Atata timp cat ai obiective personale care nu implica colaborarea cu alte persoane, solidaritatea se poate neglija, dar in viata foarte multe actiuni le facem in societate deci este necesar sa oferim si sa primim solidaritate. Solidaritatea se manifesta in general in momente dificile, de exemplu cand muncitorii participa la o greva sau cand oamenii doneaza bunuri de trimis intr-o zona calamitata. Dar se poate manifesta si in alte ocazii, de exemplu un coleg a schimbat slujba si la plecare noi i-am oferit un cadou care sa ii aminteasca de noi caci apreciem activitatea pe care a desfasurat-o. Oamenii care beneficiaza de solidaritate nu sunt marginalizati. Marginalizarea este periculoasa pentru ca iti reduce din oportunitati. Marginalizarea poate fi consecinta lipsei de solidaritate dar nu este neaparat legata de aceasta. Exemplu cand nu e legata: o persoana este saraca si nu poate plati o amenda. Oamenii sunt solidari cu aceasta? Unii nu, caci vor spune si eu platesc daca trebuie deci si altii trebuie sa plateasca. Altii da, vor spune e sarac sa i se reduca sau elimine amenda. Dar daca e nespalat, va fi marginalizat? Evident, va fi evitat dar nu pentru ca e sarac ci pentru ca miroase urat.
Un politician puternic si bogat care are o problema va beneficia de solidaritate? Putin probabil, caci oamenii ofera solidaritate celor care se aseamana cu ei. Dar va fi marginalizat? Probabil ca nu, oamenilor acestia de obicei li se ling talpile nu sunt trimisi la plimbare.
De obicei solidaritatea se manifesta intr-un anumit grup. Este important sa beneficiezi de solidaritatea grupului cu care ai activitati si obiective comune. De exemplu, intr-o societate comerciala, directorii sunt solidari intre ei, muncitorii sunt solidari intre ei.