anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce si cum sa fac(pas cu pas) pentru a nu mai fi la ora de religie? Trebuie facut acest demers intr-o anumita perioada de timp? Sau oricand? Am nevoie de un raspuns rapid pentru ca la noi se scriu cataloagele saptamana viitoare si vreau sa evit oricare " neintelegere"

Răspuns Câştigător
| AC4S4 a răspuns:

Este o singură regulă: Cine dorește să participe la ora de religie, face cerere.

Având în vedere că mai mulți sunt cei care fac religie, de obicei, școala îi înscrie pe toți, iar cei care nu doresc se pronunță. (Am văzut totuși și licee care respectă regula)

Dacă în trecut ai făcut o cerere ca să faci religie, aceea a rămas valabilă, deci trebuie să faci o cerere ca să nu faci religie.

Dacă nu ai făcut nicio cerere în trecut și te-au înscris "din oficiu" la ora de religie, cel mai bine discuți direct cu profesorul de religie și dirigintele. (La cei care nu fac religie sau fac alta decât cea ortodoxă, li se pune un semn în catalog). Asigură-te că te însemnează în catalog ca profesorul să știe că nu faci religie când face prezența.
Dacă vezi că nu vor să îți rezolve problema și te obligă să mergi la ora de religie, poți rezolva prin a merge la inspectorat, asta e în ultima fază.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca esti in primul an de liceu trebuie sa faci cerere pentru a face ora de religie.
Daca esti in anii urmatori si ai facut religie anterior atunci trebuie sa depui cerere ca sa n-o faci.
Conform art.18 din Legea nr.1/2011, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.18.(1) Planurile-cadru ale învãţãmântului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplinã şcolarã, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numãrul lor, li se asigurã dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2)Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină."
De asemenea conform Regulamentului-cadru, aprobat prin Ordinul MENCS nr. 5079/2016, citez:
„ART. 125.(1)Părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai elevilor minori, respectiv elevii majori care doresc să îşi exercite dreptul de a participa la ora de Religie îşi exprimă opţiunea în scris, într-o cerere adresată unităţii de învăţământ, în care precizează şi numele cultului solicitat.
(2)Schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui tutorelui legal instituit pentru elevul minor.
(3)În situaţia în care părinţii/tutorii sau susţinătorilor legali ai elevului minor, respectiv elevul major decid, în cursul anului şcolar, schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie, situaţia şcolară a elevului respectiv pe anul în curs se încheie fără disciplina Religie.
(4)În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile necesare pentru frecventarea orelor la această disciplină.
(5)Elevilor aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (3) şi (4) li se vor asigura activităţi educaţionale alternative în cadrul unităţii de învăţământ, stabilite prin hotărârea consiliului de administraţie."

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat