| AdeGirly a întrebat:

Ce stiti despre scoica de perle? vreau un raspuns rapid si folositor dau funda!

5 răspunsuri:
| deya100 a răspuns:

Preţioase şi râvnite obiecte de podoabă, devenite azi obiectul unei industrii prospere şi profitabile, perlele sunt, totuşi, înainte de orice, creaţii ale naturii. Nimic n-ar fi putut exista – nici podoabele, nici metaforele ce implică perla, nici milioanele de dolari – dacă n-ar fi existat mai întâi procesul natural: câteva specii de moluşte au dobândit, în cursul evoluţiei, însuşirea de a izola un corp străin, pătruns în organism, înconjurându-l cu straturi de sidef şi făcându-l astfel, inofensiv. Prozaic? Nu. Fascinant. Rezultatul acestui proces fiziologic normal, de apărare, este magnifica alcătuire numită perlă.
perlă naturală e formată din straturi concentrice de aragonit, o formă de carbonat de calciu cristalizată sub forma unor plăcuţe hexagonale, cu grosimea de 0, 5 microni, consolidate prin straturi subţiri dintr-o proteină numită conchiolină.

Perlele formate în mod natural, în urma pătrunderii întâmplătoare a unui corp străin în mantaua scoicii, sunt foarte rar găsite, de unde şi preţurile exorbitante cu care se tranzacţionează.

În secolul XX, când au fost puse bazele producţiei de tip industrial, piaţa perlelor a fost inundată de perle de cultură, mult mai ieftine decât cele "sălbatice". Cultura perlelor se bazează pe o combinaţie între intervenţia umană şi procesul natural de depunere a straturilor de sidef în jurul unui corp străin, intervenţia umană constând în introducerea în ţesuturile moi ale scoicii (manta) a acelui corp străin.

Sper ca te-am ajutat! happy

| pisicutzamik a răspuns:

De-a lungul istoriei perla, cu a sa stralucire calda si irizari tulburatoare, a fost una dintre cele mai vechi, mai pretuite si mai cautate bijuterii, fiind considerata ca si piatra pretioasa, desi nu este mineral.

Nenumarate mentionari ale perlelor pot fi gasite in istoriile religiilor si in miturile multor culturi, de la inceputul omenirii, cand omul le-a descoperit prima data cautand hrana in apele marilor si oceanelor. Un fragment din cea mai veche bijuterie cu perle cunoscuta, gasita in sarcofagul unei printese persane, datand din anul 520 I.C., este expus la Muzeul Luvru din Paris.

Anticii credeau ca perlele sunt un simbol al Lunii si ca aveau puteri magice. In limba Latina cuvantul echivalent pentru perla inseamna "unic", atestand faptul ca doua perle nu pot fi identice. In timpul Romei antice, perlele erau considerate simbolul cel mai inalt al bogatiei si al statutului social. Femeile romane purtau perlele si in pat, astfel ca atunci cand cand se trezeau sa-si constientizeze imediat bogatia si statutul social inalt.

Egiptenii antici pretuiau perlele intr-atat ca erau ingropati cu ele la moarte. Se stie ca Cleopatra a scufundat o perla intr-un pahar cu vin si apoi l-a baut, doar ca sa castige un ramasag cu Marc Antoniu, ca ea va putea consuma averea unei tari intregi la o singura masa, in mod simbolic evident, subliniind cat de pretioase erau considerate perlele in acele timpuri.

Grecii tineau si ei perlele la mare stima atat pentru frumusetea inegalabila, cat si pentru asocierea lor cu dragostea si casatoria.

O veche legenda araba explica in mod romantic ca perlele se formeaza cand picaturile de roua cazute din cer in ocean se umplu de lumina lunii si sunt inghitite apoi de scoici. Acest intrigant dar al marii a fost adus din Orient in Occident prima data de catre Cavalerii Cruciati.

In timpul Evului Mediu, cand fecioarele nobile indragite daruiau delicate coliere de perle, cavalerii le purtau adesea pe campul de lupta, crezand ca magia posedata de acestea ii va proteja in lupte de rani.

| PαtнwαуTσBℓιѕѕ a răspuns:

Sunt foarte frumoase, le poti gasiin ocean.