Sunt anumite locuri care nu pot fi ocupate decat de studenti care au domiciliul in mediul rural. Nu ai nici un alt beneficiu in afara de asta pentru ca ai sanse mai mari sa-l prinzi daca nu e mare concurenta, dezavantaje nu-s.e loc normal.
Bursele sunt alta papa de peste, si se considera separa. Cauta pe site-ul universitatii regulamentul de burse si daca esti din mediu rural si ai venituri reduse te poti califica pentru o bursa sociala.
Poți intra cu medie mai modestă.
Bursă primești dacă faci un număr mare de credite.
Dezavantaje nu am auzit să fie.
Avantajul e că te bagi peste locul altuia care are medie mai mare. Voi, romii și moldovenii de peste prut.
Din pacate sunt de acord cu Christine, hai cu moldovenii cred ca as putea sa inteleg pentru ca si studentii romani au avantaje la facultatile din Anglia de exemplu. Dar rromii si cei din mediul rural ocupa locuri cu medii mici la facultati prestigioase unde se intra cu 8, 50-9 la admitere si nu fac fata unii, renunta dupa un an. Am si eu colegi din mediul rural la facultate care au intrat pe barba lor, nu prin intermediul locurilor speciale. E o discriminare fata studentii care muncesc mult sa ajunga la o anumita facultate si favorizeaza frauda. (Ca sa nu mai zic ca pe locurile de rromi in 90% din cazuri nici nu sunt rromi aia care intra)
Ce nu intelegi tu e ca astia care care muncesc mult sa ajunga la o anumita facultate au toate conditiile sa o faca. In orase sunt profestori mai buni, conditii mai bune de trai, transport in comun sa ajungi la scoala nu mers pe jos 15 Km, venituri incat respectivul elev sa-si pemita toate cele sa invete nu sa dea de mancare la vaci....si tot nu prea fac asta dar e alta poveste.
Faptul ca li se acorda si celor din mediul sansa la studii superioare este un lucru foarte bun si facut in prea mica masura in Romania.
Daca esti asa aroganta incat ai impresis ca diferenta dintre elevii de la sat fata de cei de la oras este data strict de cat de mult in plus invata cei de la oras invatamantul universitar din Romania a demonstrat inca o data cat de incapabil e sa ii invete pe studenti sa gandeasca mai departe de propria ograda.
Repet, poate nu m-ai inteles foarte bine: majoritatea locurilor de la rural si pentru rromi sunt ocupate de elevi mediocrii care nu au avut chef sa invete au luat putin peste 6 sau 7, se intampla sa locuiasca intr-o comuna, semneaza o hartie si cam atat. Am colegi din mediul rural si iti zic eu ca sunt foarte mandrii de ei si din satul din care provin, majoritatea comunelor au transport in comun, scoli si licee cu profesori chiar buni, multi olimpici provin din mediul rural. Cazurile pe care le enumeri tu sunt rare, nu mai exagera si nu mai trage concluzii despre mine, nu stii ce vorbesti. Ghinion pentru cei care invata la lumina lumanarii, asa e, dar au fost adusi intr-o familie in care nu au fost asigurate conditiile necesare pentru cresterea unui copil si ma indoiesc ca exista un geniu nedescoperit printre ei.
Nu stiu de unde iti iei datele dar la cat de vocala esti o sa presupun ca din ether.
Ia de aici, statisticile din 2017:
http://www.insse.ro/......6_2017.pdf
cateva chestii care sar in ochi si tine minte ca 50% din celor inscrisi la scoli erau din mediul rural:
1. Desi 46% din elevi erau din mediul rural doar 37% din cadrele didactice isi desfasoara activitatea in mediul rurual..nici nu o sa comentez de calitatea lor, dar in mod evident ai mai multi elev la un cadru didactic in timp ce la oras ai mai putini elevi la un cadru didactic
2. Rata abandonului scolar e de 2 ori mai mare in mediul rural
3. numarul elevilor din mediul rural care merg la liceu este de peste 10 ori mai mic decat al celor din mediul urban
Si de le ministerul educatiei:
https://www.edu.ro/......202016.pdf
1. mult mai putini copii din mediul rural merg la gradinita
2. ponderea mai mica a cadrelor didactice calificate
3. rata de absolvire a invatamantului gimnazial este cu vreo 15% mai mica la sat
5. prin 2015 aproape un sfert din elevii inscrisi in scoala generala abandoau pana la liceu
Am incercat sa gasesc date despre partea cu transportul dar vad ca sunt bine puse sub cheie. O sa indraznesc totusi sa zic ca in prea putine cazuri exista acele microbuze scolare iar in cazurile in care exista capacitatea e prea mica altfel nu ar fi existat atatea stiri despre treaba asta.
Cat despre performanta lor, e posibil sa ai dreptate insa astea nu inseamna ca ar trebui impinsi la capatul cozii al fel cum sunt in toate celelalte aspecte.
Partea cu adevarat trist a e ca nu o sa aflam niciodata daca a existat un geniu printre ei. Si nici nu o sa intru in detalii cu privire la oportinitatile economice pe care le ratam prin faptul ca nu le facilitam accesul la educatie...
Ideea e ca acesti copii nu trebuie sa locuiasca intr-un liceu din mediul rural, ci să termine un liceu aflat in mediul rural.
Plus ca ei nu "fură" locurile de buget de la facultate, ele sunt adăugate și sunt în număr mic (cel mult 5-6 la facultăți de top, comun pe toate departamentele).Un dezavantaj este că nu te poți înscrie la locurile normale decât dacă pui un alt dosar.
theyonutzu întreabă: