anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ceau.
Am si eu o problema destul de iritanta, nu sunt atent, foarte multa lume imi spune ca nu sunt atent(la scoala, acasa, peste tot) ati putea sa imi spuneti cum pot sa devin mai atent?

Ma scuzati ca am pus intrebarea asta aici, dar am vazut ca majoritatea care stau pe topicu asta stiu despre ce vorbesc.

4 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Sper sa iti fie util urmatorul articol:
De ce nu mă pot concentra?
„Uneori mi se întâmplă să ascult programul de la întrunirea congregaţiei şi, dintr-o dată, să mă trezesc că mintea îmi zboară în altă parte. După zece minute sunt din nou atent la program." — Jesse.
„FII ATENT!" Ai auzit de multe ori aceste cuvinte de la profesorii sau părinţii tăi? Dacă da, atunci poate că ai probleme cu concentrarea. Ca urmare, s-ar putea să ai rezultate slabe la învăţătură. Şi, probabil, constaţi că ceilalţi te privesc într-o lumină nefavorabilă, izgonindu-te din mijlocul lor ca şi cum ai fi ameţit, cu capul în nori sau, pur şi simplu, bădăran.
Însă şi mai important este faptul că incapacitatea de a-ţi ţine atenţia concentrată poate avea o influenţă negativă asupra spiritualităţii tale. La urma urmei, chiar Biblia ne porunceşte: „Daţi atenţie modului în care ascultaţi" (Luca 8:18, NW). De fapt, creştinilor li s-a poruncit să „acorde o atenţie mai mult decât obişnuită" lucrurilor spirituale (Evrei 2:1, NW). Iar dacă observi că îţi este greu să te concentrezi, probabil că descoperi că îţi este greu să te conformezi acestei porunci.
Care ar putea fi cauza? În unele cazuri, lipsa capacităţii de concentrare poate fi consecinţa unei probleme de sănătate. De exemplu, unii cercetători cred că sindromul deficit atenţional are legătură cu un dezechilibru al neurotransmiţătorilor aflaţi la nivelul creierului. Unii tineri au probleme care nu au fost diagnosticate, cum ar fi pierderea auzului sau a văzului. Şi aceste probleme îl pot împiedica pe tânărul în cauză să fie atent. Cercetătorii au descoperit că, în general, tinerii au mai multe probleme de concentrare decât adulţii. Aşadar, neatenţia este ceva obişnuit în rândul tinerilor, fiind însă rareori o consecinţă a unor probleme de sănătate.
Modul tău de gândire se schimbă
Dacă ai probleme cu concentrarea, este aproape sigur că te confrunţi cu „durerile" maturizării. Apostolul Pavel a scris: „Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când am devenit matur, am terminat cu ce era copilăresc" (1 Corinteni 13:11). Da, în timp ce te îndrepţi spre maturitate, modul tău de gândire se schimbă. Potrivit cărţii Adolescent Development, „în primii ani ai adolescenţei se conturează. . . noi capacităţi conceptuale". Îţi dezvolţi capacitatea de a înţelege şi de a analiza idei şi concepte abstracte. Începi să înţelegi mai bine lucrurile referitoare la morală, etică şi alte chestiuni generale. Începi să te gândeşti la viitorul tău, când vei deveni adult.
Ce problemă ar putea apărea? Cu toate aceste noţiuni, idei şi concepte noi care se învălmăşesc în capul tău, te poţi zăpăci foarte uşor. Nu mai gândeşti ca un copil, la un nivel simplu, de bază. Acum creierul te obligă să analizezi şi să pui întrebări în legătură cu ceea ce vezi şi auzi. Un comentariu făcut de un profesor sau de un conferenţiar poate declanşa o digresiune mintală pasionantă. Însă, dacă nu înveţi să-ţi controlezi gândurile care hoinăresc, poţi pierde informaţii valoroase. Este demn de reţinut că Biblia spune despre Isaac, un bărbat drept, că şi-a făcut timp ca să mediteze în linişte (Geneza 24:63). Dacă îţi vei planifica zilnic timp ca să te relaxezi, să meditezi şi să clarifici lucrurile, data viitoare vei putea să te concentrezi mai uşor.
Sentimente şi hormoni
Sentimentele tale pot fi şi ele o sursă care îţi distrage atenţia. Încerci să te concentrezi la ceea ce citeşti sau la ceea ce asculţi, însă te trezeşti că te gândeşti la alte lucruri. Oscilezi între plictiseală şi entuziasm, între deprimare şi extaz. Ei bine, nu te îngrijora! Nu ai înnebunit. După toate probabilităţile, este vorba pur şi simplu de hormonii tăi care te necăjesc. Treci prin schimbările specifice pubertăţii.
Iată ce au scris Kathy McCoy şi Charles Wibbelsman: „În anii adolescenţei, sentimentele sunt extrem de multe. . . Aceste stări sufleteşti schimbătoare sunt caracteristice, într-o anumită măsură, adolescenţei. O parte din ele au legătură cu stresul generat de toate schimbările prin care treci în prezent". În plus, te apropii de „floarea tinereţii" — perioada în care dorinţele sexuale sunt cele mai puternice (1 Corinteni 7:36, NW). Iată ce a spus scriitoarea Ruth Bell: „Schimbările din organism caracteristice pubertăţii produc adesea impulsuri sexuale mai puternice. S-ar putea să te trezeşti că te gândeşti mai mult la sex, că te exciţi sexual mai repede şi că, uneori, chiar te simţi preocupat de sex".
Jesse, ale cărui cuvinte au fost citate la începutul articolului, trece printr-o perioadă foarte obişnuită în rândul adolescenţilor, când mintea le zboară mereu în altă parte: „Uneori mă gândesc la fete sau la ceva ce mă îngrijorează sau la ce anume voi face mai târziu". În cele din urmă, furtuna sentimentelor se va potoli. Până atunci însă, cultivă autodisciplina. Iată ce a scris apostolul Pavel: „Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire" (1 Corinteni 9:27). Cu cât vei învăţa să-ţi ţii sub control sentimentele, cu atât vei reuşi să te concentrezi mai uşor.
Obiceiuri legate de somn
Corpul tău aflat în creştere are nevoie de somn suficient pentru a te putea dezvolta fizic şi pentru a-i permite creierului tău să clarifice mulţimea de concepte şi sentimente noi cu care te confrunţi zilnic. Cu toate acestea, mulţi adolescenţi îşi fac un program care nu le prea lasă timp şi pentru somn. Iată ce declară un neurolog: „Organismul nu va uita orele de somn pe care o persoană i le datorează. Dimpotrivă, îşi va aduce mereu aminte de acest lucru şi va prezenta pe neaşteptate câte o factură de achitat, care se poate manifesta printr-un lapsus, prin probleme de concentrare şi printr-o gândire înceată".
Unii cercetători sunt de părere că, prin simpla adăugare în fiecare noapte a unei singure ore de somn sau a mai multe ore, persoana respectivă poate să-şi îmbunătăţească mult capacitatea de concentrare. Este adevărat, Biblia condamnă lenevia şi faptul de a iubi somnul (Proverbele 20:13). Însă ea ne îndeamnă să avem o judecată sănătoasă şi să ne odihnim suficient pentru a putea lucra în mod eficient. — Eclesiastul 4:6.
Alimentaţia şi concentrarea
O altă cauză poate fi alimentaţia. Adolescenţii preferă alimentele bogate în grăsimi şi zaharuri. Cercetătorii spun că, deşi alimentele fără valoare nutritivă şi uşor de preparat s-ar putea să fie gustoase, se pare că ele reduc agerimea minţii. Studiile indică şi ele că performanţele minţii sunt mai mici după ce s-au consumat carbohidraţi, de exemplu pâine, cereale, orez sau paste. Acest lucru se poate datora faptului că aceşti carbohidraţi măresc cantitatea unei substanţe chimice existente în creier, numită serotonină, şi fac ca persoana să fie somnoroasă. Prin urmare, unii nutriţionişti recomandă ca, înainte de activităţile care necesită atenţie, să se consume alimente bogate în proteine.
Generaţia televizorului şi a calculatorului
Ani la rând, profesorii au fost de părere că televizorul şi imaginile lui care se derulează rapid scurtează durata de atenţie a tinerilor, iar în prezent, unii învinuiesc de acelaşi lucru şi monitorul calculatorului. Deşi părerile specialiştilor sunt împărţite în ce priveşte modul în care aceste tehnologii moderne îi afectează în mod concret pe tineri, faptul de a petrece foarte mult timp în faţa televizorului sau cu jocurile pe calculator nu este deloc sănătos. Iată ce recunoaşte un tânăr: „Cu toate aceste lucruri, cum ar fi jocurile video, calculatoarele şi Internetul, noi, tinerii, suntem formaţi să obţinem foarte repede ceea ce dorim".
Problema este că, în viaţă, multe lucruri nu se pot obţine decât cu eforturi, perseverenţă şi răbdarea caracteristică vremurilor de odinioară (compară cu Evrei 6:12; Iacov 5:7). Aşadar, nu presupune niciodată că, pentru ca lucrurile să fie valoroase, acestea trebuie să se mişte rapid şi să fie distractive. Deşi programele TV şi jocurile pe calculator ar putea fi distractive, de ce nu ai încerca să pictezi, să desenezi sau să înveţi să cânţi la un instrument? Aceste aptitudini te pot ajuta să-ţi îmbunătăţeşti capacitatea de concentrare.
Pe situl jw.org sectiunea adolescenti, poti gasi articole utile.

Răspuns utilizator avertizat
| Diana_Diana_Þ_1992 a răspuns:

Trebuie să nu te gîndeşti la altceva decît la ceţi spune s-au te-ntreabă!

| Perseverance a răspuns (pentru Diana_Diana_Þ_1992):

Aici e problema, de obicei cand cineva imi zice nu imi aduc aminte sa ma fi gandit la altceva.