1473: Călugărul Nicodim de la mânăstirea Neamţ a terminat „Tetraevangheliarul", lucrare vestită pentru miniaturile sale şi pentru că în el se află portretul lui Ştefan cel Mare, dăruit de către domnitor mănăstirii Humor; de aici denumirea actuală „Tetraevangheliarul de la Humor"
1910: Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor
1923: S-a înfiinţat Oficiul Naţional de Educaţie Fizică (ONEF)
1940: Al doilea război mondial: Radiodifuziunea Franceză transmite discursul lui Philippe Pétain, preşedinte al Consiliului de Miniştri, în care se cerea poporului francez să predea armele în lupta cu armatele naziste: „Cu inima strânsă, va spun astăzi ca trebuie să încetam lupta". La 22 iunie 1940 a fost încheiat armistiţiul între Franţa şi Germania
1944: Islanda anunţă separarea sa definitivă de Danemarca şi se proclamă republică - ziua naţională
1950: Medicul american Richard Lawler efectuează primul transplant de rinichi la Spitalul „Mary" din Chicago
1954: România a ratificat Convenţia asupra drepturilor politice ale femeilor adoptată de ONU la 20 decembrie 1952
1954: În Germania de Vest, ziua de 17 iunie este prima dată sarbatorită ca ca Ziua Unităţii Germane.
1960: A fost ridicat nivelul reprezentărilor diplomatice la rang de ambasadă între România şi Indonezia
1977: Inaugurarea lucrărilor de construcţie a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit" de la Craiova (cooperare româno-franceză)
2002: Decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2001
Ziua naţională a Islandei
Sf. Mucenici Manuel, Savel şi Ismail; Sf. Mc. Isavru şi cei împreună cu dânsul (calendarul creştin ortodox)
Sf. Martiri Manuel, Sabel şi Ismael (calendarul greco-catolic)
Ziua Mondială împotriva deşertificării marchează pe 17 iunie adoptarea în 1994 a Convenţiei Naţiunilor Unite asupra luptei împotriva deşertificării şi a secetei, care a intrat în vigoare în 1996.
Din surse ONU, deşertificarea afectează mai mult de 1, 2 miliarde de oameni din China, India şi Pakistan, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, precum şi o mare parte din Africa şi America de Sud (Argentina, Chile şi Brazilia). În anul 2000, 70% dintre pământurile aride fuseseră afectate, aproximativ 3, 6 miliarde de hectare. 110 dintre ţările care adăpostesc două treimi din populaţiile cele mai sărace ale lumii sunt ameninţate.
Numai pentru continentul african, pierderile legate de degradarea pământurilor sunt estimate la 42 de miliarde de dolari pe an, a susţinut federaţia SOS Sahel. Deşertificarea în Africa riscă de asemenea ca până în anul 2025, 65 de milioane de africani să fie obligaţi să caute refugiu în Occident, a confirmat ministrul algerian al Amenajării teritoriului Cherif Rahmani.
După un studiu al Băncii Mondiale, de la 10 la 12 miliarde de dolari pe an timp de zece ani ar fi necesari pentru refacerea fertilităţii pământurilor.
Cu ocazia Zilei Mondiale a luptei împotriva deşertificării, numeroase evenimente vor fi organizate în toată lumea pentru sensibilizarea ţărilor şi promovarea iniţiativelor. SOS Sahel propune printre altele un concert grandios cu intrare liberă pe 17 iunie în Paris, în Grădina Luxemburg, cu sprijinul Senatului. Sub conducerea artistică a şeicului Tidiane Seck, autor-compozitor originar din Mali, acest concert va aduna peste şaizeci de artişti
# Sf. Mucenici Manuel, Savel şi Ismail; Sf. Mc. Isavru şi cei împreună cu dânsul (calendarul creştin ortodox)
# Sf. Martiri Manuel, Sabel şi Ismael (calendarul greco-catolic)
cred. am luat dupa wikipedia.
* 1473: Călugărul Nicodim de la mânăstirea Neamţ a terminat „Tetraevangheliarul", lucrare vestită pentru miniaturile sale şi pentru că în el se află portretul lui Ştefan cel Mare, dăruit de către domnitor mănăstirii Humor; de aici denumirea actuală „Tetraevangheliarul de la Humor"
* 1910: Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor
* 1923: S-a înfiinţat Oficiul Naţional de Educaţie Fizică (ONEF)
* 1940: Al doilea război mondial: Radiodifuziunea Franceză transmite discursul lui Philippe Pétain, preşedinte al Consiliului de Miniştri, în care se cerea poporului francez să predea armele în lupta cu armatele naziste: „Cu inima strânsă, va spun astăzi ca trebuie să încetam lupta". La 22 iunie 1940 a fost încheiat armistiţiul între Franţa şi Germania
* 1944: Islanda anunţă separarea sa definitivă de Danemarca şi se proclamă republică - ziua naţională
* 1950: Medicul american Richard Lawler efectuează primul transplant de rinichi la Spitalul „Mary" din Chicago
* 1954: România a ratificat Convenţia asupra drepturilor politice ale femeilor adoptată de ONU la 20 decembrie 1952
* 1954: În Germania de Vest, ziua de 17 iunie este prima dată sarbatorită ca ca Ziua Unităţii Germane.
* 1960: A fost ridicat nivelul reprezentărilor diplomatice la rang de ambasadă între România şi Indonezia
* 1977: Inaugurarea lucrărilor de construcţie a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit" de la Craiova (cooperare româno-franceză)
* 2002: Decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2001