Testele PISA (Programme for International Student Assessment) arata ca invatamantul in Romania este dezastros. 40% din tineri sunt analfabeti si cei alfabetizati 46% sunt analfabeti functional (citesc si nu inteleg ce citesc). Asa ca: dezastru!
Sistem prost, nu se mai face carte ca lumea, profesorii dau rasol pentru ca la tinerete erau nebunii nebunilor in liceu, ca multi is generatia mea si stiu f bine cum era, bine nu toti erau asa, insa f multi, nu mai sunt asa seriosi ca aia de dinainte. Ca acum au salarii mai mari, nu se mai pot plange, mai ales la 18 ore pe sapt in loc de 40.
Plus ca si de sus e ordin tacit sa ne distrugem invatamantul ca sa fim prosti buni de manipulat din afara tarii.
In plus multe materii inutile, prea multe teme inutile.
Asta este cea mai troll întrebare dar ambalată într-un strat de seriozitate cu toate că nu sunt sigur că ai făcut-o intenționat. Anyway, foarte tare sistemul de învățămând de la noi. Pentru asta suntem și renumiți peste tot în Europa și se bat elevii de prin Danemarca, Elveția, Olanda, Belgia, Anglia să studieze la noi. Ah stai, asta nu se întâmplă.
Am intrebat doar fiindca eram curioasa sa vad ce parere au alte persoane, fiindca eu apreciez macar faptul ca pot invata, consider ca din lenea multora si a a celor care spun ca totul e de **** si mai bine mergi in alta tara se intampla ceea ce este prin țara.
Tara isi face asta cu mana ei, deoarece pune foarte mult pret pe calitate si nu pe cantitate.
Corect, din lenea oamenilor care tot încearcă dar sunt puși la pământ de către un sistem bolnav cu unități de învățământ ce nu îți asigură nici un viitor și nici un fel de posibilitate după finalizarea acestora (și nici nu aduc discuția despre piața locurilor de muncă mai în amănunt, despre infrastructură, domeniul sanitar, juridic care este corupt până la oase, transport public) se întâmplă ce se întâmplă. Că în rest toate sunt așezate așa cum trebuie.
Nu consider ca este asa, sunt si persoane care au avut succes terminand studiile in Romania. Dar ca de obicei vedem doar raul.
Vedem ceva ce afectează marea majoritate a țării. Crede-mă pe mine că nu-i interesează pe 100 tineri din România cu facultăți terminate și obligați să muncească pe la McDonalds sau prin străinătate pentru că nu și-au găsit de lucru în domeniu din cauza faptului că ba li se cerea experiență, ba pile, relații, bani pentru ocuparea unui loc de muncă, de Marcel care a terminat facultatea de drept și tatăl lui care este avocat i-a făcut și lui un loc în baroul avocaților sau de Ioana care a terminat facultatea de medicină și părinții ei care lucrează într-un spital i-au aranjat din timp un post. Zic să vedem realitatea, nu micile excepții realizate prin diverse tertipuri. Nu, nu este treabă ca doar unul din câteva zeci de tineri ce termină o facultate să își găsească un loc de muncă iar restul să fie obligați să treacă la munca de jos ori să plece în străinătate.
Și el cu bune și cu rele ca multe altele. Se poate și mai bine de atat, însă necesita efort și nu mulți sunt dispuși sa îl facă.
Are anumite lacune, cum ar fi lipsa educatiei sexuale, de exemplu sau faptul ca nu exista niste programe speciale si initiative serioase pentru copiii superdotati, dar fara sa luam in calcul tot circul asta cu scoala online, sistemul de educatie din Romania este mai mult decat decent.
Din pacate, foarte multe cadre didactice lasa mult de dorit. Unii profesori abia reusesc sa ia un 3 sau un 4 la un examen de titularizare, ceea ce mi se pare mai mult decat rusinos.
Dar per total, eu consider ca este unul din cele mai decente pe care le cunosc, mai ales ca este in totalitate gratuit, incluzand chiar si invatamantul superior (desigur, nu pentru toti).
Sistemul este bun, materialul cu care lucreaza sistemul este problema.
Da.
O să îți fac un rezumat scurt despre răspunsuri: 35% vor spune că e unul decent și că dacă nu ai carte, nu ai parte. 65% că e un gunoi. Știu astea fiindcă au mai fost întrebari de genul.
Daca spui ca e varza, e ca si cum ai spune ca o balena e mare. Pe langa faptul ca toti ciudatii sunt acceptati si cei normali si buni dati afara, facem vreo 7 ore si macar de-am fi fericiti acolo, macar atat, dar nu. In Finlanda fac copii aia 3 ore pe zi si au teme de 10 minute si sunt tristi ca se termina scoala. In tara asta se pune pret pe cantitate, nu pe calitate. Si Finlanda e mult mai dezvoltata ca Romania.
Mi se pare ca nu se apreciaza deloc faptul ca avem scoli, ca aveti dreptul la educatie, nu dau in nimeni spun doar opinia mea, sunt multe persoane care nu au avut si nu au dreptul la asta printre care si eu, mi se pare ca principala ocupatie a unui adolescent este invatatul...
Pai si nu e ceva normal sa avem scoli si sa avem dreptul la educatie? Sunt atatia bani in joc, si ce avem acum e nimic, se puteau face lucruri de zeci de ori mai marete si se putea face un sistem extraordinar de bun.
Celelalte tari cum au?
O spui de parca am trai in Africa, undeva in Kenya sau o tara foarte slab dezvoltata.
Scoala romaneasca e praf, te incarca cu tone de informatii irelevante, e un sistem ineficient.
N-ai mă cui să explici astfel de lucruri. Este o tipologie de om care a mers toată viața pe " mulțumește-te cu ce ai, nu trage pentru mai mult, rămâi sărac și prost, prefă-te că nu vezi ce se întâmplă ". La ea este suficient că avem acces la educație de zici că am fi o țară uitată de lume din Africa și că 5% din populație o duce bine. Pe restul dă-i în morții lor, să moară de foame. Tipa/tipul e bună/bun de politician sau patron român care trece ca beneficiu și contractul de muncă de parcă nu ar fi ceva normal și obligatoriu.
Sunt indoctrinati inca din scoala sa fie niste sclavi "Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit"
Asta invata ei la scoala, in tara Maicii domnului )
"principala ocupatie a unui adolescent este invatatul..." Greșit!
Are nevoie și de alte preocupări cum ar fi descoperirea pasiunilor.
Indiferent. Dupa parerea mea depinde de 2 lucruri:
A) Profesori. Cu totii ii stim pe cei care nu reusesc sa ne faca sa intelegem. Si nu pentru ca nu stiu ei materia, ci pur si simplu pentru ca nu stiu sa o explice. Mai putini ii stim insa pe cei care explica perfect materia si te fac sa intelegi si cel mai complicat lucru.
B) elevul despre care e vorba. Daca nu iti place scoala, o sa urasti sistemul de invatamant, indiferent ce ti se face. Daca iti place, iti va placea oricum.
Mie insa imi place ce se intampla la liceu cel mai mult. 3 / 4 / 5 ani stai si inveti ceva care te ajuta la facultate. Da, nu inveti numai acea / acele materii, dar se pune accent pe ceva care chiar te ajuta in viitorul ales + faci si alte materii, ca in caz ca te razgandesti sa o poti face. Plus ca de la unele profile / specializari iesi cu o meserie asigurata. Da, invatam multe lucruri inutile pentru majoritatea si suntem cu mult inaintea altor tari la materie + cele 7 ore pe zi la scoala + o tona de teme si poate ca sistemul de notare nu e cel mai inteligent lucru, insa cred ca daca chiar esti atent si inveti in scoala romaneasca, te vei descurca atat in Ro cat si in afara la o facultate, la cat de multe informatii se invata aici. Singurul lucru care nu imi place la sistemul nostru de invatamant e faptul ca deseori trebuie sa inveti singur la materii de tipul matematicii si ca se pune prea mult accent pe note si pe memorare. (si faptul ca eu una cel putin nu tin minte sa fi fost un an in care sa fi primit manualele inainte de decembrie, asta cu exceptia muzicii si a desenului, mereu ajungeau prin octombrie. in rest, mate, romana, chimie, fizica, ajung prin decembrie-ianuarie lol)
Stai asa sa ajungi la liceu sa vezi ce scarba o sa prinzi
Chiar mi se pare foarte bine ce ai spus, un om care vrea sa faca ceva se descurca atat in Romania cat si in afara, daca ai acea vointa te ajuta enorm de mult.
Curiosul999 întreabă: