Bursa MBA - Studii Online
Marketing, Management, Comunicare Banking, Promovare - taxa 128 lei
www.academiadeafaceri.ro
Am primit, de-a lungul timpului, o gramada de mailuri de la oameni care au ajuns pe blogul meu si voiau sa ii ajut cu informatii despre cum anume obtii o bursa Erasmus. Desi informatii sunt si pe site-urile facultatilor si ale universitatilor din care fac parte, ei preferau sa le fie prezentate de un "insider". Sa fie de vina formalizarea excesiva si limbajul folosit in anunturi? Poate voiau astfel sa stabileasca si-un contact cu cineva "care-a fost acolo". Nu stiu. Ideea este ca le-am raspuns cu drag (stiind cum am fost si eu in situatia lor), dar m-am gandit ca n-ar prinde rau sa public si aici cateva idei de baza despre ce inseamna Erasmus si ce anume trebuie facut ca sa ajungi student Erasmus…
O sa ma refer in principal la cum se poate obtine bursa Erasmus daca esti student la FJSC, insa regulile sunt aceleasi peste tot:
Pentru a obtine o bursa Erasmus trebuie sa astepti ca la facultatea ta sa se afiseze locurile Erasmus pentru anul viitor. La avizier o sa se afiseze o lista cu universitatile straine cu care are facultatea ta a incheiat parteneriat, impreuna cu numarul de locuri disponibile la fiecare. Spre exemplu, FJSC are parteneriate cu facultati din Lyon (FR), Montpellier, Bruxelles (BE), Tournai (BE), Varsovia (Polonia), Suedia etc. si sunt in medie cam 1, 2 locuri pentru fiecare dintre ele.
Apoi tu te decizi ce facultate vrei sa alegi, tinand cont de limba de predare. In tarile francofone se preda la scoala in franceza, iar in Suedia si Polonia in engleza. Asta in ceea ce priveste parteneriatele incheiate de FJSC.
Langa listele afisate o sa fie scris si ce anume trebuie sa contina dosarul tau pentru aplicatie:
In acest dosar o sa trebuiasca sa ai si o lista de optiuni. Asa ca alegi din facultatile respective, in ordinea optinilor, ce iti doresti sa urmezi.
Apoi o sa adaugi un extras din foaia matricola (pe care il ceri la secretariat special pentru aplicatia Erasmus si nu ar trebui sa platesti, cum se cere in mod normal cand ceri copie dupa foaia matricola), unde sunt inscrise materiile pe care le-ai facut pana acum, notele obtinute si numarul de credite. Sper ca e clar ca nu ai nicio sansa daca ai vreo restanta la activ (nu ma refer la cele pe care le-ai dat si le-ai trecut deja).
Va trebui sa mai pui si o estimare de buget, iar asta depinde de tara in care te duci. Trebuie sa faci un pic de research pe net sa vezi cam ce preturi sunt la chirii, transport, mancare si carti, ca apoi sa estimezi la ce cheltuieli ajungi tu pe luna acolo. Asta e cam frectie, nu prea se uita nimeni pe ea si oricum nu ai cum sa faci o evaluare prea corecta. In caz ca tenteaza pe cineva Bruxelles-ul, mailul meu este la "About", asa ca nu ezitati sa imi scrieti, ca va ajut cu info concrete.
Vei avea nevoie si de un CV tradus in limba relevanta pentru tara in care vrei sa mergi. Daca vrei in Bruxelles, atunci franceza. Pentru Polonia sau Suedia, in engleza. Ai grija ca si CV-urile astea se fac in functie de scopul lor, deci nu e nevoie de unul ca pentru angajare. Mai bine scoti in evdenta rezultatele academice, conferintele la care ai participat, seminariile si concursurile, eventual pui si-o lista de cursuri mai semnificative pe domeniu pe care le-ai urmat (chiar si in facultate, gen tehnici de investigatie, de redactare, etc).
O sa iti mai trebuiasca si o scrisoare de intentie in limba relevanta pentru tara in care mergi prin care rogi comisia facultatii sa iti aprobe aceasta bursa. Aceasta scrisoare are rolul de a arata ca poti lega doua vorbe in limba cu pricina si trebuie sa contina intentia ta de a ajunge acolo, o scurta motivare personala (de gen "pe langa scopurile academice. si bagi ceva recunoscut despre facultatea cu pricina… imi doresc sa am sansa de a vizita o tara care imi poate oferi o perspectiva mai larga bla bla") si o multumire formala. Nu uita de regulile redactarii unei scrisori de intentie si e foarte important sa nu te faci de cacao cu o exprimare nepotrivita ca ton.
