Metalele sunt solide, cu exceptia mercurului, care este lichid.Sunt bune conducatoare de caldura si electricitate. Sunt ductibile (pot fi trase prin fire). Prezinta luciu caracteristic.Sunt maleabile(pot fi trase in foi subtiri). EXEMPLE:Aluminiul, Fierul Cuprul, Magneziul, Cromul, Zincul etc. sper sa-ti fiu de folos, Succes!
Cauta pe ro.wikipedia.org si gasesti ce te intereseaza. Succes si numai bine!
Metalele sunt elemente chimice cu proprietăți fizice specifice, precum: luciu caracteristic, bun conducător de căldură și electricitate, ductil și maleabil, și solid la temperatură obișnuită (cu excepția mercurului).
In tabelul periodic al elementelor 80 % sunt metale, unde însă trebuie aminntit că trecerea de la categoria metale la nemetale nu se produce brusc ci treptat fiind o serie de elemente de tranziție între cele două categorii numite semimetale.
Proprietatea metalelor de a fi buni conducători de electricitate se datorează structurii atomice a lor, având electroni liberi care la apariția unei diferențe de potențial vor avea o mișcare dirijată.
METALELE PRETIOASE : Aurul, argintul și platina se găsesc în stare pură iar frumusețea, raritatea și stabilitatea lor chimică le fac foarte valoroase.
Aurul nu își schimbă culoarea și nu se corodează. Este cel mai ductil metal; el se poate lamina în foițe de 0. 1 microni. Din 1 g de aur se poate obține o sârmă de 2 km[1]. E un bun conductor electric. În prezent aurul se folosește ca etalon internațional de valoare, monetărie, pentru confecționarea bijuteriilor și a obiectelor religioase, la plombe dentare, ecrane pentru radiații electromagnetie și circuite electronice.
Argintul, cel mai răspândit metal prețios, are multe proprietăți similare cu ale aurului, dar este mai ușor și se oxidează mai repede.
Platina are un punct foarte înalt de topire și nu se oxidează.
Tip de zacamant : Zăcăminte primare în zone de activitate vulcanică și eruptivă de formare a rocilor
Proces : Metalele se separă de alte roci și se adună odată cu răcirea magmei
Metalele obtinute : Uraniu și platină
Tip de zacamant : Zăcăminte primare în zone de activitate vulcanică și eruptivă de formare a rocilor
Proces :Metalele dizolvate în apă și vapori foarte fierbinți percolează prin rocile înconjurătoare
Metale obtinute : Aur, argint, mercur, cupru
Tip de zacamant :Zăcăminte aluvionare se gasesc în râuri
Proces epitele eliberate din zăcămintele primare prin eroziune sunt spălate de râuri și depuse în locuri unde apa curge mai încet. Au provocat multe „goane după aur", cum a fost cea din California, din 1848-1849
Metale obtinute :Aur, uraniu, cositor, platină
Tip de zacamant : Zăcăminte oceanice răsuflatori hidrotermale
Proces:Minerale dizolvate din crustă se colectează pe fundul mării
Metale obtinute : Cupru, fier, zinc
Tip de zacamant : noduli
Procese fundul mării se formează aglomerații de sedimente bogate în minerale
Metale obtinute : Mangan, fier, cupru, nichel, cobalt
sakuraaaaaaa întreabă:
anonim_4396 întreabă: