| AslTracker a întrebat:

Ce sunt verbele copulative?
Cum imi dau seama care verde sunt copulative?
Ce este numele predicativ si cum imi dau seama de el?
Cum pot face diferenta intre propozitia subordonata subiectiva de propozitia subordonata predicativa?

Răspuns Câştigător
| raluk27 a răspuns:

1.a fi (când nu are sensul de a se afla, a se găsi, a exista)
2. a deveni (este întotdeauna copulativ)
3.a ieși (când are sensul de a deveni)
4. a se face (când are sensul de a deveni)
5.a ajunge (când are sensul de a deveni)
6. a rămâne (cand nu are sensul de a sta)
7.a însemna (cand nu are sensul de a nota)
8. a (se) părea (cand arata aparenta)
9.a reprezenta
10. a se numi
11.a se chema
12. a se naște
13.a constitui
14. a costa
Astea sunt verbele copulative. Le retii ca atare. Ce e dupa ele, se numeste nume predicativ.
Subordonata subiectiva tine loc de subiect in fraza: Cine se scoala de dimineata/ departe ajunge. Prima propozitie este subiectiva (cine ajunge departe? Cine se scoala de dimineata).
Sunt anumite elemente care determina subiectiva: verbul a trebui (Profesorul mi-a spus/ ca trebuie/ sa invat mai mult. 1PP 2CD (ce mi-a spus) 3 Sb (cine trebuie)
Expresiile impersonale: e bine, e rau etc. E bine /sa citesti mai des 1PP 2 Sb (cine e bine?). Plus alte elemente pe care le gasesti pe googlewinking
Dar in principiu raspunde la intrebarea cine? in fraza
Predicativa urmeaza dupa un verb copulativ: Ideea pe care mi-a propus-o/ era/sa mergem cu totii la munte. 1Sb 2PP 3 Pr
Cand nu iti este rusine/inseamna/sa fii un om demn.1Sb 2PP 3Sb
Atentie, daca exista deja un nume predicativ, propozitia dupa verbul copulativ nu mai este predicativa.
Ce am plantat in copilarie/ a devenit copacul /pe care l-am iubit mereu. 1Sb 2PP 3At (pentru ca exista deja numele predicativ "copacul"). Nuu e greu. Trebuie doar putina atentie.

| tudus a răspuns (pentru raluk27):

Mersi mersi mersi mersi mersi mersi mersi mersi muuuuult!

2 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Cum, nu stii? In prop. "El este profesor" "este" e verb copulativ, iar "profesor" e nume predicativ. Iar impreuna "este profesor" se zice ca e predicat nominal. Am dat doar un exemplu, dar in afara de "a fi" mai sunt si alte verbe copulative (a deveni, a parea, a ajunge, a ramâne...).