Ce se face in clasa a 8-a nu este dificil.Vei invata multe maxime si vei parea mai cult in fata celor care nu le stiu.Iti ajunge un astfel de caiet.In clasele superioare lucrurile se complica mult, fiindca n-ai voie sa uiti sau sa neglijezi nimic.
E super usoara...
caietu` pe care ti l`ai ales eu zic ca e mare
eu am avut unu` de 48 de file. si mi-a ajuns [ eu am facut si exercitiile pentru. olimpiada ]
pacat ca nu sunt la filo
Hellou. Si eu am facut latina cu profa de romana dar am facut mai putina pentru ca in orele de latina mai mult faceam romana ca sa fim si mai bine pregatiti pentru examen. Dar sa nu crezi ca la latina ne-a pus note pe degeaba.Ne-a dat un test scurt cu cateva conjugari unde mai puteam trage cu ochiul din carte portofoliul si ne-a verificat citirea si traducerea.. Oricum profa mea de romana vs latina e super de tb daca eram atenti la orele ei invatam cel mai bine din sc.
O sa-ti ajunga si un caiet mic. Mie mi-a ramas mare parte gol si-asa. O sa inveti chestiuni de baza ale gramaticii limbii latine. Grea nu prea este. Acum se fac lucrurile elementare, chestiunile de baza. Daca intri la filologie la liceu, o sa faci ceva mai multa latina. Dar pana la liceu mai ai un an, timp sa-ti alegi profilul si scoala.
Sper ca ti-am fost de folos!
Mi s-a parut foarte usoara. O sa invatati gramatica limbii latine(declinari, conjugari etc.) si putina istorisire despre provincii romanice, traditiile romanilor...cam atatea.
succes!
P. S. va ajunge caietul cu siguranta
Eu acum am terminat a 8-a si pot spune ca n-am facut cine stie ce latina.Adica la inceput am avut niste texte de citit despre romani, daci, limba romana, etc. Apoi au urmat lectiile formate dintr-un text scurt de cateva fraze(cam 5-10 randuri) cu vocabular dedesubt(profesoara ni-l traducea pe tot si noi scriam traducerea pe caiet) + gramatica insemnand ori conjugarea la verbe ori cu substantive, adjective, iar o data la 2-3 ore dadeam o lucrare(traducere din latina in romana-propozitii motamo din lectii; si gramatica de pe orele alea-sa conjugam un verb, sa declinam un substantiv cu adjectiv). In final am parcurs cam tot manualul, dar nefolosind toate orele fiindca nu era necesar; cred ca totusi am mai abandonat niste lectii de la final, ca am facut ore de romana pentru teza nationala si am mai facut la final Gaudeamus(de invatat pe de rost-ascultare toate lumea obligatoriu pentru ultima nota). Deci caiet iti ajunge si unul mic A5 de cat mai putine file.Nu ai nici un motiv sa te sperii de latina
Eu am intrat a9a, iar in a8a latina a fost foarte usoara. Cu toate ca nu prea invatam acasa, eram atenta la ore si aveam numai 10. Nu este foarte importanta limba latina.
Un caieti A4 de 60 de file este foarte bun.
Noi nici jumate nu am folosit! Acum depinde cat de mult vrea profa voastra sa faceti ora.
Pup.
Nu e greu deloc... si da, uncaiet de 60 de file ajunge lejer pentru ambele semestre.
si se fac texte pe care le cititisi traduceti si chestii de genu... f lejer
bafta
Mda stiu, cam toata lumea face latina cu profa de romana. dar sincer sa iti spun, eu acum trec intra 9-a si pot sa iti spun ca noi am facut cu o profesoara destul de exigenta la limba romana, dar latina a fost mereo o ora de relaxare. nu e grea deloc. adica lumba e grea, profesoara nea spus ca numai o singura persoana in Romania cunoaste limba asa cum stim noi romana. e o limba disparuta dar materia nu e luata prea in serios. poti sa iti iei orice caiet vrei. eu zic ca unul mic ajunge. nu o sa scrieti mult. noi, toti din clasa am avut caiete mici si nu am ajuns nici la jumatatea lui. de fapt am scris vreo 7 pagini in tot anul scolat. nu-ti face griji, nu e greu. succes intra 8-a te pup papa
Pai eu acum trec a-8a si nu mi se pare grea oricum am vazut cum s face si in plus deja stiu sa vr si sa scriu in latina deci o sa-mi fie usor...si in primul rand ca latina seamana putin cu romana, engleza si spaniola.si mie o sa-mi fie usor mai ales ca stiu romana,engleza,franceza,germana, italiana, spaniola un pic indiana si da pot sa spun ca si latina stiu un pic.in plus toate limbiile vorbite dde oameni chir daca sunt exagerat de diferite se aseamana.si in plus ca latina nu-i grea e foarte usoara.cum zic ceilalti abia o sa scrieti! Succes
P.S.Noi la engleza anul trecut nu am facut multe venea profa in clasa si ne intreba cum arata unghiile ei si crede-ma asa facea sau ne mai spunea cum omora pisici pe bloc si cum lo pus pe un baiat iarna in chiloti legat de pom ore in sir deci iti dai seama.bine ca pana la urma s-a dus o colega la directoare si pleaca din toamna asta.
Da, de obicei se citesc enunturi si traducerile lor. Cel putin cand am fost eu in a 8-a nu scriam cine stie cat.
Pai latina e legata de romana...in mare parte vei invata cum se pronunta anumite cuvinte, veti citi, iti va pune nota cum citesti, veti analiza cuvinte, ca in romana, dar sunt diferite cazurile, N, ablativ (prescurtare abl). Ac, D bla bla.depinde cum scrii, daca scrii ordonat, iti va ajunge un caiet de 60 ed file. daca scrii mai mare probabil vei incepe si un al 2-lea caiet. mie mi-a ajuns un caiet de 60 de file tot anul(caiet mik am avut). Daca stii in romana sa analizezi, te vei descurca si la latina. Prima lectie va fi un fel de rezumat, pe care ne-a pus sal invatam, si a ascultat din el, si am avut norocul sa fiu prima ascultata, ce mai noroc
BAfta!:* daca iti va place si pentru cls a 9-a vei alege profilul Filologie vei face si latina, vei da teza la latina.
Latina este foarte usoara.va pune sa cititi si aveti vocabular la lectie sh puteti traduce cu usurinta
bafta:*
Cateva texte scurte, conjugari, pronumele personal...cam astea.
grea nu este dar trebuie sa o intelegi de la inceput si sa te implici.
teoretic un caiet mic normal iti ajunge un semestru sau chiar mai mult pentru ce se preda la latina intr-a 8-a dar depinde.
multa bafta