Http://dexonline.ro/definitie/scriitor
http://ro.wikipedia.org/wiki/Scriitor
http://en.wikipedia.org/wiki/Writer
http://dexonline.ro/definitie/jurnalist
http://ro.wikipedia.org/wiki/Jurnalist
http://en.wikipedia.org/wiki/Journalist
http://dexonline.ro/definitie/jurnalism
http://ro.wikipedia.org/wiki/Jurnalism
http://en.wikipedia.org/wiki/Journalism
http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Jurnalism
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Journalism
http://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Journalism
Ca sa devii jurnalist trebuie sa faci cursuri speciale, apoi continui cu o facultate de jurnalism! FUNDA?
Pe langa cursurile pe care trebuie sa le urmezi ai nevoie si de experienta cum ar venit. Trebuie,, sa-ti murdaresti mainile,,. Nu oricine poate ajunge jurnalist.
Voi începe discuţia asta cu nişte adevăruri incomode ale meseriei:
Dacă termini o facultate de jurnalism nu înseamnă neapărat că eşti şi bun pentru jobul ăsta. Diploma este doar o hârtie pe care i-o arătăm mamei atunci când ne întreabă pe ce s-au dus banii pe care ni i-a dat în ultimii ani. Asta pentru că o facultate de jurnalism o poţi absolvi şi fără prea mult stres. Deci, să ne înţelegem de la început, diploma aia nu are foarte mare valoare pe piaţa muncii. Nu sunt foarte mulţi şefi de redacţii care să ţină cont de ea. Important e cu ce rămâi după ce termini, adică dacă ai făcut facultatea pentru tine, nu pentru diplomă.
Poţi fi un jurnalist foarte bun şi fără să urmezi o facultate de profil. Să presupunem că alegi să faci o facultate cu profil economic, că eşti pasionat de scris, îţi faci un blog pe care exersezi, mai citeşti câte ceva despre noţiunile jurnalistice de bază – pe scurt, scrii bine despre un domeniu pe care-l cunoşti bine. Ai toate şansele să fii mai potrivit pentru un post de jurnalist pe domeniul economic decât un absolvent de jurnalism, care nu cunoaşte domeniul la fel de bine ca tine. Nu e însă o regulă.
Degeaba ştii multe dacă stai prost cu nervii. O regulă nescrisă a acestei meserii este că trebuie să fii flexibil (foarte flexibil). Adică trebuie să te obişnuieşti: să nu comentezi când ţi se spune că ai de stat la serviciu încă opt ore peste program; să fii pregătit să accepţi că nu eşti cel mai deştept şi întotdeauna dacă vrea cineva să ţi-o tragă o poate face (de multe ori chiar o face); să fii pregătit să fii luat peste picior de cititorii care comentează pe site; să îţi înţelegi şeful care te face idiot, chiar dacă aparent nu e vina ta că o vedetă ţi-a promis un interviu şi ţi-a spus cu cinci minute înainte că nu se poate realiza fiindcă are programare la coafor… Deci stai bine cu nervii?
Jurnalismul nu e ce ai văzut prin filme. Poate că una dintre cele mai grele misiuni ale şcolilor de jurnalism este să le scoată din cap studenţilor stereotipurile despre această meserie. Literatura, filmul şi unele articole mai puţin responsabile prezintă munca asta foarte idealizat. Unii dau la jurnalism visând doar să apară la televizor, să fie vedete.
Ce te-ar putea învăţa o facultate de jurnalism:
Noţiuni şi reguli de bază. Ca orice domeniu, jurnalismul funcţionează pe baza unor proceduri şi a unor reguli: trebuie să ştii cum să decizi care sunt informaţiile relevante şi care nu, trebuie să ştii cum să aduni informaţiile, să ştii cum să comunici cu sursele, cum să redactezi informaţiile şi multe altele. Le poţi învăţa şi în redacţie, dar nu prea va avea nimeni timp să ţi le explice cum trebuie (adică structurat). Vei şti ce e o ştire, ce e un reportaj, cum se face un interviu, ce e o piramidă inversată, ce înseamnă off the record sau on the record şi alte lucruri elementare dacă mergi la cursuri şi dacă eşti atent.
Vei învăţa din experienţele altora. Profesorii te pot îndruma către destule cărţi din bibliotecă sau articole de pe Internet scrise de oameni care şi-au petrecut întreaga viaţă în acest domeniu: au reuşit multe, dar au şi greşit mult. Dacă eşti puţin şmecher o să profiţi de şansa de a învăţa din greşelile lor şi n-o să aştepţi să înveţi din greşelile tale. Nu cred că trebuie sa ne conducem numai după principiul că doar experienţa e cea care contează. Decât să aştepţi 30 de ani să aduni experienţă, mai bine pui mâna şi citeşti niste cărţi scrise de unii care au făcut greşeala să aştepte Ideea e că peste 30 de ani de acumulat experienţă va fi, poate, destul de târziu să te bucuri cum trebuie de ea. Asta că tot există o întrebare, menită să-ţi spulbere visele, care ţi se pune atunci când te angajezi: "ce experienţă ai?".
Vei învăţa că totul se învaţă. În viaţa ta de viitor jurnalist vei fi de multe ori pus în faţa situaţiei de a aborda teme despre care nu ştii nimic. Şi cel mai nasol e că de multe ori ai doar câteva ore la dispoziţie să afli. Vei învăţa (sper), în facultate, un mic truc legat de jurnalism, acela că poţi reduce totul la nişte paşi simpli: 1) tehnici de documentare (vei şti unde să cauţi şi cum să cauţi informaţia); 2) evaluarea informaţiilor (vei şti să filtrezi informaţiile relevante); 3) tehnici de redactare (vei şti să le spui şi altora ce ai aflat tu, într-o formă accesibilă). Adică vei şti cum să procedezi (că tot am vorbit de proceduri). Cred că facultatea de jurnalism te pregăteşte să faci faţă necunoscutului, să înţelegi că totul se poate învăţa uşor dacă ştii unde şi cum să cauţi.
Cultura profesională. Cred că e foarte important să ştii cum funcţionează sistemul, să ai o imagine de ansamblu asupra acestui job.
Ce n-o să prea înveţi la o facultate de jurnalism:
Nu vei fi un specialist. Vei auzi des acest reproş. Ăsta e marele dezavantaj cu care porneşti la drum după ce vei termina facultatea şi te vei angaja într-o redacţie. Unul care termină ASE-ul se presupune că ştie cu ce se mănâncă economia, unul care termină medicină se presupune că poate înţelege mult mai uşor noţiunile de specialitate…
Actualitatea – ştirile zilei. Chiar aşa: ca jurnalist, trebuie să ştii tot timpul ce se petrece în jurul tău, să citeşti ziarele, să urmăreşti ştirile tv, să citeşti bloguri. Ţin minte că aveam la facultate un curs care se numea "Presa şi actualitatea", dar care nu reuşea să acopere foarte mult din ea (pentru că erau foarte puţine ore în programă). Nu cred că ar fi ceva prea deplasat dacă primele două ore, în fiecare zi, la o facultate de jurnalism ar fi dedicate lecturării şi dezbaterii celor mai importante evenimente ale zilei. Asta pentru că, în practică, se pune foarte mult accent pe background, pe context. Dacă s-ar face asta, când ai termina facultatea, ai avea un background de 3 ani.
Deprinderi practice. N-am înţeles niciodată de ce la o facultate de jurnalism nu ai ceva de scris în fiecare zi. Dar nu oricum, ci cu deadline. Am apreciat la facultatea pe care am urmat-o eu cursurile practice, destul de chinuitoare (până la enervare), ale lui Ferenc Vasas. Se desfăşurau aşa: la fiecare curs (seminar) se punea câte o notă fiecarui student; asta presupunea că aveam câte un test de fiecare dată când ne vedeam; testul era invariabil unul practic, de genul "scrieţi 10 ştiri cu subiectele x, y…", "faceţi o relatare despre…". La finalul semestrului, nota noastră era media notelor de la toate cursurile. Lipseai, aveai zero, se vedea la nota finală, nu prea îţi permiteai. Ok, dar problema e că asta se întâmpla doar o dată pe săptămână şi doar într-un sigur an. Aş fi văzut util un astfel de exerciţiu în fiecare zi, la fel ca într-o redacţie reală.
PS: Ştiu că e iarnă şi că mai e până la admitere, dar am publicat articolul acesta acum pentru a le da timp de gândire indecişilor Succes!
Funda?
Mi-ai dat niste sfaturi foarte bune,multumesc. Ideea e ca sunt foarte indecisa. Oscilez intre Drept,Jurnalism,Geografie (Cartografie) si Limbi si Literaturi Straine. Mai am un an de liceu si sper sa trec de examen cu o nota cat se poate de buna. Crede-ma,chiar nu stiu ce sa fac mai departe. Daca ma intrebi,nu-mi place sa fac nimic,vreau doar ca acest an sa se termine odata. Mama,de exemplu,ma sfatuieste sa fac Dreptul,insa eu nu sunt buna de asa ceva o stiu sigur. Geografia mi se pare atractiva si as putea sa ma si angajez usor. Ma gandesc uneori ca daca fac o facultate ma inchid in meseria ce urmeaza si n-as vrea asta.
Imi place sa scriu,am niste schite,insa nu cred ca sunt de viitor. Iti trebuie si la scris ceva talent.
Nu stiu cu cine sa vorbesc,cu cine sa ma sfatuiesc,unde sa ma duc sa ma informez,sa vad si sa aflu alte cai,perspective ale oamenilor.
Pana la urma nu pot trai doar cu scrisul daca nu sunt putin talentata,asta o pot face in timpul liber,iar eu acum caut o facultate din care pot iesi ok si cu care ma pot angaja in timpul ei sau dupa.
Pentru ca daca te uiti in jurul tau putin,sunt foarte multi tineri si cu Jurnalismul si cu Dreptul,ASE,Litere etc etc care nu au unde sa se angajeze. Da,ma gandesc si la ziua de maine,sa am ce pune pe masa, sa am o meserie. Foarte multi imi spun:
Da' nu te mai gandi la viitor, ca oricum situatia se poate schimba oricat te-ai stradui tu sa intri acolo si acolo! Da-ti examenul si vezi tu facultatea! Apoi te angajezi! Economia o sa-si revina, locurile de munca se vor debloca!"
Scuzati-ma, dar nu am cum sa nu ma gandesc la ziua de maine!
Daca intr-adevar vrei sa fi-n postura de jurnalist in viata, atunci trebuie sa constientizezi ca ca pana te faci cunoscut/a traiesti intr-o curvasaraie mare. Dupa cum am mai citit aici da, iti e clapa trasa de nenumarate ori. Viata de jurnalist IN ROMANIA nu mai e asa cum a fost acum un deceniu. Lumea nu mai e interesata de ceea ce scriu ai nostri jurnalisti, pentru ca majoritatea articolelor nu ne starnesc interesul. Pentru a fi un jurnalist bun sau cunoscut trebuie sa iti construiesti un nume, trebuie sa atragi cat mai multi indivizi. Trebuie sa ai umor, sa fi carismatic, CALM (EXTREM de calm) si sociabil.
Din pacate se zvoneste ca nu e de viitor. Toata lumea spune asta pentru ca este greu ca sa te afirmi, din perspectiva mea. Ma repet; e curvasaraie mare, dar merita sa te lupti daca intr-adevar vrei sa ajungi ceva.
Ti-o spun pentru ca si eu vreau ca jurnalist. Si ar fi BINE sa te gandesti pe parcursul cls XII, pentru ca la final s-ar putea sa ai surprize neplacute asa cum mi s-a intamplat mie. Am dat la o facultate si am avut ghinionul de a-mi pica ceea ce n-am vrut sa-nvat. K, m-am pregatit dupa in vara pentru Jurnalism. Cand sa-mi bag dosarul in septembrie am inteles ca nu mai erau locuri. Mindfucked :/ Dupa aia am ajuns la ASE. Doar o luna am rezistat. Si de ce? Pentru ca un UMANIST NU ARE ce cauta intr-o ramura unde se face mate-economie. Acum stau acasa ca prostul si ma pregatesc pentru Jurnalism. Sfatul meu e sa te gandesti bine ce vrei sa faci pe viitor, altfel vei sta un an pe bara. Iti place sa scrii? Fa-ti un blog pe www.blog.ro (habar n am) sau wordpress (cv de genu). Sa-ti alegi o facultate nu e atat de simplu precum spun unii :) In viata e greu, si trebuie sa te ti tare. Bafta in ceea ce vrei sa faci mai departe, sper ca te-am ''luminat'' intr-un fel :D
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: