| Lightdark a întrebat:

Cei care sărbătoresc Crăciunul pe vechi dar îs tot ortodocși fac un păcat adică până la urmă pe ce dată sa născut Iisus Hristos pe 25 decembrie sau 7 ianuarie? Eu unul numai înțeleg nimic cum e varianta corecta? De ce noi până în 1924 îl sărbătoream pe vechi și acum îl sărbătorim pe nou? Eu îl sărbătoresc pe nou ieri a fost prima zi azi e a doua mâine a treia e ziua mea mă poate lamuri cineva și pe mine care e data corecta a noastră sau a celor pe vechi? Vorbim doar de ortodocși apropo și bunica mea din Moldova îl sărbătoreste tot pe 25 decembrie deci de ce doar Rusia îl sărbătoreste pe 7 ianuarie și nu pe 25 sunt și biserici în Rusia care îl sărbătoresc pe 25 decembrie?

Răspuns Câştigător
| EestiSodalane a răspuns:

Nu face nimeni un păcat, iar teoretic și noi care sarbatirm pe nou(care oficial se numeste Gregorian) si ei pe vechi (care oficial se numește calendrarul Iulian revizuit) sărbatorim în 25 decembrie. Doar că în calendarul lor 25 decembrie vine mai tărziu decât al nostru 25 decembrie. Noi și alte biserici autocefale ortodoxe am trecut pe nou pentru că e mai bun, ei au rămas pe vechi din motive de conservatorism nejustificat, dar nici noi nici ei nu fac un pacat și ambele sarbatori si calendare sunt spiritualmente valabile.

| Lightdark explică (pentru EestiSodalane):

Mulțumesc mult Crăciun fericit alaturi de cei dragi!

18 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Inca o dovada ca nu exista o religie adevarata sau falsa ci conteaza doar locul si anturajul unde te-ai nascut si obiceiurile de acolo

| relian a răspuns:

Isus al tau nu s-a nascut nici pe 25 nici in alta data, este doar un personaj dintr-o carte, aia e tot.
Faptul ca biserica o pus sarbatorile ei la aceste date, a fost pentru ca sa elimine concurenta, ori sa atraga oamenii de partea ei.
Aceste sarbatori crestine cum le spun oamenii astazi, erau la origine alte sarbatori, unele f vechi de nici nu se stiu de unde provin, asa ca biserica, a pus sarbatoarea ei peste sarbatorile deja existente, peste cele mai mari sarbatori, astfel incetul cu incetul a eliminat concurenta, adica sarbatoriule alea pagine cum le spuneau ei.

Unia sau aliniat la noua regula, altii nu au vrut si au ramas asa in minoritate, pe data de 7.
Pe parcursul timpului sa modificat si caledarele, ori au schimbat data cand incepe un an nou, asta poti si tu singur sa deduci din ce observi.

Uite, acum ca tot sintem in perioada asta, se merge cu colinda, adica sa mers, se merge cu plugul, cu semanatul, cu ursu si asa mai departe.

Toate aceste obiceiuri nu-s bagate de biserica crestina, ele existau din vremuri f indepartate si biserica nu lea putut elimina, ori sa le scoata din mintea oamenilor, asa ca ele au ramas.

Mergi cu colinda care spune ceva genul : florile dalbe, flori de mar ok? Unde ai vazut tu flori de mar iarna? Sau mergi cu plugu si spui "ahao aho bla bla ai iesit sa ari si sa semni, asa spune plugusorul nu?

Eiu toate astea, arata ca de fapt anul cindva, undeva incepea in primavara nu ca acum iarna.
Pentru ca flori de mar, arat, semanat, ursul iese afara primavara, iarna ursul hiberneaza laughing

Astea arata ce am spus, pe vremuri demult apuse, anul asa incepea in primavara, asa au aparut acele colinde, inainte sa iasa omu la arat la semanat, se colinda, se sarbatoarea un nou inceput, se sarbatoarea viata insasi, aparea totul din nou, toate rasareau infloreau, viata iesiea din iarna si omul sarbatorea asta.

Eu asa vad situatia.Craciunul si Patele is sarbatori religioase dar care au fost suprapuse, peste alte sarbatori ce existau deja inainte la aceste date.
In biblie nu spune in ce an s-a intamplat de exemplu Pastele. Pastele este o sarbatoare a evreilor, citeste din biblie, cand au facut ce au facut ei si sau eliberat din scalvie, parca, sper ca nu gresesc.

Daca biserica ar fi lasat craciunu pe 7 ianuarie, lumea nu ar mai sarbatori ca acum, pentru ca acum ar fi ramas acele sarbatori vechi, oamenii pe alea lear fi sarbatorit, iar craciunu de-ar fi ramas pe 7 ar fi fost un fisss.

O alta sarbatoare pe care biserica na putut sa o elimine este 1 Martie, care la fel este ceva f vechi, omu na acceptat alte rahaturi din partea bisericii si se sarbatoreste f bine si mult in Ro.
Ori biserica nu a mai avut un eveniment asa de maret, sa suprapuna peste 1 Martie, asa ca ala a ramas inca.

Dar stai linistit ca isi baga dracu de biserica coada sia colo cit de curand laughing

Totul este despre bani, putere, toti cauta sa elimine concurenta sa ramana ei sa isi vinda cacaturile.

| Fatamuntilor a răspuns:

Aici nu e vorba de sarbatoarea in sine ci de calendar.

| Holiday a răspuns:

Mai mult de 400 de ani dupa nasterea lui Isus nu a sarbatorit nici naiba Craciunul, respectiv nasterea schizofrenicului. Oricum, nu exista niciun indiciu despre data exacta a nasterii. Cel mai probabil s-a nascut primavara.

| carevaescu a răspuns:

Dpdv istoric, această dată de 25 decembrie sau 7 ianuarie e doar o convenție, fiecare stabilită la câteva secole după nașterea lui Iisus.
Nu știe nimeni pe ce data s-a născut de fapt, dar dovezile arată că s-ar fi născut în primăvară.

| EestiSodalane a răspuns (pentru carevaescu):

Dacă nu știe nimeni, de unde pana unde dovezi ca s-a nascut in primavara?

| carevaescu a răspuns (pentru EestiSodalane):

Se presupune in urma descrierilor vremii, a stelelor pe cer, a faptului ca s-a nascut cand ciobanii isi ducea oile la pascut (care clar nu era in mijlocul iernii). E o dezbatere lungă pe tema asta, dar dovezi conclusive nu există. Vezi pe net.

Însă este documentat istoric ca in secolul 4, pe timpul lui Constantin, biserica a decis sa il sărbătorească pe 25 decembrie. Nici eu nu stiau de fapt cand s-a nascut.

Sunt multe presupuneri false aici. În primul rând nu sunt descrise stele si constelatii in Biblie la episodul nasterii lui Iisus. Este pomenita doar "steaua de la rasarit" care, fiind vorba de o scriere religioasa, nu trebuie sa fie neaparat o stea anume sau planeta Venus eventual. Multe traditii din vechime au presupus că steaua respectivă ar fi fost de fapt Arhanghelul Gavriil, nu o stea ca atare. În fine. Dovezi că s-ar fi născut pe 25 decembrie există, dar din păcate contrarianismul e mult mai popular în zilele noastre. În funcție de data la care se sărbătorea Yum Kipur (care este sugerat în Evanghelie) se poate calcula destul de ușor momentul în care Fecioara Maria a rămas însărcinată cu Iisus: 25 martie. Care în calendarul creștin este sărbătoarea Bunei Vestiri. 25 martie + 9 luni = 25 decembrie.

Yom kippur e in toamna, nu in martie.

Si cred ca este invers calculul - Buna Vestire (care nici ea nu este datata cu exactitate) este dedusă din Crăciun: 25 decembrie - 9 luni = buna vestire.

In fine, pe mine nu mă pasionează suficient subiectul să-mi bat prea mult capul cu ei. Controversa exista de 2 milenii și încă nu s-a rezolvat. Cei care vor să o rezolve sunt oameni mai credincioși ca noi, și le urez bafta.

Ideea principală este că 25 decembrie este o convenție, nu un adevăr istoric.

Nu am zis că yom kippur e în martie, am zis că Buna Vestire a fost dedusă ținându-se cont de Yum Kippur (sunt mai multe detalii aici în care n-am intrat). Și nu, prima dată se știa Buna Vestire și din asta a fost determinat data Crăciunului.

Scuze atunci, te am înțeles greșit.
Am citit suficient despre acest subiect încă să mi dau seama că nu există un consens. Dar insuficient să mi fac o proprie părere. Dacă este sau nu data nașterii lui Iisus pe 25 decembrie, sau pe 7 ianuarie, e totalmente irelevant. Oricând ar fi data reală, intenția de a sărbători nașterea unui profet este una pe care oricine o poate înțelege. Eu personal respect această tradiție pentru că cred că Isus a adus lume foarte mult bine. Suntem per total mai câștigați în urma lui decât fără el, oricare ar fi înclinația noastră ideologică. Sărbători fericite.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu ma mai interesează nici lisul isus Și Niciun Dumnezeu. Sa fie cine vrea crești ortodox ce vrea musulman sau ce reliege vrea.

Răspuns utilizator avertizat
| Analex17 a răspuns:

Nu este niciun pacat. Sărbătoarea trebuie s-o avem in suflet, indiferent de data.

| Lightdark explică (pentru Analex17):

Așa e Crăciun fericit alaturi de cei dragi!

| Analex17 a răspuns (pentru Lightdark):

Crăciun fericit.

| raulicafarafrica a răspuns:

Care e idu tau de pubg?