Auzi fetito tu cred ca nu ai mai mult de 10 ani asa ca nu mai pune asemenea intrebari pe acest site pentru ca nimeni nu iti poate explica tie in scris despre fractii asa ca intreabati profesoara decat sa ramai proasta!
Fractiile nu le poti invata de pe internet citindu-le. iti dau un sfat: ia caietul de mate si incerca sa rezolvi problemele, incearca sa le intelegi, daca tot nu reusesti cere ajutorul mamei tale, tatalui tau, unui prieten, cuiva care stie. si in legatura cu prof., eu sunt deja mare si stiu ca sunt foarte multi prof carora le este sila sa explice si nu-i intereseaza daca copilul a inteles sau nu. Multa bafta!
Daca stii sa faci o impartire, in principiu stii si sa lucrezi cu fractii. Intr-o fractie, numarul de deasupra (numaratorul) se imparte la numarul de dedesubt (numaratorul). De exemplu 3/2 e totuna cu 3:2 si da 1, 5. Fractiile periodice sunt impartiri care nu se termina niciodata, de aceea rezultatul se scrie sub forma de perioada. Mai clar, 10 supra 3 (sau 10 impartit la 3, e acelasi lucru) da ca rezultat 3, 3333333333333333333333 la infinit. Pentru a evita scrierea unui carnat infinit de cifre 3, se scrie 3 virgula perioada 3, adica 3, (3). Cifra pusa in paranteza e echivalenta cu acel carnat infinit de cifre care ar rezulta daca incerci sa duci la capat impartirea. Pentru restul proprietatilor fractiilor, sunt sigur ca gasesti in manual informatiile legate de simplificarea, adunarea, scaderea, inmultirea si impartirea fractiilor. Nu e chiar greu, daca ai reusit sa faci 2-3 exercitii restul devine din ce in ce mai usor! Insa TPU nu poate face aceste exercitii in locul tau. Spor la treaba!
JoKeR04 întreabă: