| sonya a întrebat:

Ce solutii ati propune pentru ca sistemul universitar sa integreze mai usor studentii pe piata muncii?

8 răspunsuri:
| Minnie a răspuns:

Lovindu-ma de acest lucru si observand si alte culturi, natii, tari cum vreti sa zicem, as propune sa se puna mai mult accent pe practica in locurile de munca specifice (in fabrici, firme de avocatura etc - macar ca studentul sa stea putin acolo pe un scaun si sa observe sau sa fie pus la munci f usoare dar care sa il ajute sa inteleaga mai bine meseria). Sunt inginer mecanic dar nu am notiuni clare despre nimic specific, doar teorie. Sunt specializata si am master in managementul sistemelor de mediu si cu toate astea, seful meu, care nu are niciuna din "scolile" mele stie mai multe despre aceste domenii decat stiu eu dupa ani multi de invatat doar teorie, teorie si calcule si desene pe hartie. Pana sa ma angajez, eu, practic nu stiam sa fac absolut nimic. Am avut noroc ca am avut de la cine invata si incet incet am inceput sa inteleg ce am invatat la facultate. Sa fie mai multe cursuri "libere" sa zic asa, studentii sa comunice unii cu altii, sa iasa in fata, "la tabla" sa vorbeasca despre un subiect, sa faca practica indomeniul de activitate cat de putina se poate ca fara a intelege ce inveti nici nu te poti angaja pe meseria care scrie pe diploma. Intotdeauna vei zice "nu stiu ce am invatat la scoala dar stiu sa tehnoredactez- ma fac secretara, stiu sa coafez ma fac coafeza nu jurist etc.Idealul e sa te angajezi pe ce ai terminat facultatea

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

As propune ca deoacamdata sa se vada clar ca nu-i cerere.Si daca nu-i cerere de asa ceva unde sa-i integrezi? In spatiu?

| sonya explică:

Exceptand raspunsul lui Rosinanta care de fapt este o afirmatie mai mult sau mai putin "pe langa subiect", as fi de acord cu Minnie. Despre raspunsul tau Smith. Studentii nu sunt vinovati ca sunt multi ci sistemul pentru ca permite oricui sa ajunga la facultate. Nu este de ajuns ca un profesor sa predea bine ca un student sa fie integrat pe piata muncii. Avem profesori buni...nu sa fie adusi de afara. Nu trebuie sa se desfiinteze facultatile pentru a te duce in afara sa inveti ci sa oferi sansa celor care merita sa vada acele universitati de care spui tu. Mie mi-ar fi placut ca in facultate sa existe o comunicare reala intre diverse companii, o legatura stransa pentru a putea invata practic. Teoria sa o faci la scoala iar practica la o firma. De asemenea posibilitatea sa ao aiba studentii care invata si doresc ceva nu lenesi care trec prin facultate ca gasca prin apa. Asta ar fi pentru mine o solutie. Un sistem de "recrutare" as putea spune direct din facultate. Cine e bun ramane, cine nu sa plece.

| cretzufinish a răspuns:

Singura problema e ca majoritatea planurilor cadru de invatamant nu prevad si ore de stagiu in unitati specializate, iar acolo unde exista se face doar prezenta si atat. In plus, facultatile nu sunt finantate astfel incat ca macar cei eminenti sa fie promovati pe piata muncii. Doar cateva chestii mici, pentru lucruri mari.

| Vizitiul a răspuns:

Cum poti cere solutii de integrare pe piata muncii, cand nu prea avem o piata a muncii? Vezi numarul mare al somerilor. Daca se dau afara din functii oameni cu experienta, ce te face sa crezi ca s-ar putea angaja un tanar novice pe locul unui profesionist? Mai intai sa rezolvam problema cu locurile de munca, ca nu prea sunt, si apoi ne ocupam de integrare. Ca nu te poti integra daca nu ai unde.

| madducu a răspuns:

Practica si iar practica! La noi e multa teorie si practica zero.Sunt de acord cu Minnie.

| JesterRO a răspuns:

Mai bine romani destepti in afara decat romani prosti in tara.
Insa, asta ar trebui sa fie o chestiune temporara de timp, timp in care ar trebui sa rezolvam problemele cu locurile de munca, somajul si experienta pe care studentul apt ar trebui sa o absoarba din cadrul facultatii, prin practica.
Cred ca ar trebui sa fie mai multe tipuri de facultati si mai multe profiluri in cadrul liceelor, pentru ca de aia toti "profesionistii" din liceele profesionale, si tot restul oamenilor care dau renume tarii asteia, ies de acolo si se duc pe santier (unde locurile sunt desigur limitate), fie sunt infiltrati prin nepotism in alte facultati mai bune. Sau fara nepotism, multi intra singuri fara probleme, sunt cazuri si cazuri. Ideea e ca oriunde ar ajunge ei dupa liceu (daca-l termina), intr-un final sfarsesc in somaj sau in a pune in pericol societatea, direct sau indirect.
Sunt foooarte multi care nu vor sa invete, si adevarul e ca nu ai cum sa le dai cu forta, frate! Pentru ei trebuie sa existe un regim special, fara matematica, fizica, macar SA-I intereseze sa faca ceva cinstit pe viitor! Momentan ies ratati de acolo, ca sa-i rateze si pe altii.
Deci practica e baza, dupa practica se invata mai usor teorie, decat invers.
Multi tineri au impresia (si chiar asa se intampla) ca doar facultatea e baza, aia te face mare, pana atunci poti sa zaci toata viata!
Ei bine, asta e o conceptie care nu face decat sa dovedeasca contrariul cand e prea tarziu. Cu alte cuvinte, masurile trebuie luate din scoala generala, cel tarziu din liceu.

| problematic a răspuns:

Sa se faca mai multa practica. facultatile tehnice nu fac deloc practica. stiu ce spun, pentru ca sunt student la una din acestea. si nu se face deloc practica.

Întrebări similare