Este o opera epica pentru ca autorul isi esxprima indirect gandurile, sentimentele, ideile, conceptiile prin intermediul personajelor si al actiunii.
Intalnim narator, personaje, actiune.Modul de expunere predominant este naratiunea.
Naratiunea se desfasoara liniar cronologic, prin inlantuirea secventelor narative. Se observa tendinta de obiectivizare – naratorul se detaseaza de personajele sale.
Intamplarile relatate sunt obiective.Actiune mai dezvoltata ca a schitei.Actiunea savarsita de personaje ale caror caracteristici se desprind dintr-un puternic conflict. Timpul si spatiul sunt clar delimitate conferind verosimilitate textului.
Se acorda importanta deosebita caracterizarii personajului, caracterizat in raport cu actiunea.Are o constructie epica riguroasa.Mai mare decat schita, mai mica decat romanul si in functie de temele tratate, nuvelele sunt:
Istorice, psihologice, fantastice, sociale.Nuvela istorica este inspirata din trecutul istoric, dar se face apel la fictiune si la viziunea autorului. Tema: evocarea unei perioade din istoria nationala – locul si timpul bine delimitate.
Subiectul prezinta intamplari consumate in istorie.Personajele au numele si trasaturile unor personalitati istorice realizate prin transfigurare artistica, conform cu viziunea autorului.
Mai multe vezi aici http://www.referat.ro/referate/Nuvela_-_Caracteristici_generale_7e7aa.html
Pai sa vedem : naratorul este obiectiv ( pov la pers a3a se detaseaza de personaje),pe langa obiectiv este si omniscient, statutul personajelor(principale secundare episodice figurante/negative pozitive/individuale colective, modurile de expunere si firul epic
usernamebpla întreabă:
Anakarateka întreabă: