Georgeta Stoleriu (n. 19 ianuarie 1946, București) este o soprană română, profesoară de canto, membră în jurii la diferite concursuri internaționale, laurată cu numeroase premii și medalii, în țară și în străinătate.
Ca solistă, publicul o aplaudă la Ateneu, sau la Sala Radio, unde cântă alături de cele mai mari orchestre simfonice din ţară. Primul care i-a sfătuit pe părinţii săi, să o dea „neapărat" la muzică a fost maestrul Viorel Cosma, care a auzit-o cântând pe când avea doar cinci ani.
„Am cântat la o serbare a Clubului UzinelorLaminorul, unde maestrul era, pe atunci, dirijor. Foarte entuziasmat el le-a spus părinţilor mei că ar fi păcat să nu fac muzică", povesteşte artista.
Un an mai târziu, la selecţia pentru Festivalul Internaţional al Tineretului care s-a desfăşurat la Bucureşti în 1953, Georgeta Stoleriu câştiga, la doar şase ani, locul 1 la toate fazele de selecţie - pe Bucureşti, pe regiune şi pe ţară.
Atunci a remarcat-o celebrul bariton Petre Ştefănescu Goangă care ulterior a dus-o la Radio, unde a început să fie invitată să cânte. Când se pregătea pentru admiterea la Conservator, acelaşi Petre Ştefănescu Goangă a recomandat-o unei admirabile artiste, soprana Yolanda Mărculescu, care i-a fost maestră şi prietenă.
Timp de vreo zece ani, ca elevă la liceul de muzică, a studiat cu asiduitate pianul. Dar, după ce, în ultima clasă de liceu, a avut prilejul să-şi audă glasul răsunând sub cupola Atenelui, pe a cărui scenă cânta pentru prima dată, a înţeles că doar cu vocea doreşte să cânte toată viaţa.
Cca profesoară la Conservator, a format o şcoală de canto al cărei prestigiu este confirmat de palmaresul internaţional al fostelor sale studente, printre care Felicia Filip, Ruxandra Donose, Liliana Nichiteanu, Ileana Tonca, Aura Twarowska, Mirela Zafiri şi multe alte mari artiste.
Repertoriul Georgetei Stoleriu este foarte intins, cuprinzand mari lucrari vocal-simfonice din epoci diferite, cu o predilectie deosebita pentru muzica lui Bach, piese vocale din Evul Mediu si Renastere, reconstituite printr-o munca de veritabila arheologie muzicala, unele dintre ele prezentate in prima adutie absoluta cu remarcabila formatie Studioul de muzica veche; lucrari de compozitori contemporani, artista acordand o atentie deosebita acestei laturi a activitatii sale concertistice. Nu numai aria de cuprindere stilistica este impresionanta, ci si eruditia in domeniu a Georgetei Stoleriu, care emotioneaza mereu prin naturaletea abordarii, prin stilul eliberat de orice element artificios.
"Sunt un om dăruit muzicii, care a încercat toată viaţa să slujească această artă cu foarte mare credinţă, aşa cum şi modelele pe care le-am avut mi-au demonstrat-o cândva. De-a lungul carierei mele am învăţat să am răbdare. Am învăţat că nu întotdeauna când crezi că pierzi aşa şi este. Am învăţat să iubesc foarte mult oamenii tineri, care m-au menţinut multă vreme într-un tonus foarte bun şi cărora le mulţumesc din tot sufletul. Am învăţat să nu aştept... să fiu mai înţeleaptă. " - Georgeta Stoleriu
Surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Georgeta_Stoleriu; http://www.adevarul.ro/......8115.html; http://www.jurnalul.ro/......32990.htm; http://www.9am.ro/......leriu.html
Vezi si: http://www.scribd.com/......-sept-2010
Sjhxjcks întreabă: