La Europa ai nevoie sa stii sa identifici fiecare tara si capitala pe harta oarba, sa stii unitatile principale de relief din Europa, raurile, insule si peninsule, tipuri de tarmuri, stramtori, mari, tipurile de relief, orogenezele, clima (la punctul D, subiectul I, vei avea de facut o comparatie intre climele a doua state), vegetatia, solurile, resursele, industriile, transporturile, agricultura, turismul (sa stii niste obiective turistice, statiuni litorale si montane din Europa pentru subiectul I).
La Romania iti trebuie unitatile de relief, orasele, raurile sa stii sa le identifici pe harta, sa cunosti foarte bine unitatile (pentru ca la punctul D, subiectul II vei avea de comparat doua unitati), clima Romaniei (aici ai etajele climatice si influentele climatice), rauri, Dunarea, Marea Neagra, Carpatii-studiu de caz, lacurile, vegetatia, solurile, resursele, agricultura, transport.
Pe partea de geografie umana ai nevoie sa stii tarile europene care faceau parte din fostele URSS, Iugoslavia, Cehoslovacia, da stii care este cel mai populat oras din Europa (Moscova), tara cu cea mai mare densitate (Monaco), cea mai mica tara (Vatican) etc., sa stii formele de guvernamant, care sunt tarile cu economie de piata si care sunt cele in curs de dezvoltare spre economia de piata si alte chestii despre populatie: mortalitatea (factorii care o influenteaza), natalitatea (factorii care o influenteaza), densitatea populatiei, migratia, bilant natural, migratoriu, total. Trebuie sa stii structura populatiei adica tipurile de popoare (romanice, slave, germanice, finougrice), structura religioasa (ortodoxa, romano-catoloca, protestanta, islamista), sectoarele de activitate (primar, secundar, tertiar). Iti trebuie asezarile umane din Europa si Romania (ca de altfel, tot ce am scris in acest al treilea paragraf este atat pentru Europa, cat si pentru Romania): vechimea oraselor, orasele dupa numarul de locuitori.
Profesoara mea de geografie mi-a spus ca s-a eleminat din materia de BAC Uniunea Europeana, deci nu vei mai intalni intrebari de genul "Sediul Uniunii Europene este orasul-capitala marcat pe harta cu cifra...", "A aderat la Uniunea Europeana in anul 2004/2007/alt an statul marcat pe harta cu litera..."; de asemea la subiectul III iti trebuie doar vecinii Romaniei pentru punctul C (cu unitati, rauri, orase, industrii, zone de vegetatie, clima etc).
Eu am incercat sa iti scriu tot ce se poate.
Ca site-uri, poti intra pe profudegeogra.ro sau geogra.ro sau te poti juca jocuri pe Seterra cu harti ale Europei si Romaniei.
Cat despre cum sa inveti, nu cred ca sunt in masura sa iti dau niste raspunsuri prea bune. Dar tot ce pot sa spun este ca, dupa mine, unele lucruri trebuie de-a dreptul tocite (unde e unitatea X, relieful Y, de altitudini nu mai zic - sincer nici eu nu le stiu pe toate, dar ma bazez ca ma scot la comparatie cu alte caracteristici, la fel precipiatiile medii anuale dau temperaturile medii anuale - trebuie memorate valorile). Dar cu pozitiile geografice alta e treaba. E de la sine inteles ca la harta oarba va trebui sa stii exact unde e fiecare tara si asa mai departe, dar eu zis ca Seterra e o aplicatie foarte buna, eu personal m-am jucat intr-o zi pe ea pe harta cu tarile Europei si pe cea cu capitalele pana le-am facut perfect si de atunci nu le-am mai uitat, ca sa nu mai zis ca am reusit la unele tari sa le retin si forma. A, da, e harta pe Seterra si pentru orasele din Romania. Dar gasesti si pe cele doua site-uri mai sus mentionate harti cu de toate.
La România unitățile de relief raurile și orașele iar la Europa tari su capitale clima lor unitățile de relief
raurile și atat
justagirlll întreabă: