Sanzienele sau Dragaica este singura sarbatoare pagana pe care o regasim in calendarul crestin-ortodox.
Se spune ca acestea sunt zane tinere si frumoase, blande si vesele. Se mai spune despre ele ca ii ajuta pe oameni sa se tamaduiasca, sa-si gaseasca perechea sau sa afle viitorul recoltei.
In noaptea de Sânziene, femeile pornesc in plina noapte spre locuri stiute numai de ele pentru a aduna ierburi de leac si descântece. Multe din florile si ierburile care se culeg in aceasta zi, se duc la biserica, cu credinta ca vor fi sfintite si prin aceasta vor fi curatite de influentele negative ale Rusaliilor/Ielelor, zânele rele ale padurilor. Numai astfel vor fi bune de leac. Sânzienele erau socotite de tinerele fete si un mijloc de a-si afla ursitul si timpul cand se vor marita. Cununile barbatilor, impletite in forma de cruce, iar cele ale fetelor in forma de cerc, sunt aruncate pe casa. Daca jerbele se opresc pe acoperis, e semn de nunta, iar daca nu, ursitul sau ursita mai trebuie asteptati. In unele sate, e obiceiul ca pe drumul de intoarcere catre sat, fetele sa priveasca prin cununa, iar in functie de varsta si insusirile fizice ale persoanei vazute, sa deduca si calitatile morale ale viitorului sot.
Fetele isi pun flori de Sânziene neimpletite sub capatai. In acea noapte, ele isi vor visa ursitul. Daca cununa va fi purtata in par sau in sân (de fecioare sau tinere neveste), acestea vor deveni atragatoare si dragostoase. Inainte de rasaritul soarelui, fetele si flacaii se apropie de ocolul vitelor. Cununile sunt aruncate in coarnele vitelor. Daca gingasa coronita se opreste in cornul unei vite tinere, fata se va marita dupa un tanar, iar daca se opreste in cornul vitei batrane, ursitul va fi om in varsta. In ajun de Sânziene, seara, se intalnesc fetele care vor sa se marite cu flacaii care doresc sa se insoare. Baietii fac ruguri, aprind faclii si le invartesc in sensul miscarii soarelui, strigand:
Noaptea de Sânziene. In vreme ce pe bolta, Soarele trece din semnul Gemenilor in acela al Racului (Aer-Apa), pe pamant puterile naturii se afla la apogeu, iar fortele elementelor sunt vitale, exuberante. Totul se intampla in ziua in care incepe vara (solstitiul), pe care astronomia il "adjudeca" la 21 iunie; cam in acelasi timp, magia isi celebreaza micile si "stravechile" ritualuri ale noptii numite "de Sanziene", intre 23 si 24 (Nasterea Sf. Ioan Botezatorul). Vrajitorii si magicienii cei mai iscusiti, in aceste ore vrajite, in care se deschid portile dintre noi si toate celelalte lumi paralele, isi rostesc invocatiile; regatul Ielelor, al spiridusilor si al Sanzienelor isi deschide larg portile; sunt cu putinta contactele cu entitati din alte dimensiuni. Oricine poate practica mici rituri cu succes; in afara de asta, in aceasta noapte este momentul cel mai potrivit pentru a culege flori si plante ce pot fi intrebuintate ca leacuri si dupa aceea, dar care acum sunt in deplinatatea virtutilor lor curative si magice.
Se mai spune ca nu ai voie sa faci baie in lac, mare, rau, etc in ziua Dragaicei ca te vei ineca in anul acela.
Mai multe despre sanziene aici: http://www.superstitii.ro/modules/news/article.php?storyid=77
Sânzienele (sau Drăgaica, în Muntenia şi Oltenia) sunt sărbătorite pe 24 iunie, de ziua naşterii lui Ioan Botezătorul. De fapt, sânzienele sunt plante cu flori galbene, frumos mirositoare. Sărbătoarea este legată de cultul recoltei şi al fecundităţii, dar Sânzienele erau considerate de tinere şi un mijloc de a-şi afla alesul sau anul în care se vor mărita.
De Sânziene, se împletesc coroniţe: cununile bărbaţilor sunt împletite în formă de cruce, iar cele ale femeilor, sub formă de cerc. Odată împletite, acestea sunt aruncate pe casă: dacă se opresc pe acoperiş, ele prevestesc nunta.
Cam asta am gasit eu. :d
Cica se aud noaptea la 12 tobe si canta "Sanzienele"Ma rog.Si daca ai femei sau barbati morti si necasatoriti si ii visezi si daca iesi afara te duce pe camp sau pe plaja.LA PLAJA TE INEACA si pe camp iti ia sufletul.Asta e tot ce stiu pup!
anonim_4396 întreabă:
Sjhxjcks întreabă: