anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce trebuie sa contina si cum trebuie sa fie structurat un eseu despre tema si viziunea despre lume?

Răspuns Apreciat de Editori
| Deliiiia a răspuns:

Buna, urmatorale puncte: date despre autor si opera, viziunea despre lume si viata, titlu, tema, perspectiav narativa, rezumat(preferabil pe momentele subiectului), caracterizarea pe scurt a personajului principal, opinie personala, concluzie + 2 aprecieri critice contetualizate(le poti integra oriunde in eseu).

| EmanuelKant a răspuns:

Bun, asta stiu si eu.Ideea care este: ce anume trebuie sa scriu sa reiasa viziunea despre lume?

| Deliiiia a răspuns:

Tu nu poti sa scrii viziunea numai daca citesti toate lucrarile autorului si ai experienta. Viziunea trebuie predata, in Eseul verde o ai.

| AC4S4 a răspuns:

Bac-ul la romana se axeaza pe tocit si pe invatat structuri la argumente, esee. Nu ti se cere sa exprimi cu cuvintele tale care este viziunea autorului despre lume, tu trebuie sa faci eseul facut la clasa. Dar ar fi urat ca la bac sa scrie la cerinta "Scrie eseul facut in clasa pentru o nuvela la alegere".
Chiar daca nu-ti cere in cerinta sa faci caracterizarea personajelor, ci doar tema si viziunea despre lume, tu trebuie sa faci TOT (tema, titlu, incadrare in curent, rezumat/povestirea pe momentele subiectului, caracterizare) si la sfarsit sa scrii "In concluzie...".
Sunt profesori care le spun direct copiilor: "Tema de casa, eseu la Ion". In loc sa se evalueze perspectiva elevului asupra unui text, exprimarea opiniei libere si gramatica/ortografia, se evalueaza capacitatea de a retine structuri la esee.
La noi sunt foarte avantajati cei care pur si simplu au talent la scris, care stiu sa se exprime mai frumos decat ceilalti. Nu folosesc cuvinte simple.

| Deliiiia a răspuns:

S-a schimbat bac-ul la romana, de la anul se va pune mult accentul pe opinia personala si discutia pe baza de text.

| AC4S4 a răspuns:

Eu in general am probleme cu subiectul 3. Ala nu l-au schimbat deloc, iar celelalte subiecte au doar mici modificari. Mereu mi-am dorit sa fie la subiectul 1 ceva gramatica sau ortografie. La subiectul 2 textul argumentativ insa nu asa strict, sa se puna accentul pe logica argumentelor, nu pe complexitatea cuvintelor folosite. Nu ai sa vezi oameni care vorbesc precum scriu, toata lumea vorbeste simplu, de ce intr-un text argumentativ sa parem noi mai elocventi si sa bagam cuvinte complicate? La subiectul 3 sunt de acord ca trebuie ceva literatura, dar nu in halul asta.

| Deliiiia a răspuns:

La subiectul 3 poti scrie doar 2 pagini acum. Nu stiu, se va face diferenta de cei care tocesc si cei care citesc si au o cultura bogata si opinii solide. Textul argumentativ va fi acum pe baza de text, cu alte cuvinte, trebuie sa deduci argumentele din text si sa dai exemple din el(nu mai merg exemplele alea cu,, am o prietena care...''' ). Cred ca e ok sa puna putin accentul pe exprimare si pe modul in care iti expui ideile. In plus la subietul I parca ti se da un text pe care trebuie sa il introduci tu intr-un curent literar si sa argumentezi asta(si la simbolism de exemplu e foarte greu sa deduci).

| anamariarot a răspuns:

Ai grija cu caracterizarea in eseul cu tema si viziunea, in sensul ca trebuie sa o scrii cat mai pe scurt. La sfarsit sa formulezi si o opinie personala, ca trebuie :p

| AC4S4 a răspuns:

Intr-un an au dat la bac la subiectul 2 sa motiveze alegerea unui model in viata, sau ceva de genu. Profesorii se asteptau sa gaseasca in lucrari personaje din operele literare. Sunt unii care chiar au scris ca Vitoria Lipan le este model, insa au scris asa numai ca sa dea bine la ochi. Majoritatea au scris persoane reale din vremea noastra. Se cere prea multa literatura. Se numeste "Limba si Literatura Romana", dar noi facem doar literatura.

| Deliiiia a răspuns:

Ca sa iei nota mare in bac la romana trebuie sa citesti, inveti sa te exprimi citind. Mi se pare foarte ok, cei carora nu le place sa citeasca trebuie sa accepte si nota lor.

| AC4S4 a răspuns:

Sunt mai mult pe partea de stiinte exacte, sincer. Ma exprim simplu, pe intelesul meu si al tuturor. Totusi la mate mi se pare bac-ul mai usor decat la romana.

| Deliiiia a răspuns:

E ok, fiecarese indreapta spre un domeniu. Cei cu mai multa logica sunt si mai castigati.

| Tyna2016 a răspuns:

In sfarsit un rasppuns folositor, mersi :*

| Deliiiia a răspuns:

Cu plăcere happy

| anon85 a răspuns:

Hello, esti singur ca traim in aceeasi tara si vorbim despre acelasi examen?
bacul nu promoveaza exprimarea ideilor originale ci respectarea unui sablon de 2 lei facut de dinozauri comunisti
nu accepti nota ta; accepti faptul ca nu te poti conforma la cerintele unei fabrici de NPCs
poate sa iti placa sa citesti, dar daca tot ce citesti sunt autori straini sau autori romani care nu sunt "canonici" degeaba
Cioran? Noica? Lupasco? Nu intereseaza pe nimeni pentru ca nu se dau la bac
nici chiar Eliade nu este atat de important pentru ca nu este autor "canonic"
nu mai vorbest de faptul ca in scena internationala toti in afara de Cioran sunt nume mici

btw abia ce vad regula asta
>să lăsăm obscenităţile pentru cei mai puţin inteligenţi;
obscenitatile nu au nimic de a face cu inteligenta

| Deliiiia a răspuns:

Mi s-a raspuns la ceva ce am scris acum 3 ani, uau laughing

Nu ma bag acum in discutii despre educatia in Romania, ok, iti accept parerea laughing

| anon85 a răspuns:

Scuze
cateodata sunt sperg laughing

1 răspuns:
| WhiteLife a răspuns:

Cumpără culegerea "Eseul", te învață cum să-ți faci eseurile și comentariile și cum sa le structurezi.

| EmanuelKant a răspuns (pentru WhiteLife):

O am.O carte foarte proasta.