Ministerul Sanatatii organizeaza an de an concursuri nationale de intrare in rezidentiat pe loc si pe post, in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. Rezidentiatul este un fel de practica dupa terminarea facultatii. Cei care reusesc la concurs, obtin un contract pe perioada determinata in domeniul pentru care au optat. Medicii rezidenti lucreaza in spitale, sub indrumarea unui medic specialist. Perioada rezidentiatului este de 2 ani, timp in care acestia se specializeaza intr-un anumit domeniu al medicinei. De ex., cand medicul specialist face vizita prin saloanele de bolnavi, el este insotit de catre medicii rezidenti, carora le explica "pe viu" despre evolutia bolii fiecarui pacient in parte. La o anumita perioada de timp (nu stiu exact), dau examene cu acel medic specialist, sub indrumarea caruia au fost.
Rezidentiatul este un stagiu de pregatire intr-o anumita specialitate( de ex: psihiatrie, cardiologie, terapie intensiva, etc) a medicilor licentiati.Ca rezident, lucrezi efectiv intr-o clinica, primesti salariu iar la sfarsitul perioadei de pregatire in specialitatea aleasa, dupa promovarea examenului de medic specialist, primesti un certificat care-ti da dreptul de libera practica.Numai bine!
Lucrezi ca medic, Dar deciziile tale medicale le mai verifică și un alt medic cu mai multă experiență și pregătire în domeniu, sau așa am înțeles eu!
Scuza-ma ca te contrazic, Corina, dar rezidentiatul nu dureaza doar 2 ani, ci in functie de specialitate. Porneste de la 3 ani(medicina de familie), apoi 5(majoritatea ramurilor)pana la 7(neurochirurgie)... poti verifica si pe net.
Dupa facultatea de medicina rezidentiatul reprezinta o perioada de practica supravegheata.Lucrezi ca medic insa sub supravegherea altui medic cu experienta(specialist sau primar).Nu ai dreptul la libera practica si nici la parafa pe toata perioada rezidentiatului,insa ai salariu,toate deciziile pe care le iei in aceasta perioada trebuie comunicate specialistului care te coordoneaza. Poti sa consulti pacientul, iar apoi te sfatuiesti cu specialistul, el iti mai explica cate ceva si impreuna puneti un diagnostic.Nu ai voie sa administrezi medicamente fara stirea specialistului.
Lucrezi ca medic rezident intr-un spital. Nu faci exact ceea ce face un medic dar este o chestie obligatorie. Deci da... lucrezi ca medic. Doar ca sa o fii rezident.