1.a fi (când nu are sensul de a se afla, a se găsi, a exista)
2. a deveni (este întotdeauna copulativ)
3.a ieși (când are sensul de a deveni)
4. a se face (când are sensul de a deveni)
5.a ajunge (când are sensul de a deveni)
6. a rămâne (cand nu are sensul de a sta)
7.a însemna (cand nu are sensul de a nota)
8. a (se) părea (cand arata aparenta)
9.a reprezenta
10. a se numi
11.a se chema
12. a se naște
13.a constitui
14. a costa
Astea sunt verbele copulative. Le retii ca atare. Ce e dupa ele, se numeste nume predicativ.
Subordonata subiectiva tine loc de subiect in fraza: Cine se scoala de dimineata/ departe ajunge. Prima propozitie este subiectiva (cine ajunge departe? Cine se scoala de dimineata).
Sunt anumite elemente care determina subiectiva: verbul a trebui (Profesorul mi-a spus/ ca trebuie/ sa invat mai mult. 1PP 2CD (ce mi-a spus) 3 Sb (cine trebuie)
Expresiile impersonale: e bine, e rau etc. E bine /sa citesti mai des 1PP 2 Sb (cine e bine?). Plus alte elemente pe care le gasesti pe google
Dar in principiu raspunde la intrebarea cine? in fraza
Predicativa urmeaza dupa un verb copulativ: Ideea pe care mi-a propus-o/ era/sa mergem cu totii la munte. 1Sb 2PP 3 Pr
Cand nu iti este rusine/inseamna/sa fii un om demn.1Sb 2PP 3Sb
Atentie, daca exista deja un nume predicativ, propozitia dupa verbul copulativ nu mai este predicativa.
Ce am plantat in copilarie/ a devenit copacul /pe care l-am iubit mereu. 1Sb 2PP 3At (pentru ca exista deja numele predicativ "copacul"). Nuu e greu. Trebuie doar putina atentie.
Cum, nu stii? In prop. "El este profesor" "este" e verb copulativ, iar "profesor" e nume predicativ. Iar impreuna "este profesor" se zice ca e predicat nominal. Am dat doar un exemplu, dar in afara de "a fi" mai sunt si alte verbe copulative (a deveni, a parea, a ajunge, a ramâne...).
alexutsssa întreabă:
Adi1987 întreabă: