Litosfera si crusta alcatuiesc un strat de roci dure. Impreuna formeaza ceea ce putem numi "pielea Pamantului". Acest strat este spart in mai multe bucati imense numite "placi tectonice". Ele plutesc in diverse directii cu viteze diferite de cativa cm pe an (2-10 cm) pe stratul de roci topite, pe astenosfera, ca si gheata in paharul tau cu apa; placile tectonice au fost la inceput o singura placa imensa si de aceea nu existau mai multe continente ca azi ci numai un singur continent imens. Azi sunt 7 mari placi tectonice si cateva mai mici.
Cand 2 sau mai multe placi tectonice se se intalnesc isi lovesc si isi deformeaza marginile astfel:
1. se separa, se departeaza unele de altele (margini divergente);
2. se suprapun (margini convergente);
3. se ciocnesc unele de altele sau trec una pe langa alta fie una in sus si alta in jos, fie una in stanga si alta in dreapta.
Litosfera este sectionata in mai multe parti iar bucatile du ea se numesc placi tectonice. Ele sunt in continua miscare in cauza curentilor magmatici iar la ciognitrea intr doua placi tectonice se formeaza fanomenul de subductie adica o placa(placa mai gra de obicei cea oceanica)intra sub cealalta iar cand ajunge la magma se topeste iar in cealalta parte unde doua placi tectonice se departeaza se creeaza fenomenul de rift (ele se departeaza din cauza curentilor magmatici care imping cele doua placi.