De accord că materia in scoala românească e ceva cam mult. Dar dacă ție nu îți place matematica nu vrei sa te faci arhitect poate colegi vor. Sau poate că vor să se facă chimiști. Cine stie. Uite. Tu ai aflat că nu vrei arhitect tocmai pentru că ți a fost expusă matematica și ti ai dat seama că nu îți place. Altul cum își dădea seama că îi place dacă nu incerca?
In rest de accord că cel puțin la liceu s-ar putea face niste ore opționale... Dar până acolo mai e mult.
Buna.Problemele astea si le-a pus orice generatie dupa anul 2000.Nothing new.Si colega mea de banca a purtat corset din cauza scoliozei.Si eu aveam ghiozdan greu, cu culegeri plus materiale auxiliare inutile.In 2023 ar trebui sa existe un singur manual la banca pentru fiecare materie, gratis sau platit jumi-juma, care sa ramana in dulapul de la scoala, iar acasa pentru teme sa accesezi varianta digitala, nu sa le cari pe toate inainte si inapoi ca un magar.Valabil si pentru alte materiale de lucru la clasa. Elevul poate veni doar cu caietul de teme si greutatea s-ar micsora considerabil.Cand eram eu eleva nu se putea practica asa ceva, nu exista tehnologia necesara.Acum se poate, deci mai asteptati voi astia care sunteti gen Z? Va faceti un consiliu al elevilor si propuneti.Cu putin noroc, vei vedea astfel de solutii implementate cand ai tu proprii tai copii.
In rest nu sunt de acord, sorry.E obligatoriu sa stii o limba straina, pentru cultura ta generala, dar mai ales pentru ca e benefic pentru creier sa inveti una.Si stai linistita ca nu reusesti sa te muti in Germania sau Franta cu nivelul A1/A2 sau B1 care ti se preda la scoala. Iar daca nu iti place franceza sau germana, te asigur ca japoneza nici atat, fiindca e mult mai complexa.
Scuze ca zic, dar nu m-am referit la faptul ca nici o limba nu e utila, cu engleza sunt de acord ca e utila, doar ce celelalte nu sunt chiar atat de importante.
Ce spui tu straine, Stefan e departe . Orice inveti la scoala te ajuta, chiar de nu folosesti asa cum spui, tot te ajuta.
Acum nu stii tu, dar te ajuta in alt mod, acele clase ce le faci, iti dezvolta intelectul, te face sa gindesti, sa procesezi etc, nu ca o sa aplici tu vreo teorema la un job, sau o sa vorbesti tu franceza la acel job.
Dar cum nu stii niciodata ce job o sa ai in viitor, de aia se baga acele clase, acele materii.
Sa alegi tu ce sa inveti? Unde ajungem? Poate ca numa tu alegi stiu si eu ce limba, scoala tu crezi ca are profesori de limba vietnameza? sau japoneze cum spui tu?
Se baga cateva limbi straine care is mai circulate in lume si in UE si cam aia este, toti trebuie sa le invete cit sa treaca clasa macar.
Restu de clase nu is bagate acolo doar de florile marului, sa iti deschida mintea, sa te faca sa gindesti, de aia is bagate.
Stai tu liniastit ca nu romanii au fost cei care au bagat materiile astea la scoala, is altii care au studiat, care au observat etc, romanii doar au bagat si ei dupa ce au facut altii.
In America te pomeni ca aleg astia numa ce vor ei. Aleg alte chestii, sport, muzica, desen, povesti de genul asta, dar matematica, engleza, chimie, fizica etc invata si ei la fel ca si romanii.
Ghiozdanele is grele? Iati unu usor ori te astepti sa iti cumpere scoala si ghiozdan
Bolile ce spui tu nu apar pentru ca ai cara tu stiu si eu cate minute ghiozdanul ala.
Ai scolioza pentru ca asa ai iesit din fabrica, ala ce spui ca e greu, e motiv, trebuie sa dai vina pe ceva, ca ai tu, sau care are scolioza, astea is povesti.
Dar tu cam ce ai vrea sa lucrezi cand termini scoala, daca matematica nu-ti trebuie, chimia nu, limbile straine nu...si cred ca mai sunt si alte materii pe care le consideri inutile?!
Ce nu înțelegi tu (și mulți alți copii de vârsta ta), este că scopul învățământului primar și gimnazial este tocmai acela ca elevul să-și facă o părere despre direcția în care vrea să meargă în viață. Iar ca să-ți faci o părere în cunoștință de cauză, trebuie să ai contact cu fiecare materie.
În școala generală îți faci o idee generală despre ce vrei să studiezi la liceu (de regulă uman vs real), apoi la liceu îți faci o părere mai clară despre ce vrei să studiezi la facultate (acum deja te gândești la un anumit domeniu), și așa mai departe dacă vrei să continui cu studii mai avansate (câmpul de studiu devine mai restrâns și mult mai aprofundat). Cu fiecare etapă de studiu îți devine mai clar ce domeniu te atrage și te concentrezi tot mai mult pe ceea ce vrei cu adevărat să faci.
Dar ca să poți face asta, trebuie să ai contact cu cât mai multe.
Altfel este ca și cum ai decide care este mâncarea ta preferată încercând un singur fel de mâncare.
Înțelegi ideea?
Nu este asa doar in Romania din pacate- cu scolioza si caratul rucsacului. Culmea si in Germania in primele clase am cantarit rucsacul (fara echipamentul de sport) la 5 kg. Cand copilul avea si el vreo 18 kg. Cand iei copilul de la scoala cari tu rucsacul si-ti rupe si tie spatele ca adult. Testat, incercat si din pacate desi facut curat in ghiozdan, si pus doar chestiile din acea zi: tot sunt o tona de lucruri.
Legat de celelalte: tu in scoala inveti cum sa inveti, cum sa asimilezi informatia, cand inveti prima limba straina in scoala de fapt inveti cum sa inveti si limba aia straina. tragerea la raspundere si aia este de invatat. Tu trebuie sa-ti asumi ca faci treaba/tema/rezolvi problema etc. DAca nu poti asuma-ti ca nu stii si invata. Cam asta este treaba si stiu ca e nasoala dar cam asa ti-o iei si in viata la job. Daca zici ca toti stiu sa faca x lucru si tie nu-ti iese ce faci? nu-ti asumi? doar e job-ul tau. Pui intrebari? te interesezi sa rezolvi problema?
Pe langa asta nu stii unde te duce viata. Esti probabil pasionat de o limba straina si-ti place de exemplu spaniola, Spania ca si natiune e varza dpdv econimic, sistemul medical e la pamant, salariile vai de capul lor. In comparatie Germania care o duce mult mai bine dar meh limba right? Daca te trezesti pe la 30 de ani ca gata te-ai saturat de spaniola si ce fain ar fi fost sa fi fost atent in scoala la germana . Asta este doar un mic exemplu. Altul: trantesti un copil si tu la o varsta decenta, trebuie sa faci temele cu el: tu nu stii diferenta intre teorema lui Pitagora si cea a lui Thales. sau in ce stare se poate gasi apa in natura, sau care este formula sarii etc. Mna ce faci atunci? Cultura generala ajuta si in lume asa cat de cat, un pic de chimie, un pic de fizica ca deh traim printre elementele astea si pana si viteza de tastare se poate afla prin ecuatii de fizica bla bla. dar daca nu stii sa calculezi cati metri sunt intr-un kilometru sau sa scoti repede procentele...si astea sunt lucruri de baza ce se invata la scoala.