| Daria a întrebat:

Cine imi poate explica si mie cum e cu timpurile "Going to" si "Will future" la engleza? Multumesc.

1 răspuns:
| Giovanna a răspuns:

Pai will exprima o actiune vitoare, in timp ce going to exprima un plan de viitor.
1. Viitorul Simplu il folosim in legatura cu asteptari, predictii, opinii sau presupuneri care se vor desfasura in viitor.

Don't worry. She'll come back. Nu te ingrijora. Se va intoarce.
My son will be ten next month. Fiul meu va implini zece ani luna viitoare.

2. Viitorul Simplu se foloseste pentru a descrie actiuni obisnuite ce vor avea loc in viitor.

Drivers will always have to pay their speed tickets. Soferii intotdeauna vor trebui sa-si achite amenzile pentru depasirea vitezei.
Babies will be born and old people will die, as usual. Copii tot se vor naste, si batranii se vor stinge, ca de obicei.

3. Viitorul Simplu se foloseste in cadrul propozitiilor conditionale de tip 1, precum si in propozitii temporale.

We will punish him if he does it again. Il vom pedepsi daca va mai face acel lucru din nou.
He will come home when he finishes his work. El va veni acasa dupa ce isi va termina treaba.

4. Viitorul Simplu se foloseste pentru a descrie actiuni ce exprima intentia (mai ales cele luate in momentul deciziei).

I will have some Pepsi, please. As dori un Pepsi, va rog.
I like this car. I will buy it. Imi place aceasta masina. O voi cumpara.

2. ‘going to’ (I am going to; Are you going to?; I’m not going to)
* planuri sau intentii (ceva nu 100% sigur)
Carol has bought her train ticket and booked her course.
(Carol si-a cumparat biletul de tren si s-a inregistrat la curs)
She is going to study in France next month. (este planul/intentia ei)
(Ea o sa studieze in Franta luna viitoare)
* Vedem ca ceva se va intampla (prezicere din situatia data)
Look out! Those books are going to fall on your head.
(Atentie! Cartile alea o sa-ti cada in cap)