Trebuie atasat si un certificat international de limba relavant pentru tara in care mergi. Daca vrei sa mergi la o facultate cu predare in engleza sau franceza, atunci ai nevoie de Toefel sau Cambridge sau orice alt certificat recunoscut international. Pentru o tara francofona e suficient un DELF, DALF sau DL. Nu conteaza nici nivelul (incepator, avansat, intermediar etc), nici calificativul cu care l-ai luat. Daca nu ai niciun fel de astfel de certificat de limba, atunci fuga la British Council sau Institutul Francez sa te inscrii la examenul cel mai apropiat pentru a-l obtine. Poti include in dosar doar dovada inscrierii pentru urmatorul examen si se considera ok, important e ca pana pleci in tara respectiva sa ai examenul promovat si sa poti aduce dovada acestei promovari (ori diploma, daca s-a eliberat in timp util, ori o adeverinta de la centrul unde ai sustinut examenul care sa ateste ca l-ai promovat).
Cat conteaza notele?
Pai initial tu depui dosarul si apoi vei astepta sa se programeze interviurile (care se fac de catre comisia din facultate, deci de profii tai). La interviu o sa se uite pe foaia matricola sa vada cam ce medii ai. In functie de medii si de certificatul de limba relevant pentru tara in care mergi se face selectia dintre tine si alt candidat care vrea acelasi loc. Ala cu medie mai mare merge, in caz ca aveti amandoi certificatul de limba. Si apoi se trece la urmatoare optiune a ta. Pentru facultatea a doua pe care ai ales-o se verifica iarasi, care dintre cei care au optat pentru ea au certificat de limba, medie mai mare etc. Si asa mai departe.
Cum faci cu acest certificat de limba?
Daca atunci cand s-au afisat listele cu locurile si tu nu-l ai, atunci te inscrii repede de tot la examen. Exemplul meu: eu voiam sa plec la Bruxelles, dar nu aveam decat Cambridge-ul. Si cand am vazut listele am dat fuga la Institutul Francez, m-am inscris la primul examen pentru DELF pe care il organizau si m-am apucat intens de meditatii, sa fiu sigura ca il trec. Faceam meditatii seara, dupa munca si scoala, intre 9 si 11 noaptea, si mergeam in fiecare zi pentru ca nu mai aveam decat o saptamana la dispozitie. A fost crunt, dar a meritat. Am atasat la dosar si Cambridge-ul, si foaia matricola din liceu (unde scria ca am avut profil bilingv engleza-franceza) si dovada ca am dat examenul pentru DELF (il dadusem deja pana in momentul interviului). Nu mi le-a cerut nimeni, le-am pus eu ca sa arat ca-s de buna credinta si amitionata pe obtinerea acelei burse. Cand am primit rezultatul m-am dus si am depus la dosar si dovada ca am promovat si ca am certificatul DELF.
Cam asta e procedura de baza pentru inscriere. Dupa ce iti vezi numele pe lista celor admisi incepe o cu totul alta nebunie. Despre aceasta in partea a doua…
Depinde cu ce facultati din alte tari, are colaborarea, facultatea ta. Intreaba la secretariat, ei te vor lamurii.
Eram curioasa... e posibil sa obti bursa erasmus din primul an de facultate?
Nu, nu este posibil. Aici gasesti un ghid complet despre ce trebuie sa faci pentru a deveni student Erasmus.
http://www.greatnews.ro/......uropa.html
Tocmai am aplicat pentru o bursa erasmus, dar la alta facultate. in primul rand, trebuie sa aflii cine se ocupa cu bursele erasmus la facultatea tea. pasul doi : faci rost de tabelul cu universitatile partenere (ar trebui sa apara pe la un avizier). pasul trei: depui o cerere la secretariat (cerere tip, noi am downloadat-o de pe site-ul facultatii) in care te inscrii la examenul de limba si scrii lista cu universitatile la care vrei sa aplici, in ordinea preferintelor.
pasul 4: dai examenul de limba si poti sa depui si certificate de atestare. daca ai asa ceva, de ex cambridge, dai certificatul in loc de limba engleza si mai poti da o alta limba.
apoi. noah... daca ajungi pana acolo, mai aflii tu in mod normal, persoana care se ocupa cu bursele in facultatea ta are si tabel cu cerintele.
in principiu trebuie sa ai media peste 7.50 si sa nu ai restante, dar treaba cu restantele e cu doua taisuri, in anumite cazuri poti face cerere la decan si se poate si cu cate-o restanta/doua
noi azi tocmai am dat testul de limba, inscrierile s-au incheiat de vreo 15 zile... sper ca la voi inca va puteti inscrie... bafta!
Aici gasesti un ghid complet despre cum poti sa ajungi student Erasmus. http://www.greatnews.ro/......uropa.html
Alessandraa24 întreabă: