| byasminica a întrebat:

Ce semnifica proverbul " cum iti asterni, asa dormi"?

6 răspunsuri:
| Hydrangeaceae a răspuns:

Bună!

O primă accepţie a acestui proverb poate fi formulată astfel: „ce investeşti în tinereţe o să ai la bătrâneţe" sau „ai grijă de prezent ca să-ţi asiguri un viitor bun".
O altă accepţie implică îndemnul „fă-le pe toate la timpul lor!", adică în tinereţe trebuie să-ţi faci studiile, să-ţi găseşti un loc de muncă şi să-ţi întemeiezi o familie. Dacă nu-ţi termini studiile, nu te poţi angaja pe locul de munca dorit, nu poţi promova. Dacă nu-ţi găseşti un loc de muncă, cu siguranţă nu vei beneficia de pensie.
În privinţa familiei, se ştie că trebuie să-ţi întemeiezi una. Aşa e obiceiul, ca omul să se însoţească pentru a nu fi singur. O vorbă din popor spune că la 20 de ani te căsătoreşti cu cine îţi place, la 30 de ani te căsătoresc rudele, la 40 babele iar la 50 nu te mai ajută nimeni, ţi-a trecut timpul de aşa ceva.
Dacă „nu baţi fierul cât e cald", pierzi ocazia. Timpul nu stă în loc. trece repede şi noi trebuie să-l valorificăm la maxim, cu alte cuvinte să facem lucrurile la timpul lor.
La o interpretare „ad litteram, proverbul ne spune că în funcţie de muncă poţi dormi într-un pat mare şi confortabil, într-o casă decentă, sau dimpotrivă poţi îndura consecinţele lenei tale, al indiferenţei faţă de propria persoană. Poţi de asemenea dormi pe o rogojină sau pe un pat de scânduri, dar nu eclaţi lucru cu un pat mare, călduros. Dacă vrei să dormi bine, pregăteşte-ţi un pat corespunzător.
Se spune că fiecare are viaţa pe care o merită, lucru perfect adevărat. O merită în sensul că a muncit sau nu pentru a avea o viaţă decentă. Dacă eşti leneş, ignorant, indolent, îţi meriţi soarta cu vârf şi îndesat, îţi meriţi viaţa săracă material şi spiritual, meriţi să dormi într-un pat nu prea confortabil şi să mănânci o pâine nu prea albă.
„După muncă şi răsplată" este o altă interpretare proverbului discutat. Daca eşti om harnic, muncitor, ai de toate. Din perspectivă religioasă, destinul ne este hărăzit de Dumnezeu la naştere – ce meserie şi ce fel de om vom fi. Zicala din popor „Dumnezeu dă, dar nu bagă în sac" ne spune că Domnul ne oferă posibilitatea să ducem o viaţă bună şi ne creează condiţiile dar noi trebuie să depunem efort pentru a obţine rezultate. Dumnezeu nu ne oferă totul „pe tavă", e necesar „să întindem mâna".
Pe de altă parte, liberul arbitru contrazice dogma religioasă care spune că avem o soartă predestinată. Liberul arbitru ne oferă şansa să ne alegem drumul în viaţă, să alegem o cale sau alta, în funcţie de aspiraţii.
„Cum îţi aşterni, aşa dormi" este un proverb vechi dar cu înţeles actual şi va avea sens întotdeauna. Preocuparea pentru propria persoană şi pentru viitor va da roade. Sau, cu alte cuvinte, investeşte în prezent ca să-ţi asiguri viitorul, „bate fierul cât e cald", epuizează toate posibilităţile, şansele de care dispui pentru a –ţi atinge ţelul. Trebuie să-ţi stabileşti un ţel, un scop în viaţă şi să începi a lucra pentru a-l realiza cu succes. Trebuie să profităm de timp, să-l lăsăm să lucreze în beneficiul nostru. Când realizezi un lucru, 2% este inspiraţie şi 98% muncă asiduă. Dacă vrei să dormi bine, fă-ţi rost de un pat confortabil şi aşterne-l adecvat.

Pa-pa.

| stlucian a răspuns:

Ca si asta:capul face, capul trage. Adica daca gresesti tragi repercursiunile/ponoasele

| LaChatte a răspuns:

Uite un exemplu: o colega nu accepta sfaturi niciodata (asa a "asternut") dar cand a avut nevoie, noi nu i-am dat zicand ca trebuia sa ceara inainte (asa "doarme")

sper ca te-am ajutat!

| Azurry a răspuns:

Este vorba despre faptele tale. Dacă faci fapte bune, vei avea parte de fapte bune, dacă nu, nu.

| auron a răspuns:

In mare parte e vorba de deciziile pe care le iei, iei o decizie proasta suporti consecintele, (iti asterni patul rau, dormi rau)

| KAndi667 a răspuns:

Trebuie sa suporti consecintele faptelor tale, fie ele bune sau rele (mai mult sau mai puțin favorabile)

Întrebări similare