Prima parte a fragmentului studiat este o descriere poetica in versuri. Gasim toate trasaturile unui pastel. Imaginea naturii este prezentata prin prisma starii sufletesti a eului liric. Martora a acsetui eveniment atat de important precum nunta este natura care primeste un aer de sarbatoare, prin personificare este umanizata si participa la fericirea celor doi tineri.
Ca sa ajungi in locul unde are loc evenimentul trebuie sa treci ca in basme anumite obstacole >.
Locul este bine precizat >. Desi este noapte, totul este plin de umina si de culoare. Albul este culoarea dominanta, completat de argintiu si albastru.
Epitetul cromatic : > contribuie la realizarea imaginilor vizuale. La fel comparatia >. Toate aceste imagini vizuale sunt indroduse de catre verbul >.
Peisajul este perceput prin toate simturile. Imaginilor vizuale li se alatuara si imaginile auditive introduse de verbul >. Totul prinde viata : >. Izvoarele > suspina in flori malatec. Toata aceasta atmosfera este imbalsamata de un miros tainic sugerat de catre epitetul >.
Tot acest peisaj paradisian, feeric este transfigurat de lumina lunii, care zace in cuibare rotind de ape. Verbul > nu mai are sensul lui propriu ci sensul figurat, care sugereaza contopirea intr-o armonie perfecta a elementelor cosmice cu elementele terestre. Ultima parte a fragmentului folosind hiperbola si repetitia reda viata micilor vietuitoare prinse si ele intr-o atmosfera de sarbatoare in aerul varatec. Impresioneaza un epitet care reda o imagine auditiva >. Aceasta lume a micilor vietuitoare va fi prinsa sub o lupa la sfarsitul fragmentului, cand descrie o nunta a micilor vietuitoare.
Sugerand deplina armonie, nu numai dintre oameni si dintre cer si pamant ci si dintre regnul animal si cel vegetal.
Imagini deosebite creeaza Eminescu cu ajutorul metaforei. Exista doua metafore prin care se adreseaza vazului > si una care se adreseaza auzului >> mandra glasuire >>
Metafora este procedeeul artistic sau figura de stil prin care se inlocuieste un cuvant cu sens propriu cu sens figurat pe baza asemanarilor dintre cei doi termeni. Am putea spune ca metafora este o comparatie prescurtata, deoarece lipseste primul termen. La baza metaforei sta un transfer de sens de la propriu la figurat. Metafora este figura destil specifica poeziei, iar in poezia moderna este f greu de descifrat.
Cumpara publicitate pe E-referate.ro Mihai Eminescu este cel mai de seama poet roman, facand parte alaturi de Creanga si Caragiale din marii clasici ai literaturii noastre.
Prin el, literatura noastra a patruns in universalitate. Temele poeziei sale sunt : natura, dragostea si istoria patriei. In afara de poezie a scris proza, teatru si publicistica.
Primul sau volum aparut in 1883 cuprinde majoritatea capodoperelor sale.
Eminescu a indragit creeatia populara si si-a dat seama de valoarae ei artistica si filozofica, a cules folclor literal si pornind de la aceste creatii a dat la iveala marile sale poeme.
Poemul
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: