Pasteurizarea este un proces termic de reducere, inhibare sau distrugere a microflorei unui produs sau de conservare "sterila" a unui produs sau aliment. Procedeul are loc la temperaturi pana-n 100 grade celsius, urmata de racire prin una sau mai multe trepte de pasteurizare. Tehnologic are loc in utilaje numite "pasteurizatoare", de exemplu pentru lactate (lapte) pasteurizatoare cu placi, iar acasa poti pasteuriza cu ajutorul apei. Pe langa lapte, se pot pasteuriza conservele de orice gen, sucurule de fructe, bauturile alcoolice de tipul vinului, sampaniei, berii.
Compoturi, sucuri si paste de fructe ei legume, gemuri si dulceturi. Se pausterizeaza in fabrica care le produce/imbuteliaza prin trecerea rapida la o temperatura inalta.
Se pot pasteuriza produse ca vinul, berea, cidrul, alimentele puse în conserve (compoturi etc), sucurile de fructe, siropul de arțar, sosul de soia etc. Evident, pasteurizarea este folosită și pentru majoritatea produselor lactate. Pasteurizarea se face cu instalații speciale care tratează alimentele la temperatură mare pentru a reduce agenții patogeni.
anonim_4396 întreabă:
sniper94 întreabă: