Ati*
Pot sa-ti dau un sfat, caci am prieteni la facultati serioase precum medicina sau poli. Cheia stii care e? Nu sa inveti ca spartu' in sesiune, cat sa nu mai veti altceva decat carti si hartoage. NU. Trebuie sa inveti gradat, de fiecare data cand ai de invatat, fara sa amani. Cel mai important, trebuie sa inveti logic, nu ca papagalul, ca asa uiti tot a doua zi. Nu trebuie sa te prinda noptile prea tarziu, ai nevoie de somn, odihna. Alimentatia trebuie sa fie adecvata, sa nu exagerezi cu alcoolul cand apuci. Uneori merge, ca-i facultate, dar nu in fiecare zi ca spartul. Cam asta e. in acest mod, sesiunea va fi mult mai usoara, va trebui doar sa repeti si sa aprofundezi. Succes!
Imi poti spune te rog in ce context se foleste "A-ti" si "Ati"?
"Succes!" Multumesc!
Ati se foloseste cand este verbul a avea auxiliar, adica ajuta la formarea timpurilor compuse precum perfectul compus : ati facut?
a-ti se foloseste atunci cand a este parte a infinitivului lung al unui verb : a-ti face tema e o dovada de nu stiu ce a face este verbul la infinitiv. iar ti poate fi trecut dupa complementul direct : a face tema-ti .
" A-ti mangaia fesele este ceva pervers! "
" Ati mangaiat ma fesele aseara? "
Aceste doua propozitii sunt corecte?
da. sunt corecte
E bine atunci! O sa mi le mangai in continuare! Multumesc! :*
Nu ai pentru ce!
In primul' rand stim sa scriem in romaneste dpdv gramatical corect. unde tu esti analfabeta. asta-i sigur.
Asa de simplu ai trecut cu 10 facultatea? :]
anonim_4396 întreabă: