Construiesti ambele inaltimi in trapez. In mijloc se va forma un dreptunghi si in dreapta si in stanga lui, 2 tringhiuri isoscele(inaltimile trapezului sunt =, triunghiurile au 1 unghi de 90 grade si celelalte 2 laturi sunt congruente din ipoteza, ca e trapez isoscel)
Inaltimea o calculezi din unul din triunghiurile respective.
Pentru asta de obicei iti da latura mica a trapezului(baza mica ce e paralela cu baza mare). De aici iti dai seama ca baza mare=baza mica(cum spuneam, se formase un dreptunghi)+cele 2 laturi congruente,, de jos" ale celor 2 triunghiuri omoloage. Si, daca stii si marimea bazei mari, printr-o scadere aflii una din laturile triunghiurilor.
Mai poti afla chestii cu teorema unghiului de 30 de grade(cateta opusa unghiului de 30 de grade e jumatate din ipotenuza) din cele 2 triughiuri concurente.
Si apoi faci Pitagora...
Atata babbling pentru o problema de clasa a 6-a... Acum mi-am dat seama ca puteam cauta o imagine pe google cu un trapez si-ti puteam explica scurt, la obiect si matematicesc. Daca te ajuta, ma rog : http://www.google.ro/......tp?/imgres
Bună,
Dacă ştii baza mică şi una dintre laturile neparalele, este uşor. Construieşti perpendiculara din AM (presupunând că AB ∥ CD, AB < CD ) pe CD şi aplici teorema lui Pitagora în ΔAMD. Astfel, AD^2 = AM^2 + DM^2. Cum ştii că DM este (CD - AB) : 2, rezolvi ecuaţia lejer.
Cu alte cuvinte, laturile neparalele sunt egale fiecare cu radical din suma pătratului înălţimii şi pătratului semidiferenţei laturilor paralele.
Distanta dintre bazele trapezului este inaltimea lui.
Deci, faci un desen, duci inaltimea si o afli din triunghiul dreptunghic care se formeaza. Succes
Pai si dacaiti da doar baza mare si baza mica ce faci
Pai duci inaltimea de la baza mica spre baza mare dar din colt.(unghiul format de baza mica... cu latura neparalela).cum inaltimea e perpendiculara pe baza mare se formeaza un triunghi dreptunghic...si aplici teorema lui pitagora
fuchsiacherry întreabă: