Bună.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Polizaharide
http://www.referat.ro/referate/Polizaharide_7772.html
http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/polizaharidele
Lectură plăcută!
Pa, pa.
Nume dat unor substanțe cu structură macromoleculară, de origine naturală, din clasa hidraților de carbon, rezultate prin policondensarea unor monozaharide.
Polizaharidele sunt hidrocarbonate compuse din mai multe molecule de monozaharide ca de exemplu g luco ză,fructoză care sunt legate între ele în lanţuri cu lungimi diferite formând polizaridele caglicogen, amidon, chitină şi celu loză. Formula generală a unui polizaharid este: [Cx(H2O)y]n - unde x are frecvent valoarea 5 şi 6 iar y valoarea x-1. De grupa polizaharidelor aparţin şi p ectinele, produsele mucilaginoase din cereale formate din galactoză, gluten şi manoză, amilopectina.
Polizaharidele se obtin prin eliminarea a,, n" molecule de apa intre mai multe molecule de
monozaharide :
nC6 H12O6 –nH2 O[C6H10O5]n monozaharida → polizaharida Principalele Polizaharide : Celuloza : are ca monom celobioza; intra in componenta tesuturilor de sustinere la organismele vegetale. Amidonul : constituie rezerva de energie a plantelor si sursa primara de carbohidrati a animalelor. Glicogenul : este rezerva temporara de energie a animalelor, putand fi usor depolimerizat la glucoza care, apoi, arecai specifice de metabolizare. Amidonul - [ C6 H10 O5 ] •este un amestec de doua polizaharide : amiloza si amilopectina
Bebelusha1993 întreabă:
NeacsuAkaAstaMicu întreabă: