Coordonatele geografice sînt nişte linii imaginare, convenţionale, inventate de nişte oameni de ştiinţă în ale geografiei, numite meridiane şi paralele, cu ajutorul cărora se poate face localizarea unui punct pe suprafaţa Pămîntului.
Meridianele sînt de la polul Nord la polul Sud. Sînt în număr de 360 şi numerotarea lor se face de la meridianul de 0 grade care trece prin localitatea engleză Grrenwich, aflată undeva foarte aproape de Londra.
Paralelele se cosideră paralele cu ecuatorul şi sînt cîte 90 de la Ecuator pînă la cei doi poli.
Unităţile de măsură ale meridianelor şi paralelelor sînt în sistemul sexazecimal ( submultipli ai lui 60) şi acestea sînt gradele, minutele şi secundele.
Ca şi la unghiurile de la geometrie. ( Dintr-un anumit punct de vedere cele două ştiinţe se şi înrudesc chiar).
Termenii care denumesc orientarea pe meridiane şi paralele se numesc longitudune şi latitudine.
Latitudinea este poziţia unui punct pe o paralelă funcţie de meridianul locului şi ea este nordică şi sudică( funcţie de poziţia faţă de Ecuator). Longitudinea este poziţia unui punct pe un meridian, funcţie de paralela locului şi ea este estică sau vestică ( funcţie de meridianul de 0 grade ). Adică de la Londra către est ( către Asia) se numeşte longitudine estică, iar de la Londra spre America se numeşte longitudine vestică.
Aceste meridiane şi paralele se găsesc înscrise pe toate marile hărţi ale lumii, sub forma unor linii albastre, care au la capetele hărţilor nişte cifre care le indică numerotaţia.
Perpendicular pe paralele, în dreptul unor anumite meridiane, se găsesc nişte multipli ai gradelor
Acestea sînt aşa- zisele " fuse orare", în total 24, egale fiecare cu cîte 15 grade ( 360 grade : 24 = 15).
Acestea folosesc pentru a cupla teritorii aflate într-un acelaşi fus orar de pe distanţa de 15 grade pe meridiane.
De exemplu România se găseşte între meridianul de 15 şi cel de 30 de grade longitudine estică ( deci al doilea pornind de la Londra), în aşa zisa oră a Europei Centrale, cu o oră înaintea Londrei dar cu o oră după cea a Mosco vei.
Cam asta e!
Întrebarea mea ar fi următoarea: tu ne arăţi mereu ce nu ştii. Cînd vei fi şi tu în măsură să ne arăţi şi ce ştii?
Voi nu învăţaţi la şcoală aceste lucruri?
Eu nu le-am invatat inca la scoala...eu vreau doar sa am cultura generala
Karakopodal întreabă:
JessyF întreabă:
Sjhxjcks întreabă: