încat sa gasesti adevarul obiectiv la un click distanta vezi lucrurile cu prea multă naivitate.
Dacă chiar vrei să înveți ceva fară să existe pericolul manipularii ideologice a informatilor atunci trebuie sa faci munca grea de a citi câteva cărți consacrate, dacă se poate cu viziuni diferite, ca sa judeci dupa tu insuti informatiile.
Chiar si acele carti sunt " în acord cu ideologia celor care au scris", oricat de "consacrate" ar fi.
Totul este exprimat prin prisma (viziunea) autorului.
Dar Wikipedia este de informare, nu face dezbateri politico-ideologice. Sa nu-mi spui ca anul nasterii lui Eminescu este fals pentru ca asa crede autorul! Sau poate tu confunzi Wikipedia cu ate site-uri?
Fii mai atent la ce am scris data viitoare cand comentezi. Am spus clar ca e indicat sa citesti mai multe carti cu viziuni diferite si sa judeci tu problema. Și nu, nu vorbesc de cacaturi gen anul în care s-a nascut Eminescu, vorbesc de anumite perspective asupra anumitor fapte si anumitor idei. Orice profesor de Universitate care se respecta, mai ales în marile universitati din SUA, iti va spune sa nu ai încredere în Wikipedia si sa citesti daca chiar te intereseaza ceva.
Mda, am fost atent si am constatat ca tu confunzi Wikipedia cu alte... cum ai spus? cacaturi?
Nu, nu confund Wikipedia cu nimic. Nu inteleg de ce esti asa defensiv fata de wikipedia? Si eu folosesc wikipedia, dar eu sunt constient de subiectivismul oamenilor care scriu articole acolo. Si ma rog, de subiectivismul oamenilor in general. Nu inteleg ce e asa greu de acceptat ca wikipedia are anumite probleme. E sfântă pentru tine? E Dumnezeu? Am spus si o s-o mai spun, Wikipedia e ok; dar nu e deloc ideal si are problemele ei de care trebuie sa fii constient ca nu cazi ca ultimul naiv in plasa subiectivismului (pseudo)academic
Nu e nevoie sa-ti faci cont pentru a citi pe Wikipedia.
Este o sursa de incredere. Nimic nu este publicat pana nu este verificat. Iar cei ce scriu, dau sursa informatiilor pentru a putea fi verificati.
Wikipedia nu este TPU!
Depinde de articole, sunt articole verificate și sunt articole ce nu pot fi verificate. Dar daca faci research poti verifica chiar tu informatiile daca sunt sau nu adevarate. De obicei este o sursa valabila in majoritatea articolelor.
Sjhxjcks întreabă: