| YourDailyApple a întrebat:

Ce parere aveti despre copiii rromi care se nasc in familii sarace si sunt si ei ca toti ceilalti copii, vor sa se duca si ei la scoala sa invete, sa se joace impreuna cu ceilalti ca doar nu e vina lor ca sau nascut in asemenea conditii grele si ca au altfel culoarea pielii dar din cauza saraciei sunt fortati de imprejurimi sa duca o viata fara educatie departe de civilizatie si coplesiti de prejudecatile si nepasarea noastra? De ce avem tupeul sa discriminam o etnie dar nici macar nu ne pasa de ce viata duc ei si ii tratam cu indiferenta in loc sa ii acceptam? Eu am vazut un copil rrom intr-o scoala din apropiere cu rezultate excelente la invatatura si care vorbea si fluent limba engleza si am fost placut surprins pentru ca mi-am spus in gand ca acest copil are o sansa sa realizeze ceva in viata happy.
Vom putea oare sa renuntam la stereotipurile vechi cum ar fi ca rromii sunt inculti, prosti, necivilizati? De ce alegem sa purtam mesaje de genul " white and proud "? Cand tot ce conteaza e sa fi o persoana mai buna si nu culoarea parului sau a ochilor...
( Mentionez ca nu sunt rrom ) laughing

10 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Copiii n-au "culoare"! Doar parintii si nu in ultimul rand educatorii sau persoane de tipul @anad care, culmea, afirma ca au lucrat si cu copii rromi! Copiii simt! Au al saselea simt, precum animalele. Un gest, o privire, o nuantare a vocii, o atitudine ...nimic nu le scapa! Cum sa le placa intr-un mediu precum scoala, gradinita unde educatorul/pedagogul are repulsie fata de ei?

Am cules de pe strada o fetita, o tigancusa de 6 ani, murdara, zdrentaroasa, flamanda si plina de paduchi.Am hranit-o, am spalat-o, ne-am jucat, am povestit.La finalul celor cateva ore de stat impreuna, contampladu-se in oglinda, s-antors spre mine si m-a intrebat :"asa-i tanti ca nu mai sunt tiganca"? Oare, DE CE?

| anad a răspuns:

Pe 99% din ei sa nu ti-i doresti nici de vecini, daramite sa incerci sa faci om din ei! Refuza categoric scoala, curatenia, munca. Sunt educati de familie si indoctrinati in niste obiceiuri pe care n-o sa le corijam cu toate programele din lume si cu bunavointa intregului glob! Mai cred in sloganurile cu integrarea lor doar cei care n-au lucrat sau nu au avut nici o tangenta cu ei.(Nu sunt rasista, ci realista, am lucrat si cu copii romi si chiar pe programe de integrare.Totul era bine pana primeau ceva gratuit apoi te lasau balta si se alegea praful de toata munca ta!) Observ ca de 20 de ani s-au cheltuit si se cheltuiesc sume considerabile prin diferite programe de scolarizare si integrare a lor (toate ong-urile, UE si serviciile de asistenta sociala au avut si au astfel de programe) si care-i rezultatul? Au impanzit lumea si traiesc in conditii inumane, fura, cersesc, violeaza, omoara.

| shadovv a răspuns:

White and proud pentru totdeauna! Desi ai mare dreptate in ceea ce spui si vad ca vrei dreptate, trebuie sa te contrazic putin... 99% din ei nu vor "sa invete" si fac de ras tara asta frumoasa! Am boala pe rromi, sunt rasist dar sunt pentru orice copil, indiferent de rasa, care chiar vrea sa invete ceva. Domnul fie cu ei!

| SturmirCloudKeeper a răspuns:

Sa fii mandru ca esti alb e ca si cum eu as fi mandru ca m-am nascut cu un singur rinichi sau cu ochii caprui, parul blond care a inceput sa innegreasca cu timpul pana a ajuns la o nuanta de castaniu inchis. Nu putem controla lucrurile astea. Eu cred ca mandria ar trebui sa fie rezervata doar lucrurilor pe care le putem controla dar in special lucrurilor pe care le-am realizat. Copiii romi au avut nesansa de a fi marginalizati si de a avea mai putine sanse spre afirmare, la fel cum si eu am avut nesansa de a ma naste intr-un popor prost si fudul, pentru ca prost nu-i deja destul, popor iubitor de licrori bahice, dansuri din buric si frecat menta. Popor care se bate cu pumnu-n piept ca am incercat sa integram rromii dar uitam ca la noi formele fara fond plutesc peste tot, la toate nivelurile.

Răspuns utilizator avertizat
| YourDailyApple explică:

@hominid dreak, mi-e mila de tine sincer...

| AndyNyappy5 a răspuns:

...sunt de acord cu tine. am prieteni rromi si sunt multi, si ei sunt aia care se baga pentru tine cand ai probleme. am un fost coleg care e rrom, a ramas repetent de vreo 2-3 ori, nu i-a placut scoala si asta a spus-o si el. dar cand o vede pe mama sau pe tata imediat saluta respectuos " Sarut-mana!" sau "Buna ziua!", lucru pe care prietenii mei romani nu-l fac! si nu e singuru`, majoritatea pe care ii stiu sunt mai respectosi, chiar si fara carte. si totusi, nu neg faptul ca mai exista si scursurile alea ale societatii, care fura si fac alte tampenii, am vazut si din astia, am stat pe langa ei si mi-am zis ca oameni din astia nu i-as vrea nici macar vecini, cum zicea cineva de mai sus. dar asta nu ne da dreptul sa marginalizam copiii. etnia in care te nasti conteaza, dar educatia e mult mai mult! insa nu am nimic impotriva mesajelor de genul "white and proud", in definitiv e alegerea fiecaruia, pot sa cred si sa port ce vreau. sunt una dintre cele mai nerasiste fiinte pe care le cunosc[ fara pic de modestie!laughing], si totusi as purta un tricou pe care scrie WHITE&PROUD...pentru ca prin asta nu as face referire la faptul ca negrii sau ceilalti imi sunt inferiori, ci pur si simplu ca ma simt bine in pielea mea. pe langa asta, daca ai fost batjocorit de rromi, daca ti-au furat sau ti-au dat in cap, nu ai cum sa nu prinzi ura pe ei. mie una mi se face scarba cand vad tigancile alea prin oras de cersesc bani. sunt in florea varstei si stau ca niste curci degeaba. cu asta nu sunt de acord. depinde, eu sunt 50% 50%:sunt de acord ca nu trebuie sa generalizam, ca toti rromii sunt asa si asa, dar eu una pe cei cu adevarat prosti si traiti pe camp ii tratez cu raceala, indiferenta si daca sunt chiar mai tampiti decat credeam, ii marginalizez si nu ma uit la ei nici macar ca la niste caini. parerea mea!

| hominid dreak a răspuns:

Ti-e mila de puradei? Aoleu, ia-i acasa cucoana...

| hominid dreak a răspuns:

Ti-am dat amuzant Nicotine, mie nu mi-e mila de tine. A, sa nu uit, nu cred ca ai avut de-a face cu rromi! "Cand tot ce conteaza e sa fi o persoana mai buna si nu culoarea parului sau a ochilor... "-bine ai zis, dar sa se potriveasca si lor.

| snowflake a răspuns:

Nu toti oamenii sunt rasistiwinking
in ziua de azi, exista tot felul de programe ale guvernului in care (si) rromii isi pot trimite copii la scoala. e optiunea lorwinking