| PsyhoChild a întrebat:

Ce trebuie sa invat mai mult pentru examenul de clasa a 8 a? Am inteles ca in fiecare an s-a dat un exercitiu sau doua despre modurile verbelor, despre rima sau o poezie si propozitii.
Puteti sa imi spuneti ce trebuie sa invat cel mai mult? Astept comentarii de genul [trebuie sa inveti opera epica] de exemplu.Voi lau restul comentarilor ca fiind nefolositoare.

Răspuns Câştigător
| utilizatorcim a răspuns:

O sa faceti in clasa a 8a porpizitile subordonate pe care trebuie să le inveti bine.
Trebuie învătate toate genurile literare (epic, liric și dramatic)
Specile literare: pastel, doină populara, basm popular, fabulă)
compuneri pentru carcaterizarea personajului
compuneri pentru exprimarea părerii despre semnificația textului sau a titlului
părți de vorbire și de propoziție
mijloace de îmbogățire ale vocabularului
elemente de prozodie (rima, măsură etc.)

4 răspunsuri:
| Nemessys a răspuns:

La romana nu e mare scofala. Trebuie sa inveti mai mult parti de vorbire si alte exercitii cu sinonime, antonime, dar astea sunt legate de text. La romana e super usor. Oricum, aici trebuie sa te concentrezi mai mult pe invatarea operelor.
Insa la mate ar trebui sa faci mai mult. Oricum la inceput sunt cateva exercitii de clasa a5-a, dupa aia devine putin mai greu, insa daca inveti putin, le poti face si pe alea, apoi la subiectul 3 iti da geometrie.

| danielaabalan a răspuns:

La română nu e mare nebunie, eu am luat 7, 90 și nu m-am pregătit decât în ultimele două săptămâni, E bine să știi definițiile genului liric și epic pentru că fiecare demonstrație începe cu definiția. Trăsăturile genului epic/liric și să înveți să faci diferența dintre ele. Neapărat trebuie să știi cazurile ca pe tatăl nostru, dacă nu știi cazurile nu mai poți face subordonatele. O să vezi că pe subordonate trebuie să le repeți de câteva ori iar apoi îți ies fără să te străduiești.
La mate: Baza e geometrie, primul subiect e simplu. Formule, formulele trebuie să le înveți fără doar și poate, fără ele nu-ți iese nimic.

| ralu312 a răspuns:

La romana trebuie sa stii bine gramatica (parti de vorbire, functii sintactice, tipuri de propozitii etc), speciile literare si genurile literare cu trasaturi si definitii, figurile de stil si lucruri care tin de interpretarea textului (rima, ritm, masura spre exemplu). La compuneri te sfatuiesc, daca nu prea esti bun la romana sau vrei sa mergi la sigur, sa iti faci cate o compunere argumentativa model pentru fiecare specie si gen si pe care sa le adaptezi in functie de tema textului si sa faci mai multe compuneri pe niste teme date ca sa iti intri in mana (incearca sa fii cat mai creativ si coerent in ceea ce scrii, sa scrii lucruri mai neobisnuite care sa captiveze cititorul si evita cliseele..nu cred ca vrei sa ai o compunere ca alti 100 de elevi). La matematica invata bine algebra si, daca nu te prea descurci la geometrie, incearca sa o iei pas cu pas. Incepe cu probleme usoare si neaparat lamureste-ti toate golurile pe care le ai in materie (e valabil si la romana). Fixeaza-ti un tel, o nota pe care vrei sa o iei si munceste pentru a o obtine, iar daca vezi ca poti mai mult, nu te opri acolo, ci continua. Nu trebuie sa iti faci griji cu privire la clasa a 8a. Probabil ca veti face pregatire suplimentara o data pe saptamana cu profesorii de la clasa si va vor pune sa cumparati cate o culegere de teste dupa modelul celor date la examen, iar unele au si teorie asa ca poti repeta si de acolo materia din clasa a 6 a spre exemplu pe care, poate, nu o mai stii. Vei vedea acolo structura subiectelor de la examen si vei putea analiza dupa ce tipar sunt facute aceste teste (la romana am avut o culegere uriasa cu teorie si modele dupa care sa faci compuneri argumentative si vreo 80 de teste, iar la mate am avut una mai mica, avand si ea teorie si multe teste) Mai poti merge si la meditatii in particular, daca ai posibilitate. Daca esti mai lenes si ai nevoie sa fii impins de la spate, iti recomand sa gasesti un prof (de mate, de romana sau de amandoua daca vei face pregatire la amandoua) mai strict, care da mai multe exercitii de rezolvat, dar caruia sa ii poti spune daca ai o problema sau un gol in materie. (eu am facut pregatire la mate cu profesoara de la clasa si ne dadea 4 sau 5 teste pe saptamana, dar m-am inteles foarte bine cu ea si putina pregatire la romana, tot cu profa de la clasa, cu o luna inainte de examen). Vei da si cateva simulari: una dintre ele va fi prin decembrie, ianuarie sau februarie si va fi la decizia scolii, iar cealalta va fi in martie sau aprilie si va fi una nationala. Sa nu iti fie frica de ce urmeaza in clasa a 8a pentru ca examenul va veni repede si va trece si mai repede. Invata pe tot parcursul anului si fii constant in invatare pentru a nu ramane cu goluri in materie, iar, daca ai, incearca sa le lamuresti, dar bucura-te totusi de clasa a 8 a pentru ca e ultimul an alaturi de colegii tai (chiar daca te intelegi sau nu bine cu ei, iti vor ramane in amintire ca cei mai buni sau cei mai acri colegi... oricum, ei vor fi in amintirea ta), in scoala ta... Va fi bine si vei trece peste toate cu brio asa ca nu te teme pentru ca nu ai de ce... Daca mai ai intrebari despre clasa a 8 a, mi le poti pune! Sper ca te-am ajutat!

| Gabii04 a răspuns:

Nu ai cum sa inveti doar ceva anume deoarece subiectele sunt complet random, adica daca cu inveti genul epic iar la examen iti va pica genul liric...trebuie sa le inveti pe amândouă....sau sa nubinveti nimic ca si mine si sa iei 6.59 sau *** cat am loat că nu mainstiu.