| NeverGonnaLetYouDown a întrebat:

Cine emite masa monetara?

Răspuns Câştigător
| gratargratar a răspuns:

Teoretic, emisiunea monetara este emisa de Banca Centrala. Adica ea hotaraste atunci cand creste sau scade masa monetara. Face asta prin operatiuni specifice - exp. operatiuni open market, sau prin instrumente specifice - exp. rezerva obligatorie.

Practic insa, masa monetara e emisa de Trezorerie. De asemenea, sunt subcontractate diferite societati ce pot produce fizic banii, care apoi sunt pusi in circulatie prin diferite mecanisme, precum cele amintite mai sus.

7 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Moneda se face de catre Monetaria Satului. Bancnotele se fac de catre Imprimeria Bancii Nationale. Impreuna dau masa monetara definita ca totalitatea mijloacelor banesti existente in economia tarii la un moment dat.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Tot ce ti-a spus "gratargratar" este gresit. Monedele se emit de monetarie care este Regie Autonoma de Stat.

| gratargratar a răspuns (pentru Salontanul):

De ce scrii de doru' Lelii?

Nu faci diferenta intre emisiune si productie.
Emisiunea se face de banca nationala, asa cum am spus.
Productia se face de Monetaria Statului si Imprimerie. Insa nu ele produc banii fizic, ci au subcontractate diferite companii - inclusive prin Elvetia produceam banii la un moment dat. Iar banii sunt pusi in circulatie, de cele mai multe ori, de Trezoreria Statului care este casierul (intermediar) ce primeste si da bani agentilor economici.
Atunci cand, spre exemplu, guvernul hotaraste sa emita bani prin intermediul cheltuielilor publice (adica sa creeze deficit), aceste cheltuieli se fac prin Trezorerie care astfel pune banii practic in circulatie.

Eu am raspuns la obiect. Ce am adaugat in al doilea paragraf, este sinteza,

| Salontanul a răspuns (pentru gratargratar):

Aiurea! Banii se fac in Romania si au fost date si imagini de acolo. Esti in urma cu informatiile si dai informatii false: https://www.shtiu.ro/unde-se-fabrica-leii-banii-romanesti-3818.html
http://bit.ly/2I8jBtV
Dupa ce ca nu stii mai ma si admonestezi pe mine. Dar cand ti-e gandul doar la gratar, asta e!

| gratargratar a răspuns (pentru Salontanul):

In primul rand, tu nu faci diferenta intre emisiune si productie.
Am gresit doar in privinta locului de productie, restul ramane in picioare. Nu caut pe google inainte sa scriu, ci scriu din memorie. Tu n-ai facut altceva decat sa dai un search, si te crezi avizat. Habar n-ai ce scrii.

| Salontanul a răspuns (pentru gratargratar):

Oau! Ce destept! Ai in memorie asa ceva? Paraca auzisem eu ceva cu premiul Nobel! Termina cu prostiile. Ai raspuns aiurea si mai si faci gargara. La urmatorul raspuns te blochez ca n-am de gand sa stau sa explic la orice individ care nu pricepe ca trebuie sa dai un raspus documentat. Documentarea se face prin citit. Dar cand nu esti obisnuit cu cititul raspunzi din capul tau, aiurea.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Masa monetară se decide de către Banca Centrală.